Türkiye yüzde 8'in üzerinde büyüdü

Geçtiğimiz yıl ekonominin yüzde 8'in üzerinde büyüme kaydettiğine dikkat çeken Babacan, "Üstelik bu büyüme, istihdam üreten bir büyüme oldu" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin 2011 yılında yüzde 8'in üzerinde bir büyümeye ulaştığını belirterek, "Kati rakamları Mart ayında hep beraber öğreneceğiz" dedi.
Babacan, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) kuruluşunun 30. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen "Finansal Piyasalarda Reform ve Düzenleme" başlıklı konferansın açılışında konuştu.
Şu anda dünyada yaşanan ve 2008-2009'dan bugüne kadarki ekonomik ve finansal sorunların, temelde bankacılık ve kamu maliyesi konularında yoğunlaştığına değinen Babacan, Türkiye'nin her iki alanda da bünyesini güçlendirerek, 2008-2009 dönemine girdiğini belirtti.
Babacan, şöyle devam etti:
"Biz, sadece kriz döneminde, kriz dönemi öncesinde yaptıklarımızla değil, aynı zamanda krizin ilk etkilerini hissetmeye başladıktan sonra yaptıklarımızla da ayrıştık. 2009 yılında pek çok hükümet Avrupa'da devlet harcamalarını artırarak, krizi aşmaya çalışırken, biz tam tersine Türkiye'de bir mali konsolidasyon programı açıkladık ve bunu 3 yıllık bir program olarak açıkladık. Bir bakıma Avrupa'da pek çok ülkenin izlediği yoldan bambaşka bir yöne politikalarımızı uyarladık. Bizim için temel öncelik devlete olan güvenin sapasağlam yerinde durmasıydı."
İstihdam üreten bir büyüme oldu
Güven unsurunu politikaların tam merkezine koyduklarını ifade eden Babacan, şunları söyledi:
"Biz, 'devlete olan güveni sapasağlam koruyalım, özel sektörümüze güveniyoruz, gerisini zaten özel sektörümüz şöyle ya da böyle çözecektir' dedik. Bizim genç işadamlarımız, tecrübeli işadamlarımız, işkadınlarımız, o girişimci ruhuyla, yatırımlarıyla nasıl olsa ekonomimizi büyüme trendine sokacaktır diye düşündük. Bu, maya tuttu. 2010 yılına geldiğimizde büyümemiz yüzde 9 olarak gerçekleşti. 2011 yılında yüzde 8'in üzerinde bir büyümeye ulaştık ki, kati rakamları Mart ayında hep beraber öğreneceğiz. Böylece Türkiye büyüme rakamları olarak Avrupa'dan birden farklılaşmış oldu ve arada ciddi bir hız farkı oluştu. Üstelik bu büyüme, istihdam üreten bir büyüme oldu."
Dikkatle yürütülmesi gereken alanlardan biri cari açık
Ali Babacan, Türkiye'nin risk göstergelerinin pek çok AB ülkesiyle karşılaştırıldığında, daha iyi bir durumda olduğunu dile getirdi.
Enflasyon konusunda son dönemde yaşanan hareketlenmenin, para politikaları açısından dikkat edilmesi gereken bir konu olduğuna dikkati çeken Babacan, "Ancak Merkez Bankamız da bunun gereğini yaptı, yapıyor" dedi.
Babacan, Türkiye'de dikkatle yürütülmesi gereken alanlardan birinin ödemeler dengesi olduğunu belirterek, enerji fiyatlarının yüksek oluşu, iç tüketimdeki hareket ile tasarruf oranlarının düşük ve düşüyor olmasının, cari açıktaki bir miktar yükselmeyi beraberinde getirdiğini kaydetti.
Bu konularda ilginizi çekebilir