Üç soruna acil çözüm!
DÜNYA, iş dünyasına yeni kurulacak hükümetten acil çözüm bekledikleri konuları sordu. Beklentiler listesinin ilk sırasında uzun süredir tartışılan yeni anayasa yer aldı.
İSTANBUL - 12 Haziran seçimlerinde üçüncü kez aynı partiyi tek başına iktidar yaparak bir milat yaşayan Türkiye'de işadamı ilk defa bir genel seçimden sonra ekonomik değil siyasi beklentisini gündeme taşıdı.
Gazeteniz DÜNYA'nın Türkiye'nin önemli 16 sanayi ve ticaret kentindeki işadamları ile yaptığı görüşme sonrasında yüzde 28.98 ile 61'inci hükümetten beklenti ‘Yeni Anayasa' olarak açıklandı.
İş dünyası ikinci sırada yüzde 19.2 ile cari açığa dikkat çekerken, üçüncü çözüm bekleyen problem yine siyasi bir beklenti olarak şekillendi. İşadamının acilen çözülmesini istediği üçüncü sıkıntı yüzde 10.8 ile "Kürt sorunu" oldu.
DÜNYA Gazetesi'nin Anadolu büroları aracılığıyla gerçekleştirilen soruşturmada, dördüncü sırayı yüzde 7.2 ile "Teşvik politikasının değiştirilmesi", beşinci sırayı yüzde 6 ile "tüm kesimler ile uzlaşının sağlanması" aldı. İş dünyası temsilcileri, 61'inci hükümeti kurma görevini alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan ayrıca, yüzde 6 ile ‘girdi tedariki' alanında yaşanan sıkıntının çözüme kavuşturularak ithalatla ilgili sorunlara çözüm bulmasını, yüzde 4.8 ile Türkiye'nin 2023 Vizyonu'na ulaşması için yapılması gereken adımları hayata geçirmesini bekliyor.
3.6 oranıyla Başbakan Erdoğan'dan "rekabet güçlerinin artırılmasını" isteyen iş çevreleri, 2.4'lük oranla "Seçim Kanunu'nun değiştirilmesi"ni, 2.4'lük oranla "işsizliğe çözüm bulunmasını" istedi. Ayrıca iş dünyası, KOBİ'lerin güçlendirilmesini, vergi sisteminin yeniden ele alınarak kayıtdışının engellenmesini ve seçim sırasında söz verilen projelerin gerçekleştirilmesini istedi.
İŞTE İŞ DÜNYASININ YENİ HÜKÜMETTEN BEKLEDİKLERİ
İSO Başkanı Tanıl Küçük: Meclis'teki siyasi partilerden beklentimiz, tüm sorunlarımıza, uzlaşma ve işbirliği içinde, kalıcı ve demokratik çözümler üretmeyi başarması.
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi: Cari açık artık bir sorun olmaktan çıkarılmalı. Büyümenin sürekliliğinin sağlanması için gerekli tedbirler bir an önce alınmalı.
MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan: Temel önceliklerimiz; yeni anayasa, eğitim ve kamu yönetimi reformu ile sürdürülebilir büyümenin devamlılığı olmalı.
TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz: Son dönemde yavaşlamış olan Avrupa Birliği'ne üyelik süreci tekrar hız kazanmalı. Sürdürülebilir büyüme güvence altına alınmalı.
Kayseri SO Başkanı Mustafa Boydak: Türkiye'nin 2002-2007 yılları arasındaki büyüme hızı çok güzeldi. Çok etkileyiciydi. O süreci bir 5 yıl daha yaşayabilmemizi arzu ediyorum.
Gaziantep SO Başkanı Adil Konukoğlu: Ekonominin ihtiyaç duyduğu reformlar ivedilikle hayata geçirilmeli. Gerçek gündeme yani üretime bir an önce odaklanılmalı.
İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş: Türkiye son yıllarda ekonomik olarak çok fazla kazanım elde etti. Bundan sonra da bu kazanımların devam etmesini temenni ediyorum.
Bursa TSO Başkanı Celal Sönmez: Ar-Ge ve teknolojik ürün üretiminin artırılmasını ve ithalata dayalı ekonomiyi azaltıcı yönde adımlar atılmasını bekliyoruz.
Haberin tüm detayları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde