Twitter'da Gül, Medvedev'i geçti

Twitter'ın bir numarası olan Gül, 227 bini aşkın takipçisiyle dünyada en çok takip edilen 1678'inci isim oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Sosyal iletişim sitesi Twitter'da Türkiye, global trende uydu. Ünlülerin ardından siyasetçi ve şirketler de yükselen iletişim yöntemini aktif olarak kullanmaya başladı.

Öyle ki Türkiye'de Twitter'ın bir numarası olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 227 bini aşkın takipçisiyle dünyada en çok takip edilen 1678'inci isim oldu.

Gül, 7 milyon 129 bin takipçisiyle ilk 10'da yer alan Obama ile henüz rekabet edemese de, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve Rusya Başkanı Dimitriy Medvedev'i açık ara geride bıraktı. Kemal Kılıçdaroğlu ise son dönemde atağa geçtiği Twitter'da 112 bin 362 takipçiyle dünya sıralamasında 3733, Türkiye sıralamasında ise 11'inciliğe yükseldi. Başbakan Erdoğan'ın Twitter takipçisi sayısı ise 71.399. Bu takipçi sayısıyla Erdoğan dünya sıralamasında 6220'nci sırada yer alıyor.

Twitter'ı en çok kullanan siyasetçilerden Melih Gökçek'i 49 bin 42 kişi takip ederken, Devlet Bahçeli'nin takipçi sayısı ise 38 bin 458. Numan Kurtulmuş da 17 bin 517 takipçi sayısına ulaşmış durumda.

Böylece Erdoğan, Kılıçdaroğlu, Gökçek, Kurtulmuş ve Bahçeli, 14 bin 777 takipçisi olan Almanya Başbakanı Angela Merkel'i geride bırakmış oldu. Sarkozy, 2.543 takipçi sayısı ile sıralamaya bile giremedi.

Twitter'ın en popüler Şeyhi ise tahmin edilebileceği gibi Şeyh Maktum. Maktum, 381 bin takipçi ile 969'uncu sırada.

Değeri 4.5 milyar dolara çıkacak

Twitter, kullanıcılarının yazdığı 140 karakterlik mesajlarla "takipçi"lerine internet üzerinden ulaşmasını sağlıyor. Twitter kullanıcıları takip ettikleri kişilerin o anda ne yaptığını, ne düşündüğünü veya hissettiğini öğrenebiliyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın seçimler öncesi propaganda çalışmalarında aktif olarak kullanması ile ön plana çıkan ve ünlülerin büyük ilgi gösterdiği Twitter, aslında ne dedikodu yapmak ne de sosyalleşmek için yaratıldı. 2006 yılında ABD'li dijital medya şirketi Odeo'nun sahibi Jack Dorsey, yöneticileri arasında beyin fırtınası sağlamak için internet üzerinden mesaj yoluyla iletişim kurulabilecek bir sistem yarattı.

Türkiye'de 300 bine yakın aktif kullanıcısı olduğu belirtilen Twitter dünya çapında 125 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda. Son haberlere göre JP Morgan, Twitter'ın azınlık hisselerini satın almak istiyor. Bu işlemin tamamlanması durumunda Twitter'ın değerinin 4.5 milyar dolara çıkacağı belirtiliyor.

Şirketler müşteri ile iletişimde kullanıyor

Twitter pek çok dev şirket tarafından müşterileri ile iletişim kurmak için kullanılıyor. Yeni ürünler, kampanyalar buradan müşterilere sunuluyor. Örneğin Dell, Twitter üzerinden müşterileri ile bir bağ kuruyor; şikayet ve önerilerini topluyor.

Dell Outlet, 1 milyon 580 bin takipçisiyle dünyada en çok takipçisi olan 187'nci Twitter adresi. Best Buy ülkemizden çıkma kararını açıkladı ancak Twitter'ı terk etmeye pek niyeti yok. İndirimleri duyurduğu Twitter adresinin 188 bin 908 takipçisi var. Wallmart ise 163 bin takipçiye ulaşmış durumda. McDonald's ise 112 bin takipçisinin taleplerini Twitter üzerinden takip ediyor. Coca-Cola'nın takipçi sayısı ise 232 bini aşıyor. Bill Gates de sıkı Twitter'cılardan...

Tam 2 milyon 363 bin üyesi var ve dünya liginde 60'ıncı sırada. Virgin Havayolları'nın sahibi Sir Richard Branson da Twitter'da en çok takipçisi olan işadamlarından biri... Twitter sadece büyük şirketlerin değil, küçüklerin de ilgisini çekiyor. İngiltere'de bir fırın yeni çıkan ekmek çeşitlerini Twitter üzerinden mahalledeki "takipçi" müşterilerine haber veriyor. Twitter hesapları içinde farklı iş kollarından isimler de dikkat çekiyor. Örneğin bir iPhone hacker'ı 190 bini aşkın takipçiye ulaşmış durumda...

Havayolları Twit uçuşunda

Twitter'ı en çok kullanan sektörlerin başında havayolları geliyor. En hızlı uçan ise Jet Blue Airways. Tam 1 milyon 610 bin takipçi ile 176'ncı sırada. British Airways 101 bin takipçi ile 4300'üncü sırada yer alırken American Airlines 172 bin, United Airlines ise 171 bin takipçi sayısına ulaşmış durumda. Twitter kullanıcıları gökyüzü ile yakından ilgili; Nasa kennedy Uzay Üssü'nü bile 158 bin kişi takip ediyor. Türk semalarında ise Twitter henüz yeni uçuşa geçiyor.

THY en hızlı uçan firma. Bir adresi 41 bin 523, diğeri 31 bin takipçiye sahip. Twitter üzerinden takipçilerine yeni hat bilgileri veriyor, yeni reklamlarını ilk kez takipçilerine izlettiriyor. Atlas Jet'in takipçi sayısı 7 bin 383 olurken Pegasus'un Twitter adresini 5 bin 929 kişi takip ediyor.

Turkcell, Twitter'ı kapsama alanına aldı

Turkcell 36 bin 557 takipçi ile Twitter'i en iyi kullanan Türk şirketlerinden biri. Turkcell, Turkcellpartner ve Turkcellakademi üzerinden de tüketicileri ile bağ kuruyor. Vodafone 3 bin takipçi sayısını aşarken, Avea da hem şirket hem de Aveadestek ismiyle Twitter'da...

Kredi kartları ise henüz Twitter'ın sadece kapısından girmiş durumda. Twitter'da giderek daha aktif olan Mavi Jeans'in ise 1.682 takipçisi var. İpekyol 1.551, Beymen 1.433, Koton 940, Boyner 137 takipçisiyle Twitter defterini daha yeni açmış gibi görünüyor.

Ümit Boyner'i 21 bin kişi izliyor

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in Twitter hesabını 20 bin 969 kişi takip ediyor. Cemboyner adresi ise 'fırsat kollayan' bir internet kullanıcısı tarafından satışa çıkarılmış durumda. Güler Sabancı'nın Twitter adresinin de bir süre önce aynı şekilde satışa çıktığı haberleri medyada yer almıştı. Ali Sabancı, Virgin Airlines'ın sahibi Branson'un aksine Twitter'da aktif değil. Ali Ağaoğlu da Twitter dünyasına girmeyen işadamlarından biri. Tayfun Bayazıt 763 kişi tarafından takip edilirken, Alphan Manas'ın 2 bin 649 takipçisi var.

Twitter'ın şampiyonu Galatasaray

Twitter'da takipçi listesi çok farklı isimleri yan yana getiriyor. Örneğin 124 bin takipçisi ile 3276'ncı sırada yer alan Fenerbahçeli Alex'in hemen alt sırasında Mısırlı muhalif lider Muhammed Elbaradei yer alıyor. Twitter'ın Şampiyonu ise Galatasaray. Türkiye'de en çok takipçisi olan 20'nci isim olan Galatasaray'ın 92 bini aşkın takipçisi var. Fenerbahçe'nin 29.135 takipçisi, Beşiktaş'ın ise 13.419 takipçisi var.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir