Türkiye ile KKTC petrol gelirini paylaşacak

KKTC ile TPAO arasında "Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi" imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) arasında, gelir paylaşımları ve üretim paylaşım modeline dayalı uluslararası hukuka ve uluslararası modele de son derece uygun, açık ve şeffaf bir anlaşma imzalandığına işaret ederek, "Şuana kadar kapalı götürülen ve Noble enerji şirketi ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Kıbrıs halklarına ne vereceği henüz açıklanmadı. Bu aslında bir tartışma konusudur" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) arasında "Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi" imzalandı.

Lefkoşa Merit Otel'de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın huzurunda yapılan anlaşmaya, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal İmza koydu.

TPAO'ya kar payı esasına göre arama, kuyu açma ve işletme yetkisi verilmesini öngören sözleşmenin imza töreninde konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin son 2-3 ay içinde uluslararası hukuka aykırı yaptığı faaliyetlerin tarafı olmayacaklarını belirterek, şunları söyledi:

"Biz burada son derece açık ve şeffaf bir anlaşma yapacağız. KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti ve TPAO arasındaki yapılacak anlaşmanın gelir paylaşımları ve üretim paylaşım modeline dayalı uluslararası hukuka ve uluslararası modele de son derece uygun olarak bir anlaşma imzalayacağız. Ama, şuana kadar kapalı götürülen ve Noble enerji şirketi ile Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Kıbrıs halklarına ne vereceği henüz açıklanmadı. Bu aslında bir tartışma konusudur. Tabii ki Kıbrıs halkının alacağı, ister kuzey ister güneyin alacağı bütün değerlerin anlaşmayla beraber şeffaf olarak ortaya konması lazım. Bu konuda hem uluslararası platforma olan borcunun ödenmesiyle hem de Kıbrıs halkına ödenmesiyle alakalı bir bilginin oluşturulması gerektiğini ve şu anda sondaj faaliyeti yürütülen bu çalışmada bu bilgilerin mutlaka kamuoyu ile paylaşılması lazım geldiğini mutlaka vurgulamak isterim."

"Kıymete değer sismik aramalar sondaja çevrilecek"

Bakan Yıldız, imza töreninden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Akdeniz'de 2012'de sondaj çalışmasına başlanıp başlanmayacağıyla ilgili bir soru üzerine, yapılanların teknik bir çalışma olduğunu, sismik aramaların başladığını 2 ve 3 boyutlu sismik aramaların değerlendirileceğini kaydeden Yıldız, "Kıymete değer bulan sismik arama sonuçları tabiki sondaj faaliyetine çevrilecek" dedi.

TPAO'nun, yapılan anlaşma ile Akdeniz'in en büyük, petrol arama faaliyetleriyle alakalı aktörü haline geldiğini vurgulayan Yıldız, TPOA'nun Azerbaycan, Libya, Kazakistan, Venezüela, Kolombiya ve KKTC'de yaptığı çalışmalarla bu sonuçların alındığını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir