TZD: Et piyasasındaki panik sürüyor
Yetkin, et ithalinin kronik hale gelebileceği uyarısında bulundu.
ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kasaplık sığır ithali amacıyla açılan iki ihaleyi iptal etmesinin ardından yeni ihalenin 20 Mayıs'ta düzenleneceğinin açıklamasına karşın et piyasasındaki panik havasının sürdüğünü belirtti.
Yetkin, "Et ithalatı durdurulmalı. Kar elde eden kesim varlık - yokluk mücadelesi veren üretici kesim değil. Panik ortamı aracılar için besicilerin elindeki stoku ucuz fiyattan kapatma fırsatı yarattı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı spekülatif kar elde etmek isteyen kesime karşı önlem almalı" dedi.
Yetkin dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, et ithalatı kararı ve besicilerin sorunlarını değerlendirdi.
EBK'ya canlı hayvan ve et ithalatı konusunda yetki verilmesinin ardından et fiyatlarının bir miktar düştüğünü kabul eden Yetkin, ithalat kararı verilmesi sonrası kasap ve şarküterilerde kilosu 19 lira olan etin fiyatının 14-15 liraya düştüğünü ancak fiyatların yeniden 17 lira seviyelerine çıktığını bildirdi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ülkede 2 milyon 200 bin besi hayvanı bulunduğunu açıklamasının ülkeye bol miktarda ithal et geleceği beklentisi yarattığını Yetkin, söz konusu rakamın kesime hazır hayvan gibi algılanmasının yanlış olduğuna işaret etti.
Yetkin, ithal edilecek etin ülkeye girişi, karantinaya alınması ve piyasaya sunulmasının 3 aylık bir süreyi alabileceğini iddia ederken, et piyasasındaki panik havasının sürdüğünü et ithalatının durdurulması gerektiğini söyledi.
Yetkin, et fiyatlarındaki dalgalanmaları önleminin yolunun hayvan ve et stokunu elinde bulunduracak ve piyasayı düzenleyecek bir kamu kurumundan geçtiğini savunurken, besicilik üniteleri ve devlet üretme çiftlikleri olan küçük üreticiye hayvan dağıtabilecek EBK ve Tarım ve Kredi Kooperatifleri gibi kurumların bu işlevi görebileceğini ifade etti.
"Et ithali kronik hale gelebilir"
İthalatın önünün açılmasıyla birlikte et ithalinin kronik hale gelebileceği uyarısında bulunan Yetkin, çözüm olarak damızlık hayvan ithal edilmesini, üreticilerin desteklenmesini, yem fiyatların makul seviyelere getirilmesini önerdi.
Yetkin, et piyasasındaki panik ortamının aracılar için besicilerin elindeki stoku ucuz fiyattan kapatma fırsatı yarattığı uyarısında da bulunarak, "Kar elde eden kesim varlık - yokluk mücadelesi veren üretici kesim değil. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı spekülatif kar elde elde etmek isteyen kesime karşı önlem almalı" dedi.