”Türkiye'nin asla sırtı Doğu'ya dönük değildir”

Başbakan Erdoğan, Fransa'daki temasları çerçevesinde Avrupa'da yaşayan Türklerle bir araya geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin yüzü Batı'ya dönüktür ama Türkiye'nin asla ve asla sırtı Doğu'ya dönük değildir. Bin yıllardır birlikte yaşadığımız, bir ve beraber yaşadığımız ülkelere bigane kalamayız. Oralardaki kardeşlerimizi kendi kaderlerine terk edemeyiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Fransa'daki temasları çerçevesinde Zenith Salonu'nda düzenlenen "Paris Buluşması"nda, Avrupa'da yaşayan Türklerle bir araya geldi. Salona gelişlerinde alkışlarla karşılanan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, salondakilere platform üzerinden karanfil attı.

"Paris Buluşması"na, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bazı milletvekilleri ve Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu da katıldı.

Kabil'den Toronto'ya, Karaçi'den Washington'a, Bakü'den Kahire'ye, Beyrut'tan Brüksel'e, Şam'dan Londra'ya kadar her yerde Türkiye'nin konuşulduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin dik duruşu konuşuluyor, Türkiye'nin adalet çağrısı, barış çağrısı konuşuluyor. Nerede barış aranıyorsa orada Türkiye var. Orta Doğu'da yaşanan sıkıntılarda Türkiye'nin yapıcı katkısı bekleniyor. Kafkaslar'da yaşanan krizlerde Türkiye'nin katkısı bekleniyor. Balkanlar'da yaşanan gelişmelerde Türkiye'nin tutumu gözleniyor.

Afganistan'dan Pakistan'a kadar birçok bölgede yaşanan sıkıntılarda Türkiye'nin desteği aranıyor. Şu 7,5 yıl içinde tam 23 ülkeyle vizeleri kaldırdık. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları pasaportlarını ceplerine koyuyor, Suriye'ye, Ürdün'e, Lübnan'a, Libya'ya, Arnavutluk'a, Tacikistan'a sadece ve sadece pasaportunu göstererek geçiş yapıyor. Artık Şam ile İstanbul, Beyrut ile İzmir, Amman ile Ankara, Trablus ile Adana, Tiran ile Konya birbiriyle kucaklaşıyor, birbiriyle hasret gideriyor.

Türkiye'nin yüzü Batı'ya dönüktür ama Türkiye'nin asla ve asla sırtı Doğu'ya dönük değildir. Bin yıllardır birlikte yaşadığımız, bir ve beraber yaşadığımız ülkelere bigane kalamayız. Oralardaki kardeşlerimizi kendi kaderlerine terk edemeyiz.

Bağdat, Beyrut, Gazze, Kudüs acı çekerken biz yatağımızda rahat uyuyamayız. Biz tarih boyunca oralardaki kardeşlerimizle ekmeğimizi paylaştık, somunumuzu paylaştık, kaderimizi paylaştık. Şunun da altını çizmek istiyorum; biz belli bir coğrafyayla ilgilenip, dünyanın geri kalanına ilgisiz kalamayız ve hiçbir zaman da kalanlardan, sırtını dönenlerden değiliz, olamayız, olmayacağız. Tarih bize sorumluluk yüklüyor, medeniyetimiz bize sorumluluk yüklüyor, insanlık anlayışımız bize sorumluluk yüklüyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir