Türkiye yeni pazarlara ulaştı

Son dönemde Çin'le ticari ilişkilerin gelişimine dikkat çeken TİM Başkanı Büyükekşi, "Ancak daha gidecek çok yolumuz var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'de yeni yatırımlar ve istihdamın arttığını belirterek, "Türkiye, son dönemde büyük başarı yakaladığı yeni pazarlara ulaştı" dedi.

Türk-Çin Ekonomik ve Ticari İşbirliği Forumunda konuşan Büyükekşi, Türkiye ihracatının yarısının İstanbul'dan yapıldığını, İstanbul'un finansın kalbinin atacağı kent olacağını kaydetti.

Büyükekşi, Türkiye'nin ekonomik cazibe merkezi haline geldiğini, yeni istihdam olanaklarıyla Türkiye'nin odak noktası haline geldiğini söyledi.

Çin ile ikili ticari ilişkilerin 2000 yılından bu yana düzenli bir gelişim gösterdiğini dile getiren Büyükekşi, şunları ifade etti:

"Son 10 yılda Çin'den ithalatımız 23 kat, Çin'e ihracatımız 12 kat, dış ticaret hacmimiz 21 kat artış gösterdi. Bugün 24 milyar dolara yükselen ticaret hacmimiz söz konusu. Çin, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı yirmi birinci en fazla ithalat yaptığı üçüncü ülke konumunda yer alıyor. İkili ticari ilişkilerimizdeki bu gelişime rağmen, Türkiye'nin verdiği dış ticaret açığı gittikçe artmaktadır. İkili ticarette Türkiye aleyhine gerçekleşen açık 19 milyar dolar. Çin'e ihracatımız yıllar itibariyle artış gösterse de Türkiye'nin üretim ve ihracat kapasitesi dikkate alındığında gidecek çok yolumuz olduğunu görülüyor."

Büyükekşi, ikili iş ilişkileri sayesinde Çin'den yeni yatırımların Türkiye'ye gelmesini beklediklerini, iş forumları sayesine Türk-Çin ticaretinin karşılıklı artmasını dilediklerini ifade ederek, "Bugün burada imzalanacak 30;a yakın dev işbirliği anlaşmalarının hayırlı olmasını diliyorum. Çin ile ticaret hacmimizi 30 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için iş forumlarının oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Çin Makine ve Elektronik Ürünler İthalatı ve İhracatı Ticaret Odası (CCCME) Başkanı Zhang Yujing de tekstil, kimya ve telekomünikasyon dahil olmak üzere iki ülke arasında dış ticaret işbirliği olduğunu belirterek, Türkiye'nin dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğunu kaydetti.

Zhang, Türkiye hükümetinin desteğiyle odalar ve birliklerle çalışmaları artıracaklarını ifade ederek, "Çinli iş adamlarının ortaklarıyla işbirliğini hızlandıracağız. Özellikle KOBİ'lerin iş birliğinin desteğinin yanı sıra hukuki destek sağlamaya hazırız. İki ülkenin sivil örgütlerinin iş birliğiyle Türkiye ve Çin arasında iş birliğini artırmak istiyoruz" diye konuştu.

Çin'in ejderhasıyla Anadolu kaplanı bir araya gelmiştir

Türk Çin İşadamları ve Sanayicileri Derneği (TÜÇSİAD) Başkanı Murat Sungurlu ise Türkiye ile Çin arasında ticari ilişkilerini artırmayı amaçladıklarını belirterek, "Asya'nın iki kadim milletinin tarihsel buluşmasına tanıklık ediyoruz. Çin'in ejderhası ile Anadolu kaplanı bir araya gelmiştir. İpek Yolu bizi birbirimize bağlayan bir dostluk yoludur. Biz bu yolu her zaman canlı tuttuk. Anadolu'ya geldiğimizde Çin'i hiç unutmadık" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir