TUSKON'dan KOBİ bakanlığı ve bankası önerisi

TUSKON, Devlet Bakanı Ali Babacan'a sundukları 22 maddelik "istihdam politikası önerileri paketin" hakkında açılama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON),  Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Babacan'a, KOBİ bakanlığı ve bankası kurulmasını önerdi.
Babacan'a sunulan 22 maddelik "istihdam politikası önerileri paketinde" ücretler üzerindeki sosyal güvenlik yükünün toplam yüzde 33,5 oranında olduğuna dikkat çekilerek, geniş tabana yayılan düşük oranlı vergilerin herkesten alınmasının çok daha faydalı olacağı, zor durumdaki işletmelerin, belgelemek kaydıyla hayatını devam ettirebilmesi için SGK primleri ve vergi ödemelerinin de ertelenebileceği belirtildi.
İstihdamın çok önemli bir kısmını sağlayan ve ülke geneline yaygın küçük esnaf ve KOBİ'lerin her açıdan desteklenmesi gerektiğine işaret edilen öneri paketinde sanayi, ticaret ve üniversite işbirliğinin teşvik edilmesi, en küçük ölçekteki kuruluş ve işletmelere kadar yayılması, bu doğrultuda politikalar ve projeler geliştirilmesi gerektiği düşüncesi yer aldı.
KOSGEB desteklerinin de artırılması gerektiğinin vurgulandığı öneri paketinde, KOBİ'lere, istihdamı artırmaya yönelik yatırım projelerine karşılık, KOSGEB aracılığıyla faizsiz kredi sağlanması, bu kredinin bir kısmının hibe, geri kalan kısmının 1 yıl ödemesiz 3-4 yıl vadeli ödeme sisteminde olabileceği belirtildi.
TUSKON'un önerisinde ayrıca, Türkiye ekonomisinin ve istihdamın büyük bölümünü sağlayan, işletmelerin yüzde 90'dan fazlasını oluşturan KOBİ'lere ayrı bir bakanlık ve banka kurulmasının son derece faydalı olacağına dikkat çekilerek, "Reel sektör küçülürken, karını katlayan finans sektörü uzun vadede kendisine zarar vermektedir. Her iki sektörün birlikte uyum içerisinde çalışacağı ve birlikte kazanacağı bir zemin oluşturulmalıdır" denildi.
"Teşvik paketi daha uzun süreli tutulmalı"
İstihdam politikası önerilerinde yer alan diğer başlıklar ise şöyle:
"2008'in son çeyreğinde başlayan küresel krizin etkilerinin tam olarak geçmemesinden ve yatırımcıları orta ve uzun vadeli planlara teşvik etmek açısından, 2010 yılı için ortaya konan yatırım teşvik paketinin daha uzun süreli tutulması, önümüzdeki dönemde özel sektördeki yatırım istekliliğini daha da artıracaktır.
Part-time çalışma gibi esnek çalışma biçimleri teşvik edilmeli, bu sistem geliştirilmelidir.
Girişimcilik desteklenmeli, özellikle ticari alanda kendi işini kuranlara mali, bürokratik ve danışmanlık desteği verilmelidir. 
Atölye tipi her türlü imalatçı ve zanaatkarın vergi yükü azaltılmalıdır ve buralarda çalışan usta, kalfa gibi işveren adayı kişilerin yeni bir iş kurabilmeleri kolaylaştırılmalıdır. 
Lokomotif sektör olan inşaat sektöründeki kamu ve özel yatırımlarına devam edilmelidir. 
Kentsel dönüşümle ilgili düzenlemeler ve kanunlar hızlandırılmalı, işlevsel hale getirilmelidir. 
Mevcut tesislerin tam kapasite ile çalıştırılmasını sağlamak, çok kısa süre içerisinde istihdam artışına ulaşmanın en kolay ve en az finansman gerektiren, aynı zamanda en hızlı şekilde sonuç alınacak olan yoludur.
Sektörel dış ticaret şirketlerine İGEME ve DTM gibi kuruluşlar tarafından yapılan istihdam desteklerinin kapsamı genişletilerek, ihracat yapan tüm firmalara yaygınlaştırılmalıdır.
Mevcut ve yeni işe giren asgari ücretlilerden alınan SSK primleri ve vergiler 3 yıl boyunca yüzde 50 oranında azaltılmalıdır.
Bilinçsiz ithalat bir anlamda işsizlik ithal etmek anlamına da gelmektedir. Sorumlu davranılmalıdır.
Meslek liselerinin eğitim ekipmanı eksiklikleri ve kat sayı engeli gibi sorunları çözülmeli ve bu liselerin sayıları, türleri ve eğitim kalitesi artırılmalıdır.
Tarım arazileri miras yoluyla parçalanmakta ve birçok arazi verimli kullanılmamaktadır. Bu alanda düzenlemeye gidilmelidir.
Hizmet sektöründeki işkollarındaki değişik meslekler için sınıflandırmaların yapılması, standartların oluşturulması ve sertifikasyon sistemlerinin geliştirilmesi de önemli bir husustur. 
İstihdamda Yapısal Dönüşüme gidilmelidir. 
İnsanların kendi evinde çalışmasını sağlayan işler ve sanatlar özellikle teşvik edilmelidir. 
Mesleki eğitimin yeni baştan ele alınarak, istihdam yaratma potansiyeli olan alanlarda çalışacak elemanları yetiştirir hale getirilmesi kaçınılmazdır.
Kamu kuruluşları, işveren kuruluşları, işçi kuruluşları ve ilgili sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir 'işsizliği önleme ve izleme komitesi' oluşturulmalıdır."
Bu arada, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, toplantıda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a, paket kapsamında işsizlikle alakalı önerileri aktardıklarını,  Türkiye'nin demokratikleşme, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusundaki önerileri ile anayasa değişikliğine verdikleri desteği ilettiklerini bildirdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir