Türkiye'nin dış kaynak ihtiyacı 156 milyar dolar

Dünya Bankası'na göre Türkiye’nin, 2012 yılında GSYH'sinin yüzde 19'u oranında dış finansman ihtiyacı bulunuyor. Bu da yaklaşık 156 milyar dolara denk geliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Naki BAKIR

ANKARA - Türkiye'nin, 2012 yılında yaklaşık 156 milyar dolar dış kaynağa ihtiyacı bulunuyor. Dünya Bankası, bu yıl milli gelirinin yüzde 19'u oranındaki dış kaynak ihtiyacı dolayısıyla Türkiye'yi gelişmekte olan ekonomiler içinde en kırılgan 6'ncı ülke olarak gösteriyor.

Dünya Bankası, ülkelerin dış kaynak gereksinimini cari işlemler açığı ile özel alacaklılara olan programa bağlanmış kısa ve uzun vadeli dış borç ödemelerinin gayri safi yurt içi hasılasına (GSYH) oranına göre hesaplıyor.

Bankanın 2012 yılı projeksiyonlarına göre Türkiye'nin 2012'de cari açığı dolayısıyla GSYH'nin yüzde 9.8'i; dış borç ödemeleri için de yüzde 9.2'si kadar dış kaynağa ihtiyacı bulunuyor. Böylece Türkiye'nin 2012 yılındaki toplam dış kaynak ihtiyacının milli gelirine oranı yüzde 19'a ulaşıyor. 2012 yılı GSYH'si 821.7 milyar dolar olarak öngörüldüğü dikkate alındığında, Türkiye'nin bu yılki dış kaynak ihtiyacının 156 milyar dolar dolayında olduğu görülüyor.

En kırılgan 6. ekonomi Dünya Bankası, 2012 yılı dış kaynak ihtiyacı milli gelirinin yüzde 10'unu aşan 30 gelişmekte olan ülkeyi belirledi. Bunların başında GSYH'sinin yüzde 35.1'i oranındaki kaynak ihtiyacı ile Lübnan geliyor. Bu ülkeyi milli gelirinin yüzde 21.9'u oranındaki dış kaynak ihtiyacı bulunan Nikaragua, yüzde 21.3 oranıyla Arnavutluk, yüzde 21.1'le Jamaika ve yüzde 20.9 oranıyla Gürcistan izliyor. 

2011'deki cari açığı, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının altı katına ulaşan, uluslararası rezervleri kısa vadeli borçlarının yüzde 80'i düzeyinde bulunan Türkiye, 2012 yılında milli gelirinin yüzde 19'u oranındaki dış kaynak ihtiyacı dolayısıyla, listenin 6'ncısırasında bulunuyor. Bu da Türkiye'nin 2012 yılında dış finansman ihtiyacını karşılamakta zorlanacak ülkeler arasında olduğu anlamına geliyor.

Sırasıyla Laos, Guyana, Belarus, Romanya, Moldova, Letonya, Ermenistan, Bulgaristan, Litvanya, Ukrayna, Panama, Moritanya, Makedonya, Ürdün, Tanzanya, El Salvador, Dominik Cumhuriyeti, Vanuatu, Vietnam, Şili ve Kırgızistan, yüksek dış kaynak ihtiyacı dolayısıyla en kırılgan 30 gelişmekte olan ülke arasında yer alıyor. Küresel finans piyasalarında sıkıntıların derinleşmesi ve bir donma olması durumunda,  bu gelişmenin özellikle dış finansman ihtiyacı yüksek 30 gelişen ekonomiyi olumsuz etkileyeceğine işaret ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir