Türkiye'nin önemi göz ardı edilmemeli

Bakan Yıldız, enerji alanında Avrupa'nın kaynak ve güzergah çeşitliliği gerçekleştirilmek isteniyorsa, Türkiye'nin öneminin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Enerji alanında Avrupa;nın kaynak ve güzergah çeşitliliği gerçekleştirilmek isteniyorsa, Türkiye;nin üstlendiği görev ve önem göz ardı edilmemelidir" dedi.

Yıldız, 3. Karadeniz Enerji ve Ekonomik Forumu'da yaptığı konuşmada, enerjinin, her ülkenin refahı ve ekonomik gelişiminin zaruri ve önemi giderek artan bir parçası olduğunu, yakın zamanda yaşanan ekonomik krizin ise enerji piyasalarını da etkilediğini belirterek, küresel ekonominin toparlanma hızının, gelecek yıllardaki enerji beklentilerinin anahtarını elinde tuttuğunu ifade etti.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın geçen hafta yayınladığı 2011 Dünya Enerji Görünümü raporunda 2035 yılındaki enerji talebinin, bugüne kıyasla üçte bir oranında artacağını hatırlatan Yıldız, rapora göre, dünyada motorlu taşıtların sayısının da aynı dönemde iki kat yükseleceğini ve 1,7 milyara çıkacağını belirterek, dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durum ve enerji talebinin artacak olması karşısında, tüm ülkelerin enerji güvenliğini artırmak üzere politikalarını yeniden değerlendirdiklerini anlattı.

Taner Yıldız, jeopolitik açıdan çok önemli bir bölgede bulunan Türkiye'nin, dünya ispatlanmış petrol rezervlerinin yüzde 65'ine ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 71'ine sahip bölgelerle komşu olduğunu hatırlatarak, "Bu nedenle de Hazar Bölgesi, Orta Asya ve Orta Doğu gibi enerji zengini ülkelerle, çoğunluğu Avrupa'da bulunan tüketici pazarlar arasında doğal bir köprü olma yolunda çok önemli enerji projeleri geliştirmektedir" dedi.

Avrupa'nın doğal gaz ihtiyacını karşılayacak projelere Türkiye tarafından gerekli desteğin verildiğini söyleyen Yıldız, "Ancak şu gerçeğin her daim hatırlanmasında ve hafızalardan çıkarılmamasında büyük fayda vardır: Enerji alanında Avrupa'nın kaynak ve güzergah çeşitliliği gerçekleştirilmek isteniyorsa, Türkiye'nin üstlendiği görev ve önem göz ardı edilmemelidir" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir