Türkiye ile Katar arasında iyi niyet anlaşması
İki ülke arasında Suriyeli sığınmacılara eğitim desteği verilmesine yönelik iyi niyet anlaşması imzalandı
ANKARA - Türkiye ile Katar arasında Suriyeli sığınmacılara eğitim desteği verilmesine yönelik iyi niyet anlaşması imzalandı.
İmza töreninde, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Katar Emiri'nin annesi Şeyha Moza, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay ile Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam hazır bulundu.
Anlaşma öncesinde bilgi veren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Emine Erdoğan ve Moza ile dün Gaziantep'in Nizip ilçesindeki konteyner ve çadır kente barınan Suriyelileri ziyaret ettiklerini anımsattı.
Bugün de AFAD ile TİKA'yı ilgilendiren anlaşma törenini idrak edeceklerini belirten Kurtulmuş, görüşmeler çerçevesinde iki kurumla yürütülecek ayrı projeler olduğunu dile getirdi.
Kurtulmuş, Moza'nın Katar'daki uluslararası faaliyetleri yöneten Education Above All Vakfı'nın başkanlığını yürüttüğünü ifade ederek, "Education Above All (Herşeyin Üstünde Eğitim) isimli vakfın destekleriyle TİKA üçüncü ülkelerde eğitim alanında bir takım hizmetlerde bulunacak. Bir takım yatırımları olacak. Bu projelerin detayları üzerinde çalışılıyor. Şu anda bir mutabakat metnini imzalayacağız. Aynı vakıf AFAD ile de çalışmalar yapacak. AFAD ile yapılacak çalışmalarda daha çok Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin eğitimiyle, çocukların eğitimiyle ilgili bir mutabakat zaptı olacak" dedi.
Suriyeli mültecilerin çocuklarına eğitim desteği
Numan Kurtulmuş, kamplarda 220 bin, ülke genelinde de 1,5 milyonu aşkın Suriyelinin bulunduğuna işaret ederek, maalesef bunların çocuklarının bir kısmının tamamıyla eğitimin dışında kaldığını vurguladı.
Kurtulmuş, anlaşma zaptı çerçevesinde bu Suriyeli çocukların eğitimini sağlayabilecek bir takım çalışmalar yapılacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Bunların nerede olacağı, hangi illerde yapılacağı ise kasımda buraya gelecek Katar heyeti ve AFAD'ın yapacağı çalışmalarla belirlenecek. Suriyeli mültecilerin çocuklarıyla ilgili eğitim çalışmaları olacak. Her iki kurumumuzun atacağı imzalar bir çerçeve anlaşmasıdır, genel bir iyi niyet anlaşmasıdır. Hangi projenin, ne şekilde, nerede yapılacağıyla ilgili bugün itibarıyla netleşmiş bir program çalışması yoktur. Ama karşılıklı bir niyet mutabakatı var. Dolayısıyla Katar ile bu alanda yapılacak işbirliklerinin zaten her iki ülke arasında var olan samimi ve dostça ilişkileri daha da ileri götüreceğine inanıyorum. Özellikle üçüncü ülkelerde yapılacak yatırımların, Afrika ve Asya ile başka ülkelerde yapılacak eğitim alanındaki çalışmaların, Türkiye'deki Suriyelilere yönelik çalışmaların, var olan sıkı işbirliğini çok daha ileri götüreceğini düşünüyorum."
Projelerin kapsamından ziyade ortaya koyduğu niyetin önemli ve değerli olduğunu anlatan Kurtulmuş, AFAD, TİKA ve Katar'ın vereceği desteklerle çok güzel projelerin ortaya çıkacağına inandığını söyledi.
"Hizmetleri yakından görenler takdir ediyor"
Kurtulmuş, dışarıdan bakanların, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yönelik yapılanları "sıradan bir faaliyet olarak" görebileceklerini vurgulayarak, "Sayın Moza'nın dünkü gezilerinden çok olumlu intibalarla ayrıldıklarını gördük. Bunları bizlerle de paylaştı. Türkiye'nin hem eğitim ve sağlık alanlarında hem kampların düzeni anlamında hem de bu kadar insanı kabul edip bunları sorunsuz olarak ülkeye yerleştirme konusunda ortaya konulan çabaların, her türlü takdirin ve övgünün üstünde olduğunu bizzat yerinde gördü. Sayın Moza'nın bir kaç defa kamplardan duyduğu memnuniyeti ifade ettiğini söyleyebilirim. Belki bu yaptığımız hizmetleri biz biliyoruz da bunu çok tanıtmıyoruz. Bunları yakından görenler yapılan hizmetleri takdir ediyorlar ve bu hizmetlerin devamı için de Türkiye'ye teşekkür ediyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
Kurtulmuş'un bilgilendirmesinin ardından iki ülke arasında Suriyeli sığınmacılara eğitim desteği verilmesine yönelik mutabakat zaptı imzalandı.