Turkish Yatırım, 'YABİ'lere İMKB'nin yolunu açacak

Turkish Yatırım Genel Müdürü Kılıç, "Küçük ve orta boy işletmeleri 'Yarının Büyük İşletmeleri' olarak görüyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

İSTANBUL - Turkish Yatırım Genel Müdürü Berra Kılıç, kurum olarak küçük işletmelere hizmet vermek için odaklandıklarını belirtti.

Kılıç, gerçekten finansmana ihtiyaç duyan, büyümesini özellikle borsadan finanse etmek isteyen küçük ve orta boy işletmeleri 'Yarının Büyük İşletmeleri' olarak gördüklerini ifade ederek "Biz bu işletmelere 'YABİ'ler diyoruz. İMKB'ye gelmek isteyen bu işletmelere yoğunlaşacağız" dedi.

Turkish Yatırım Genel Müdürü Berra Kılıç ile hedeflerini ve şirketler tarafındaki gelişmeleri konuştuk. Berra Kılıç, büyük şirketlerin mevduatın az üstüne kredi kullanabildiğini dolayısıyla halka açılmanın daha çok kurumsallaşma boyutu ile ilgilendiğine dikkat çekti. Kılıç, "Büyük şirketler finansman imkanları nedeniyle halka açılmıyorlar. Gerçekten finansmana ihtiyaç duyan büyümesini özellikle borsadan finanse etmek isteyenler küçük ve orta boy işletmeler. Biz Turkish Yatırım olarak bunlara YABİ'ler; yani yarının büyük işletlemeleri diyoruz. Bugünün KOBİ'leri yarının Yabi'leri. Eğer biz onları borsadan finanse edebilirsek yatırımlarını bu kaynakla destekleyecekler ve büyütecekler.

Türkiye'de YABİ segmentine hizmet veren aracı kurum sayısı da çok az. Aracı kurumlar ve yatırım bankaları genellikle 100 milyon dolar ve üzeri halka arzlarla ilgileniyor ve aracılık ediyorlar. Küçük ve orta boy ihraçlara diyelimki 30 milyon ile 70 milyon dolar arasındaki halka arzlara az sayıda kurum hizmet veriyor. Çünkü 150 milyon dolarlık bir halka arz için harcadığınız zaman ve emek ile 30 milyon dolarlık arz için harcadığınız zaman ve emek aynı. Hizmetler genellikle üst tarafa yoğunlaşmış" ifadelerini kullandı.

Çemaş ve Gedik Yatırım'da lider Uzeltaş'ı da İMKB'yi getirecek

Turkish Yatırım olarak daha küçük işletmelere hizmet etmek için odaklandıklarını açıklayan Kılıç, şuanda iki halka arza liderlik yaptıklarına da işaret etti. Turkish Yatırım, Işıklar Grubu'na bağlı Çemaş Döküm ve Gedik Yatırım'ın halka arzına liderlik yaparken Kılıç'ın verdiği bilgiye göre Turkish Yatırım bir de çok ortaklı bir şirketin İMKB'ye gelmesine yardımcı olacak. Kılıç bu konuda şu bilgileri verdi: "Bir de Uzeltaş Boya diye bir şirketimiz var. O da halka açık 800 ortaklı, fakat borsada işlem görmüyor. Şimdi borsada işlem gören bir şirket haline getireceğiz" diye konuştu.

Anadolu seferine hazırlanıyor Marmara ve Ege'yi dolaşacak

Şuanda yürüttükleri üç projeyi için bütün Anadolu teşkilatları aracılığı ile yaygın bir tanıtım yapmaya hazırlandıklarını da aktaran Kılıç, "O sırada da şubemiz olan illerdeki halka açılma potansiyeli olan şirketlerle de birebir görüşeceğiz" dedi. Anadolu seferine Marmara Bölgesi'nden başlayacaklarını daha sonra ise Ege'ye gidecekleri bilgisini veren Kılıç, Turkish Yatırım kurumsal aktivitenin olduğu bölgelerde teşkilatlarının çok kuvvetli olduğunu da söyledi.

Yatırım bankacılığında ağırlıklarını artıracaklar

Bu sene yatırım bankacılığına ağırlık vermeyi planladıklarını vurgulayan Kılıç, "Her şeyden önce konjonktürde çok uygun. Faizler çok düşük. Yatırımcı ilgisi var. İlk defa regülatörlerin, SPK ve İMKB'nin yol açıcılığı, vizyoner bir duruşu var. Bizde aracı kurumlar olarak bunu desteklemek gerektiğine inanıyoruz ve Turkish Yatırım olarak da yatırım bankacılığı faaliyetlerine ağrılık vermek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Berra Kılıç, şirketlerin satın alma, birleşme, bölünmü projelerine danışmanlık ve aracılık, stratejik ve finansal ortaklık kurma çalışmalarına aracılık, küçük ve orta ölçekli borçlanma senedi ihraçlarına liderlik, proje finansmanlarına danışmanlık, finansal yapılandırma, varlık satışı danışmanlığı, sermaye artırımına aracılık, çağrı yoluyla hisse senedi toplanmasına aracılık hizmeti verdiklerini anlattı.

Hayvancılık sektöründe büyümesini finanse etmek için stratejik ortak arayan bir şirkete de hizmet verdiklerini anlatan Kılıç, "Hayvancılık alanında Türkiye'nin en büyük tesisi. 30-40 milyon dolar civarında fon temin edeceğiz ve bir private equtiy fonu ortak edeceğiz" dedi.

Şirketler değerini merak ediyor

Küçük ve orta ölçekli şirketlerin halka arzlarına lider aracı kurum olarak yer aldıklarını kaydeden Kılıç, halka arz konusunda bir farkındalık oluştuğunu belirterek şirket değerini öğrenmek için bir çok kurumun kapılarını çaldığını da söyledi. Kılıç, "Şirketler değerlerini merak ediyorlar. Şirket değerlemesi yapıyoruz. Halka açılsam kaç liradan açılırım diye merak ediyorlar. 30'a yakın şirket değerlemesi yaptık" bilgisini verdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir