TÜSİAD ve TOBB'un eski başkanlarını dinlediler
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, TÜSİAD ve TOBB'un eski başkanlarını dinledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - TOBB eski Başkanı Fuat Miras, 28 Şubat sürecinde, TOBB olarak ihtilale karşı çıktıklarını, sorunun TBMM'de çözülmesi gerektiğini kamuoyuyla paylaştıklarını belirtti.
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, TÜSİAD eski Başkanı Muharrem Kayhan ile TOBB eski Başkanı Fuat Miras'ı dinledi.
Kayhan, 28 Şubat sürecinde, Genelkurmay Başkanlığı'nda verdikleri brifingle ilgili soruları yanıtladı.
Brifing isteğinin asker tarafından geldiğini ve o dönemde gündemde olan bir vergi kanunu tasarısına ilişkin sunum yaptıklarını anımsatan Kayhan, "O dönemde, demokratikleşme ve sivilleşme yönünde çalışmalara imza atan bir kuruluş olarak askerle farklı amaçlara hizmet eden bir işbirliği içinde bulunmalarının düşünülemeyeceğini" söyledi.
Komisyon Başkanı Nimet Baş'ın, "Ekonomiyle ilgisi olmayan kuvvet komutanlarının sizden brifing istemesi demokratik bir ülkede doğal mıdır?" sorusu üzerine, Kayhan, "Bugüne kadar olmadı. Buna katılıyorum. Doğal değil" dedi.
Kayhan, "Bugün bunu yapar mıydınız?" sorusuna, "Yapmazdım" yanıtını verdi.
AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu'nun, 28 Şubat döneminde, bazı sermaye gruplarının "yeşil" olarak nitelendirildiğini anımsatarak, "TÜSİAD olarak 'askerin yeşil sermaye baskısına itiraz etmeliyiz' dediğiniz oldu mu?" sorusuna karşılık, Kayhan, sermayenin "yeşil" ya da "kırmızı" diye nitelendirilemeyeceğine ilişkin açıklamalarda bulunduklarını ifade etti.
Kayhan, ayrıca o dönemde siyasi partilere eşit mesafede durmaya dikkat ettiklerini söyledi.
Asker ihtilal yapacak diye korktuk
Miras ise TOBB'un 28 Şubat'ta, hiçbir zaman ihtilale "evet" demediğini, aksine karşı geldiğini ve bunu da kamuoyuyla paylaştığını vurguladı.
28 Şubat sürecinde, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan ile Tansu Çiller arasında "koltuk kavgası" yaşandığını öne süren Miras, buna karşın askerin hükümete baskı yapmaya başladığını dile getirdi.
Miras, "Bunun üzerine, TOBB olarak, buna (ihtilale) karşı çıktık. 5 sivil toplum örgütüyle bir araya geldik ve ihtilale karşı olduğumuzu, sorunun TBMM'de çözülmesi gerektiğini açıkladık. Biz halkımıza destek verdik. 'Böyle bir şeyin içine girmeyin, zaman içinde halledilecektir' dedik. Nitekim o zaman içinde yapılan bir sürü toplantılara davet edilmeme rağmen gitmedim" dedi.
"Genelkurmay neden sizi 'silahsız kuvvetler' olarak gördü?" şeklindeki soruya, Miras, "Bizi 5 kişilik çete olarak gören de var, öyle gören de var. Öyle bir şey ortaya attılar ki 5'li çete olarak ne yaptık?" ifadelerini kullandı.
Miras, AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel'in, "Sokaklara çıktınız" şeklinde karşılık vermesi üzerine "Sokaklara çıkmadık, toplantı yaptık. Kimse, o 5 arkadaşın sokaklara çıkıp, propaganda yaptığını söyleyemez" dedi.
Miras, sivil toplum örgütlerinin o dönemde Türkiye için "iyi olanı yapabilmek için bir araya geldiklerini" vurguladı.
AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, "Refahyol Hükümet'i, yapılmaması gereken neyi yaptı?" sorusuna, Miras, bunların Sincan'daki gösteri ile Başbakanlık'ta bazı tarikat liderlerine verilen yemek olduğunu söyledi.
Miras, 28 Şubat'ta hükümetin istifa etmesinin istenmesinin, askere destek için değil, Erbakan ve Çiller arasındaki "koltuk kavgası"ndan tedirgin olmalarından kaynaklandığını dile getirdi.
"Cuma gününe kadar istifa gelmezse, pazar günü asker zili çalacak" yönünde sözler sarf edildiğini anlatan Miras, "Askerin, Sincan'da yürümesi üzerine korktuk. Asker ihtilal yapacak, millet perişan olacak diye korktuk" diye konuştu.
Hükümetin istifa etmesinin istenmesine rağmen, dönemin hükümetine bu yönde bir şey söylemediklerini belirten Miras, ancak bu işin mutlaka TBMM'de halledilmesi gerektiği üzerinde durduklarını vurguladı.
Miras, Tansu Çiller'in, TOBB Genel Kurulu'nda protesto edilmesiyle ilgili de, o günkü şartlar altında ortaya çıkan bir durum olduğunu, kendisinin tepki gösterenleri yatıştırmaya çalıştığını sözlerine ekledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir