Türkiye krizi rahat atlattı
ING Bank baş ekonomisti Cliffe, küresel krizin tam olarak geçmediğini ancak düzelme belirtilerinin olduğunu belirtti.
AMSTERDAM - Dünyanın birçok ülkesini etkisi altına alan küresel krizin şu an için tam olarak geçmediğini belirten ING Bank baş ekonomisti Mark Cliffe, buna karşın "düzelme belirtilerinin" olduğunu söyledi.
ABD'de yaklaşık 3 yıl önce konut sektöründeki sorunlara bağlı olarak başlayan krizden önce banka ve finans sektörünün, daha sonra da ülkelerin bütçelerinin olumsuz etkilendiğine vurgu yapan Mark Cliffe, "Türkiye'nin krizi zorlanmadan, rahatça atlattığını" söyledi.
Türkiye ekonomisinin yabancı yatırımcılar açısından son derece cazip olduğunun altını çizen ING Bank baş ekonomisti, "Türkiye'nin sahip olduğu ticari büyüme, genç ve dinamik nüfusun aynı zamanda AB'ye de önemli katkılar yapacağını" anlattı.
Zayıf kesimler daha çok etkileniyor
Zayıf kesimlerin ekonomik krizden daha çok etkilendiğine işaret eden Cliffe, bu durumun aynı zamanda bazı siyasi sonuçlar doğurduğunu kaydetti. Tunus ve Mısır'da yaşayanların buna örnek verilebileceğini anlatan Cliffe, aynı şeyin AB bölgesi için de geçerli olduğunu belirterek, "Ne zaman gıda ve enerji fiyatları artsa AB'de de toplumun zayıf kesimleri daha çok etkileniyor" dedi.
Çin ve Hindistan'ın yanı sıra AB bölgesindeki bazı ülkelerin ekonomilerinde olumlu gelişmeler yaşandığını, ancak özellikle Avrupa'da ortaya çıkan yüksek enflasyonun bu büyümeyi olumsuz etkilediğini ifade eden Mark Cliffe, Avrupa'da enflasyonun artmasına bağlı olarak vergi oranlarının da yükseldiğini hatırlattı. Cliffe göre, vergi oranlarının artmasının bir diğer sebebi ise devletlerin artan bütçe açıkları.
Ortadoğu'da yaşananlar yeni bir kriz doğurmaz
Ortadoğu'da meydana gelen son olaylarla ilgili olarak da değerlendirmede bulunan Cliffe, "Daha önce Ortadoğu merkezli bazı krizlerin dünyayı etkilediğini gördük. Bunun sebepleri petrol stokuyla ilgiliydi. Artan petrol fiyatları finans sektörünü heyecanlandırıyor ama son gelişmelere baktığımızda şu anda kriz doğuracak bir şeyin söz konusu olmadığını görüyoruz."