Türkiye için en doğru 'küme' aranacak

500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için doğru kümelenme modeli uygulaması başlatılıyor. "Küme Yöneticileri İçin Kapasite Gelişimi Projesi" ile Türkiye için en doğru model belirlenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması noktasında doğru kümelenme modelinin uygulanmasının önemine işaret ederek, Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yürütülecek "Küme Yöneticileri İçin Kapasite Gelişimi Projesi" ile Türkiye için en doğru modelin belirleneceğini ifade etti.

Avrupa Komisyonu tarafından uygulanan "Dünya Çapında Kümelerin Geliştirilmesi Programı" kapsamında desteklenen ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından Polonya ve İzlanda'dan ortaklarla yürüteceği "Küme Yöneticileri İçin Kapasite Gelişimi Projesi", düzenlenen açılış toplantısı ile başlatıldı.

Büyükekşi, açılış toplantısında yaptığı konuşmada, ihracatın 2011 yılında 135 milyar doları bulduğunu ve ihracatta cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını dile getirerek, bundan sonrası için çok daha iddialı hedeflerinin bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu hatırlatan Büyükekşi, bu hedefi yakalayabilmek için farklı düşünmek, farklı üretmek ve farklı pazarlamak gerektiğini ifade etti.

Türk ihracatçıları olarak yürümekten ziyade, sıçramaya ihtiyaçları olduğunu dile getiren Büyükekşi, yeni dönemde birbiri ile haberleşen, ortak iş yapma kültürünü geliştiren şirketlere gereksinim duyulduğunu belirtti.

Büyükekşi, bu noktada, kümelenmenin de birbirine güç veren şirketlerin beraber bulunduğu, ortak hizmet aldığı ve rekabet öncesi işbirliği yaptığı bir "eko-sistemi" ifade ettiğini söyledi.

Ege İhracatçı Birliği'nin liderliğinde böyle bir projenin hayata geçiyor olmasınını son derece anlamlı bulduğunu dile getiren Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Hedef bölgelerde hedef sektörlerin doğru bir şekilde gelişimini kümelenme modeli ile sağlayabiliriz. Dünyada bu modeli uygulayan Çin, Hindistan, İtalya ve ABD örnekleri var. Biz de bu örnekleri de görerek kendi özgün modelimizi geliştirebiliriz. Örneğin, Çin'deki hazır giyim ve tekstil havzaları, Hindistan'daki bilişim ve hazır giyim havzaları, İtalya'daki tekstil havzaları kümelenme sayesinde gelişmiştir. Bu konudaki en önemli örneklerden birisi Almanya'daki otomotiv sektörü kümelenmesidir. Bu kümelenme ile Audi, Mercedes, Porsche firmaları aynı bölgenin yakın şehirlerinde faaliyet gösteriyorlar. Kümelenme konusunda Türkiye'nin çeşitli illerinde yapılan çalışmalar mevcut. Buradaki amacımız çeşitli projeler sayesinde kümelenmenin tüm Türkiye genelinde yayılması ve hayata geçirilmesi olmalı."

Kümelenme politikaları ile sektörel stratejileri geliştirmeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Büyükekşi, "Bu proje kapsamında dünyadan 20 küme oluşumu birbirleriyle karşılaştırılacak. Bunun sonucunda Türkiye için en uygun modelin ortaya çıkacağına inanıyoruz" dedi.

Polonya ve İzlanda ortaklığı

EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise Avrupa Birliği'nin de hem kısa vadede krizden çıkmak hem de uzun vadede inovasyon ve rekabet gücüyle bölgesel ve ulusal kalkınma için benimsediği kümelenme yaklaşımının, nitelikli küme yönetimi ile mümkün olabileceğini ifade etti.

Bu çalışmayı, TİM'in desteği ile önümüzdeki süreçte ihracatçı birliklerinin hizmet odaklı iş destek mekanizmasına geçiş sürecinde model olarak kullanmayı öngördüklerini belirten Türkmenoğlu, projenin Polonya'dan Rzeszow Bölgesel Kalkınma Ajansı ve İzlanda Araştırma Enstitüsü ortaklığıyla yürütüleceğini, uluslararası ortaklığın yanı sıra Kalkınma Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK'ın katılımıyla bir Ulusal Danışma Kurulunu kurulacağını da kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir