Türkiye'nin yarıya yakını, bilgisayar kullanıyor
Bilgi teknolojilerinin toplam BİT pazarı içerisindeki payı, dünya ortalamasına göre düşük kalsa da Türkiye'de bilgisayar kullananların oranı yüzde 43,2'ye ulaştı.
ANKARA - Bilgi teknolojilerinin toplam BİT pazarı içerisindeki payı, dünya ortalamasına göre düşük kalsa da Türkiye'de bilgisayar kullananların oranı yüzde 43,2'ye ulaştı. Yıl sonunda ise bu oranın yüzde 46,4'e ulaşması bekleniyor.
2012 yılı programından derlenen bilgilere göre, bilgi teknolojilerinin toplam BİT pazarı içerisindeki payı, yüzde 43'lük dünya ortalamasına göre, yazılım ve hizmetler sektörünün bilgi teknolojileri içerisindeki yüzde 20'lik payı ise dünya ortalaması olan yüzde 70 oranı ile karşılaştırıldığında düşük kalıyor. Bilgi teknolojileri hizmetleri pazarının gelişmesi, diğer sektörlerde BİT kullanımının yaygınlaşması ve bu teknolojilerin beraberinde getireceği imkanlardan yararlanılabilmesi açısından büyük önem taşıyor.
Bilgi ve iletişim teknolojilerine ilişkin temel göstergelere bakıldığında ise geçen yıl internet kullananların oranı yüzde 41,6'ya ulaşırken, 2011 sonunda bu oranın yüzde 45'e yükselmesi bekleniyor. İnternet erişimine sahip hane oranı yüzde 41,6 oranında bulunurken, bu oranın bu yılın sonunda yüzde 42,9'a çıkacağı öngörülüyor.
Türkiye'de sabit telefonlar tahtını cep telefonuna bırakırken, Türkiye'de 16,2 milyon kişi sabit telefon, 61,8 milyon kişi de cep telefonu kullanıyor. 2011 sonunda ise sabit telefon kullanıcılarının 15,3 milyona, cep telefonu kullananların sayısının da 65 milyona yükseleceği tahmin ediliyor. Geçen yıl yüzde 22 olan sabit telefon abone yoğunluğunun yıl sonunda yüzde 20,7'ye, yüzde 83,9 olan mobil telefon abone yoğunluğunun ise yüzde 87,8'e yükselmesi bekleniyor.
Türkiye'de geçen yıl BİT pazar büyüklüğü 25,4 milyar dolar olurken, telekomünikasyon sektörünün büyüklüğü 17,8 milyar dolar, bilgi teknolojileri sektörü büyüklüğü ise 7,6 milyar dolar oldu. Bu yılın sonunda ise BİT pazar büyüklüğünün 24,2 milyar dolara gerileyeceği, telekomünikasyon sektörünün büyüklüğünün 16 milyar dolara, bilgi teknolojilerinin büyüklüğünün ise 8,2 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.