Türkiye ve Rusya, Geri Kabul Anlaşması imzaladı

Anlaşma, yasa dışı göçle mücadelede önem taşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Türkiye ve Rusya arasında vizesiz rejime geçişin önündeki en büyük engel olarak görülen Geri Kabul Anlaşması, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen törenle imzalandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Moskova'da hem Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev hem de Başbakan Vladimir Putin ile görüşmesinde üzerinde anlaşmaya vardığı vizesiz rejime geçişin önündeki son engel olarak görülen ve yasa dışı göçle mücadelede önem taşıyan Geri Kabul Anlaşması'na, Türk tarafından Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Şakir Fakılı, Rus tarafından da Federal Göçmen Servisi Genel Müdür Yardımcısı Nikolay Smorodin imza attı.

Türkiye ve Rusya arasında önemli bir insani ziyaret trafiği bulunduğuna dikkat çeken Fakılı, "Biliyorsunuz iki ülke arasında vize muafiyetini öngören bir anlaşma imzalanmıştı. Şimdi iki ülke arasında Geri Kabul Anlaşması imzalanıyor. Bu iki anlaşmanın da onay sürecinin en kısa sürede tamamlanarak iki ülke arasındaki serbest, vizesiz gidiş gelişlerin en kısa sürede başlamasını ümit ediyorum. İki ülke arasındaki yakın işbirliğinin, anlaşmaları uygulamada çıkabilecek sorunlara kısa sürede çözüm bulunmasını sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Büyükelçi Fakılı, anlaşmanın imzalanmasının ardından kısa bir onay sürecinin bulunduğunu belirterek, anlaşmaların onaylandıktan 30 gün sonra yürürlüğe gireceğini ifade etti.

Vize muafiyetinin iki ülke arasında gidiş-gelişleri kolaylaştıracağını söyleyen Büyükelçi Fakılı, Ruslardan artık vize parası alınmamasından dolayı ortaya çıkacak maddi kaybın, vizelerin kalkması nedeniyle aratacak turist sayısı sayesinde fazlasıyla giderileceğine inandıklarını kaydetti.

Geri Kabul Anlaşması, imza atan ülkelerin, kendi topraklarından diğer ülkeye illegal olarak giriş yapanları geri alma yükümlülüğünü getiriyor. Moskova sözkonusu Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanmasını özellikle son yıllarda Türkiye üzerinden gelen ve Rusya üzerinden Doğu Avrupa ve AB ülkelerine geçmek isteyen kaçakların sayısının artmasından dolayı istediğini belirtiyor.

Vize Muafiyet Anlaşması'ndan ardından Geri Kabul Anlaşması'nın da iki ülkedeki iç sürece uygun şekilde onaylanması gerekiyor.

Dışişleri yetkilileri, anlaşmanın TBMM'de onaylandıktan 30 gün sonra yürürlüğe gireceğine dikkat çekerek, herhangi bir aksilik çıkmaması halinde iki ülke arasında vizesiz seyahatlerin nisan ayında başlayabileceğini kaydettiler.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir