Turkcell'in müzik arşivi 2,5 milyon şarkıya ulaştı
Dijital pazarda 2006-2009 yılları arasında müzik satışı yüzde 2049 büyüdü
İSTANBUL - Turkcell Ürün ve Servis Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar, müzik sektörünün önde gelen meslek birlikleri ve şirketleriyle yaptıkları anlaşmalarla Turkcell'in dijital müzik arşivlerini 2,5 milyon şarkıya çıkardıklarını bildirdi.
Bayrakdar, Ghetto'da, Turkcell'in müzik birlikleri ve Sony Music, EMI Music, Warner ve Orchard kataloglarında yer alan yaklaşık 2,5 milyon şarkılık Türkiye'nin en büyük dijital müzik arşivini oluşturmasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, teknolojinin gelişmesiyle dijital müziğin artık gramlar ağırlığındaki müzikçalarlarla taşınır hale geldiğini vurguladı. Bayrakdar, insanların çok fazla kaliteli olmasa da müziği yanlarında taşıyabilme yönünde tercihlerini kullandığını söyledi.
Dünyadaki dijital müzik pazarının yüzde 95'ini korsan müziklerin oluşturduğunu, Türkiye ve dünyada fiziki müzik pazarının giderek küçüldüğünü, dijital müzik pazarının ise tam tersine büyüdüğünü belirten Bayrakdar, Türkiye'de son 5 yılda fiziki satışlar yüzde 70 düşerken, gelirlerin yüzde 36 azaldığını, dijital pazarda ise 2006-2009 yılları arasında satışların yüzde 2049, cironun da yüzde 1540 oranlarında büyüdüğünü vurguladı.
Cenk Bayrakdar Turkcell'in yüzde 60 oranıyla mobil müzik pazarında lider olduğunu ifade ederek, 2005'ten bu yana meslek birlikleri, yapımcılar ve sanatçılarla işbirliği yaparak korsanla mücadeleye destek olduklarını ve pazarın büyümesinde öncü rol üstlendiklerini söyledi.
Bugüne kadar 33 milyon kişiye 70 milyon şarkı dinlettiklerini anlatan Cenk Bayrakdar, şunları söyledi:
"Bir başka deyişle Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısına müzikle dokunduk. Gnctrkclllilerin buluşma noktası GncPlay ile 6 ay gibi kısa bir sürede 9,5 milyon kişiye 30 milyon müzik dinlettik. Bunlarla yetinmeyip Türkiye'deki en geniş dijital müzik arşivini oluşturduk. Turkcelllilere artık sevdikleri şarkıları bilgisayarlarına indirme imkanı da veriyoruz. Turkcell olarak müziğe ve sanatçılara en büyük desteği vermeye ve müzikseverlere en iyi deneyimi yaşatmaya devam edeceğiz."
MÜ-YAP işbirliğinden memnun
MÜ-YAP Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği Başkanı Bülent Forta da bu anlaşmayla Turkcell ve Türkiye müzik endüstrisi arasında devam eden işbirliğinin yeni bir aşamaya kavuştuğunu belirtti.
Forta, şunları kaydetti:
"Dijital ve mobildeki gelişmeler bütün gündelik yaşamımızda bugüne değin hayal etmediğimiz şeyleri gerçek haline getiriyor. Müzik bu açıdan son derece önemli bir içerik. Turkcell, mobil pazarda müzik endüstrisiyle ortaklaşa geliştirdiği iş modelleriyle öncü konumunu sürdürüyor. Biz bu işbirliğinden memnunuz. Turkcell, hem kültür ve sanatın geniş kitlelere yayılması hem de eserlerin yaratıcıları olan eser sahiplerine yorumculara müziğe yatırım yapanlara haklarının ödenmesine katkı sağlıyor."
EMI Music Türkiye Genel Müdürü Nazan Hacıgüzeller ise EMI ve Warner kataloğunda yer alan, yaklaşık 800 bin adet şarkıyı dijital olarak Türkiye'de satışa ve ticari dolaşıma sunduklarını belirterek, "EMI Music Türkiye olarak Turkcell ile müziklerimizin milyonlarca dinleyiciye ulaşmasında işbirliğimizin devam etmesini diliyoruz" dedi.
Sony Müzik Türkiye Genel Müdürü Şemsettin Göktaş da dijital müzik satışlarının başladığı günden beri Turkcell'in müzik endüstrisine önemli katkısı olduğunu dile getirerek, "En önemli katkısı içeriğimizin yasal platformlarda kullanıcılara sunulması ve müziğimizin olabildiğince yayılmasını sağlamalarıdır. Dijital dünyanın bizi getirdiği bu aşamada dijitalden korkmaktan çok onun nasıl ve en etkili şekilde idare edileceğini belirlemeliyiz" şeklinde konuştu.
MP3 sorunu Türkiye'de çözülecek
Göktaş, bir soru üzerine Turkcell ile MP3 konusunda iş modelleri geliştirdiklerini anlatarak, "Tüketici kullandığı paketler içerisinde indirdiği müzikleri MP3 formatında istediği yere kopyalayabilecek, kullanabilecek" dedi.
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar ise Turkcell'de bir içerik indirildiğinde bunun 3 kez yazılabildiğini dile getirerek, "MP3 formatını Turkcell de kurmak istiyor bunun için görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.
MÜ-YAP Başkanı Bülent Forta da dünyada son yıllarda DRM (Dijital Haklar Yönetim Sistemi) uygulamalarından vazgeçen endüstrinin MP3 dosyalarını vermeye başladığını belirterek, şunları kaydetti:
"Biz de endüstrinin gidişine paralel davranışlar gösterdiğimiz için sanıyorum bu MP3 sorunu Türkiye'de çözülecek. Belki DRM bazı iş modellerinin oturtulması için gerekli bir enstrüman olduğundan dolayı, çok kısıtlı bir çerçevede varlığını sürdürecek. Şunu biliyoruz ki tüketiciyi mümkün olduğunca yasal kullanıma sevk etmek müzik endüstrisi açısından da operatörler açısından da önemli bir şey. Dolayısıyla bunu bir müjde de kabul edebilirsiniz ama böyle bir uygulama üzerine konuşuyoruz."
Konuşmaların ardından Turkcell üzerinden en çok şarkısı indirilen sanatçılardan Hadise mini bir konser verdi.
Geceye aralarında Öykü ve Berk'in de bulunduğu bazı sanatçılar ile çok sayıda davetli katıldı.