Türkiye enerji filosunun yeni üyesi yola çıkmaya hazır

Türkiye'nin enerji filosunun yeni üyesi yüzer üretim, depolama ve tahliye platformu (FPSO) Türkiye'ye gelmek üzere hafta başında Singapur'dan yola çıkmaya hazırlanıyor. Platformun günlük gaz üretimini 20 milyon metreküpe çıkartacağını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, platformun kendisinin 10 milyon metre küp gaz üretme kapasitesinde olduğunu belirtti.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji filosunun yeni üyesi yüzer platformla (FPSO) ilgili "Bu yeni platformla inşallah (günlük üretimi) bunu 20 milyon metreküpe çıkarmış olacağız. Bu platformun kendisi 10 milyon metre küp gaz üretecek" dedi ve ekledi: "Bu gemi esas itibariyle bizim doğal gazda, Karadeniz gaz sahasındaki üretimimizi arttırmak için planlamalarımızın içerisinde yer alan bir ünite, bir platform. Yüzer üretim tesisi ile 2026 yılında Karadeniz'de üretime başlamayı hedefliyoruz." 

Geminin seyir süresi 2 ay

"Gemi, Singapur'dan önümüzdeki hafta başında yola çıkacak. İki aya yakın bir seyir süresi var" bilgisini paylaşan Bayraktar, platformun Marmara'da bir tersanede birkaç ay süren bakım işleminden geçeceğini, sonrasında Filyos Limanı'na gideceğini söyledi. Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 5,5 milyon metreküp olan üretimin ilk fazda 2025'in ilk çeyreğinde 10 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini kaydeden Bayraktar, "Bu yeni platformla biz inşallah bunu 20 milyon metreküpe çıkarmış olacağız" dedi.

Platform günde 5 milyon hanenin gaz ihtiyacını karşılayacak

Platformun, 2026'da aktif şekilde günlük 10 milyon metreküp doğal gaz üreteceğini ve yaklaşık 5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılayacağını aktaran Bayraktar, "Yüzer üretim tesisi ile 2026 yılında Karadeniz'de üretime başlamayı hedefliyoruz. Gemi, Sakarya Gaz Sahası'na gidecek ve 20 yıl boyunca orada bu gazı üretmeye devam edecek. Orada sabit kalacak" diye konuştu.

Bayraktar, platformun boyunun yaklaşık 300, genişliğinin 56, yüksekliğinin 58 metre olduğunu belirterek, geminin deniz tabanından gazı alarak işleyeceğini ve deniz tabanından karadaki tesise göndereceğini ifade etti. Doğal gaz merkezi olma yolunda önemli adımlardan biri olan Türkmenistan gazının Türkiye'ye getirilmesi konusuna ilişkin Bayraktar, ilk etapta yıllık 1,5-2 milyar metreküp gazın ilerleyen aylarda veya 2025 başında Türkiye getirilmesini hedeflediklerini söyledi.