Türkiye, EUREKA'nın dönem başkanlığını üstlendi
Bakan Ergün, "Türkiye, EUREKA programı içinde en hızlı yükselen ülkelerden birisi" derken, TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak "KOBİ'lerimizin EUREKA'ya katılmaları çok önemli" değerlendirmesine yer verdi.
İSTANBUL - Türkiye, pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik Ar-Ge projelerinin desteklendiği uluslararası işbirliği platformu EUREKA'nın Temmuz 2012-Haziran 2013 tarihleri arasındaki dönem başkanlığını üstlendi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Açılış Konferansı'nda EUREKA Programının, pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçleri destekleyen uluslararası işbirliği programı olduğunu kaydetti.
Ergün, Türkiye'nin, 42 ülkenin üye olduğu ve Ar-Ge projelerinin desteklendiği uluslararası işbirliği platformu olan EUREKA'nın, Temmuz 2012-Haziran 2013 döneminde program başkanlığını yürüteceğini bildirdi.
İlk 10 ülke arasında yer almayı hedefliyoruz
Türkiye'nin dönem başkanlığının Türkiye'deki firmalar için çok önemli bir fırsat olacağını ifade eden Ergün, Türkiye'nin, bugüne kadar üyesi olduğu bu programın önümüzdeki 1 yıl içinde gündemini oluşturacağını, planlamasını gerçekleştireceğini ve Ar-Ge politikalarına yön vereceğini belirtti.
Ergün, 27 yıllık geçmişe sahip bu program kapsamında, bugüne kadar 4 bini aşkın projeyle 30 milyar euroya yakın Ar-Ge hacmi oluşturulduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2000 - 2005 yıllarını kapsayan bir analize göre; bir EUREKA projesine yapılan 1 milyon euroluk kamu finansman desteği, ortalama 13 milyon euro katma değer sağlamaktadır. Türkiye, son yıllarda EUREKA programı içinde en hızlı yükselen ülkelerden birisidir. 2007 yılında EUREKA'ya üye 42 ülke arasında proje hacmi bakımından 28'inci sırada olan ülkemiz, 2011 yılında 11'inci sıraya kadar yükselmiştir. Biz bu üye ülkeler arasında istikrarlı bir şekilde ilk 10 ülke arasında yer almayı hedefliyoruz".
"Her proje KOBİ'lere 3-5 sene mesafe kazandırıyor"
TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ise bazı çağrı programlarını yenilediklerini ve yeni programını açtıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin şu alana ihtiyacı var; 'siz çalışmaları yapın biz de size destek verelim' dedik. Yeni fikri olan birisini 'elinizden tutalım ve ürüne dönüştürme mekanizmamızı kuralım' diyoruz. Bütün gelişmiş ülkelerin Ar-Ge harcamalarının merkezinde özel sektör var. Biz de böyle bir şey yapmak istiyoruz. Özel sektör ve üniversiteler, ürün geliştirirken birlikte çalışırlarsa, çok daha verimli olacağını düşünüyoruz. EUREKA tecrübeleri paylaşmak için özel platform sunduk.
Özellikle KOBİ'ler için önemli bir destek var. Her yapılan EUREKA projesi KOBİ'lere 3-5 sene mesafe kazandırıyor. KOBİ'lerimizin EUREKA'ya katılmaları çok önemli. EUREKA başladığında proje sayısı açısından 28. sırasındaymışız. 10 yıl önce ekonomide de 28.sıradaydık. EUREKA'da 11. sıraya geldik. Güzel bir performans yakalamışız. Başkanlığımız döneminde ilk 10'a girmeyi hedefliyoruz.
Şu anda 120 firmamız 42 projede yer alıyor. 50 milyon euroluk bir hacme ulaşmış durumdalar. Dönem başkanlığında TÜBİTAK olarak elimizden gelen desteği vereceğiz. TÜBİTAK olarak Ar-Ge projeleri oluşturmak için Finlandiya, Güney Kore, İspanya ve İsviçre arasında ikili çağrı programları açacağız. Bu ülke sayısını artırıp, programları çeşitlendirmek istiyoruz."
EUREKA ve Türkiye
Son iki yılda 120 Türk firmasının 42 projede yer alarak 50 milyon euroluk proje hacmine erişim sağladığı EUREKA Programı'nda Türkiye, 2007 yılında programa üye ülkeler arasında 28. sırada yer alırken geçen yıl 11. sıraya yükseldi.
Son yıllarda performansını en hızlı artıran ülke olan Türkiye, adından "Programın Parlayan Yıldızı" olarak söz ettiriyor.
Türkiye'den katılan firmaların yüzde 53'ünün KOBİ olduğu programda, KOBİ'leri üniversiteler ve büyük ölçekli firmalar izliyor. Özellikle bilgi ve iletişim teknolojileri, çevre, imalat ve biyoteknoloji sektörlerinde başarılı ortaklıklar kuran Türk firmaları, program sayesinde Avrupalı firmalarla işbirlikleri kuruyor ve pazar odaklı yapılara ulaşıyor, yeni fikirler ve teknolojik çözümlerin alışverişini yapıyor.