Türkiye AB ülkelerinden daha iyi durumda

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin yüzde 1,7'lik bütçe açığı hedefiyle AB'nin 27 üye ülkesinin 20'sinden daha iyi durumda olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2008 yılında ABD kaynaklı çıkan ekonomik krizden, Türkiye'nin, 2009 yılında kısmen yaşadıktan sonra çıktığını belirterek, "Bugün Avrupa'daki bir çok ülke yoğun bakım çadırında tedavi görüyor ve o ülkelerin tahvillerini almış olan Fransa ile Almanya gibi ülkelerin de paçaları tutuşmuş vaziyette" dedi.

Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu'nun (DASİFED) düzenlediği toplantıya katılan Çağlayan, tüm dünya gibi Türkiye'nin de çok önemli bir test döneminden geçtiğini ifade etti.

Ekonomideki sorunlar çözülemeyince siyasi kriz çıktığını anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Şimdi eskiden, 'ABD konut piyasasında kriz çıkarsa çıksın, bize bir şey olmaz' diyebilirdik ama küreselleşme dediğimiz olgu, bir ülkede biri hapşırdığında, diğer ülkelerin nezle, grip olmasına, hatta bazılarının boğmaca olup yataklara düşmesine neden oluyor. 2008 yılında ABD kaynaklı çıkan bu krizden, Türkiye, 2009 yılında kısmen yaşayıp çıkmışken, bugün Avrupa'daki bir çok ülke yoğun bakım çadırında tedavi görüyor ve o ülkelerin tahvillerini almış olan Fransa ile Almanya gibi ülkelerin de paçaları tutuşmuş vaziyette... "

Söz konusu ülkelerin ekonomik açıdan ortak dertleri olduğunu belirten Çağlayan, bunların çok yüksek oranda borçluluk ve bütçe açıkları olduğunu ifade etti.

Türkiye'ye bu konular ve işsizlik açısından bakıldığında ise ülkenin, mukayese edilmeyecek, "parmak ısırtacak" kadar önemli bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Bugün Türkiye, yüzde 1,7'lik bir bütçe açığı hedefliyor. Bugün Türkiye, özellikle bütçe açıkları konusunda AB'nin 27 üye ülkesinin 20'sinden çok daha iyi durumdadır. Kamu borçlarına geldiğimiz zaman, Avrupa'daki ülkelerin ortalama kamu borçluluğu şu an yüzde 80'lerin üzerindedir. Bizim ülkemizde ise yüzde 39'dur."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir