Türkiye'nin opera ve bale arşivi halka açılıyor

Devlet Opera ve Balesinin dört yıllık çalışması sonucu, 1930'lu yıllara uzanan Türkiye'nin opera ve bale arşivine artık internetten ulaşmak mümkün olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü Rengim Gökmen, arşiv çalışmalarını büyük bir özenle sürdürdüklerini belirterek, 'Genel Müdürlük arşivini baştan aşağı kurduk. Eserlerin hepsi tamamlanmadı çünkü bugüne kadar binlerle ifade edilebilecek eser sahnelenmiş, biriktirdiğimiz eserler ise 700 civarında ama bu eserlerin broşür afiş her türlü bilgisini girilebileceği bir bilgisayar programı yapıldı' dedi.
 
Artık Opera ve Bale müdürlüklerinin de kendi arşivlerini tuttuklarını bildiren Gökmen, yılbaşında kamuya açılmasını planladıkları arşiv için 'Bu, bir kurumun geleceğe daha güvenle bakabilmesi için geçmişini saklaması gerekliliğinin en önemli unsuru' değerlendirmesinde bulundu.
 
DOB'un arşivinde 1930 yılından itibaren, aralarında 327 opera, 207 bale, 44 operet, 36 modern dans, 32 çocuk müzikali, 30 müzikal, 25 oratoryonun bulunduğu 768 eser yer alıyor. Bunlardan 581'ini yabancı 187'sini ise yerli eserler oluşturuyor.
 
Arşivde, 1934 yılında Türkiye'yi ziyaret eden İran Şahı Rıza Pehlevi için Atatürk'ün isteğiyle bestelenen 'Özsoy' operası ve eseri izleyen Pehlevi'nin fotoğrafı, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin yıl dönümü anısına 27 Aralık 1934'te ilk kez sahnelenen 'Taş Bebek' operasının kataloğu ve Atatürk'ün naaşının Anıtkabir'e nakli dolayısıyla ilk kez 9 Kasım 1953'te icra edilen 'Atatürk Oratoryosu kataloğu da yer alıyor

Bu konularda ilginizi çekebilir