Türkiye Uzay Ajansı için çalışmalar tamamlandı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan: "Türkiye Uzay Ajansını kurmak için çalışmalar tamamlandı. Taslak, yeni yasama yılında Meclise sevk edilecek"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye Uzay Ajansının kurulmasına ilişkin çalışmaların tamamlandığını belirterek, "Türkiye Uzay Ajansı Kanun Taslağını yeni yasama yılında Meclis'e sevk edilecek." dedi.

Bakan Arslan,  Türkiye Uzay Ajansının kurulması yönünde ciddi bir irade olduğuna dikkati çekti.

Başbakan Binali Yıldırım'ın da bakanlığı döneminde eylem planında yer almasını sağladığı konunun, 65. Hükümet'in eylem planında da bulunduğunu vurgulayan Arslan, Türkiye Uzay Ajansının kurulması görevinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına verildiğini anımsattı. Arslan, bakanlık olarak bu konuda her türlü hazırlığın yapıldığını söyledi.

Bakanlığına bağlı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğünce çalışmaların tamamlandığını dile getiren Arslan, "Türkiye Uzay Ajansının kurulması ve uzaya yönelik faaliyetlerin düzenlenmesi hakkında Kanun Tasarısı Taslağı tamamlanarak, Bakanlıkların ve çeşitli kurum ve kuruluşların görüşleri alındı. Meclis'e sevk edilecek aşamaya getirdik." diye konuştu.


"Yeni yasama yılında Meclis'e sevk edilecek"

Türkiye Uzay Ajansı Kanun Taslağı'nın yeni yasama yılında Meclis'e sevk edileceğini bildiren Arslan, "Başbakanımızın, bakanlığı döneminde başlattığı ve çok önem verdiği bu projeyi hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Uzay Ajansının kurulması ile Türkiye, uzay teknolojileri alanında çok daha hızlı yol alacak. Çeşitli kuruluşlar tarafından yürütülen projelerin koordinasyonunu sağlamak amacıyla Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın başkanlığında ilgili bakanların da dahil olduğu Uzay Stratejileri Yüksek Kurulu oluşturulacak. Böylece Türkiye’nin uzay alanındaki mevcut altyapı ve yetenekleri hızla geliştirilecek." ifadelerini kullandı.


"Birçok ülke ile iş birliği içerisindeyiz"

Uzay konusunda uluslararası iş birliklerine de çok önem verdiklerine dikkati çeken Arslan, Bakanlığının koordine ettiği bir heyetle mayıs ayı içinde Alman Uzay Ajansı ile iş birliğini geliştirme yönünde görüşmeler yapıldığını, Japon Uzay ve Havacılık Ajansı ile de çok yararlı iş birliği programlarını geliştirdiklerini söyledi.

Bakan Arslan, bu kapsamda Uluslararası Uzay İstasyonunda ortak deneyler yapılması hususunda iş birliği protokolünün 8 Eylül'de imzalandığını anımsatarak, "Aynı şekilde bir deneysel uydumuzu yine Japonya ile iş birliği çerçevesinde 2017 yılı başlarında Uluslararası Uzay İstasyonundan dünya yörüngesine bırakacağız." diye konuştu.

Amerika Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA), Japonya Havacılık ve Uzay Araştırmaları Ajansı (JAXA), Almanya Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi (DLR), Fransa Uzay Araştırmaları Merkezi (CNES) olmak üzere çeşitli ülkelerin havacılık ve uzay ajanslarının incelediğine dikkati çeken Arslan, çeşitli ülkelerin temel uzay kanunları ve temel uzay politikalarına ilişkin metinlerin incelendiğini ve kanun taslağı çalışmalarında bu dokümanlardan istifade edildiğini belirtti.

"Ar-Ge destek sürecini başlattık"

Bakan Arslan, Bakanlığı bünyesinde havacılık ve uzay teknolojileri ve elektronik haberleşme alanlarında Ar-Ge destek sürecini başlattıklarını ve yıl sonuna kadar değerlendirmeleri tamamlamayı hedeflediklerini ifade ederek, "Ar-Ge destek uygulamasıyla havacılık ve uzay teknolojileri konusunda çok önemli atılımlara imza atacağız. Söz konusu destek programı çerçevesinde sektör ve üniversitelerle işbirliği içinde milli uçak motoru geliştirme projeleri dahil olmak üzere havacılık ve uzay teknolojilerinde büyük atılım başlatacak çalışmalar için destek sürecini başlatıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir