Ulaşımda ekonomik ve çevreci proje dönemi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, ulaşım sektöründe daha çevreci daha ekonomik taşıma yollarını teşvik edecek.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bundan sonra kombine taşımacılığa, çevreci taşımacılığa, emniyetli, ekonomik taşımacılığa vurgu yapan her türlü projenin yanında olacaklarını bildirdi.
Yıldırım, UN Ro-Ro İşletmelerinin Pendik-Köstence Ro-Ro hattı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dış taşımalarının büyük kısmının deniz yoluyla yapıldığını, ikinci sırada karayolunun geldiğini, demiryollarının yıllardır ihmal edildiği, unutulduğu için 3. sıraya gerilediğini belirterek, "Şimdi artık demiryollarına da gereken yatırımı yapıyoruz. Demiryollarında yılda 125 kilometre hat yapar geldik. Önümüzdeki 25 yıl içerisinde demiryolları altyapısını 11 bin kilometreyi tamamen yenilemiş olacağız." şeklinde konuştu.
Bütün kirlenmenin yüzde 20'ye yakınının ulaşım sektöründen geldiğini, daha çevreci daha ekonomik taşıma yollarını teşvik edeceklerini belirten Yıldırım, taşımacılıkta bütünleşik sistemleri kullanmanın büyük önem arz ettiğini, Ro-Ro'nun bir kombine taşımacılık sistemi olduğunu, burada kara, demir ve deniz yollarının kullanıldığını, bu sistemlerin kullanılmasıyla hem kaynak tasarrufu yapıldığını hem çevrenin daha az kirlendiğini hem de daha ekonomik ve emniyetli taşımanın sağlandığını, böylece rekabet gücünün arttığını söyledi.
"Yapmazsak bizi taşımacılık sektörünün dışına atarlar"
Binali Yıldırım, son Bakanlık Teşkilat Kanunu'nda düzenleme yaparken kombine taşımacılık ve tehlikeli yüklere ayrı bir önem verdiklerini, bununla ilgili bir genel müdürlük tesis ettiklerini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bundan böyle gerek tehlikeli yüklerin taşınmasıyla ilgili her türlü düzenleme denizyolunda, demiryollarında, karayolu taşımacılığında, uçakla taşımalarda bunların sıkı kuralları var. Biz bunları birdenbire hepsini uygulamıyoruz. Zamana yayarak sektörümüzü de sıkıntıya sokmadan ama mutlaka 2013'de, 2014'de, artık fazla zamanımız yok, bununla ilgili kuralları kademe kademe yürürlüğe koyacağız. Yapmazsak bizi taşımacılık sektörünün dışına atarlar. Başka hiç çaresi yok. Ertelemekle bu işin içinden çıkamayız."
ÖTV'siz yakıtla deniz taşımacılığını canlandırmayı amaçladıklarını, ancak yolcudaki canlanmanın daha dikkati çekici olduğunu kaydeden Yıldırım, "Yükte yüzde 50 artış var, fakat bizim beklediğimizden daha düşük. Neden? Alışkanlıklar, mevzuat direnci var. Bundan sonra kombine taşımacılığa, çevreci taşımacılığa, emniyetli, ekonomik taşımacılığa vurgu yapan her türlü projenin yanında olacağız" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir