Turkcell'de temettü yine onaylanmadı

Tartışmalar sonucunda Telia Sonera temsilcileri genel kuruldan ayrıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş'nin olağanüstü genel kurulunda, "bir veya birkaç yönetim kurulu üyesinin azli ve yerlerine yenilerinin seçimi"ne ilişkin 5. gündem maddesi üzerindeki tartışmalar sonucunda Telia Sonera temsilcileri genel kuruldan ayrıldı.

Turkcell Tepebaşı Plaza'da gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulda, aralarında temettü dağıtımının da bulunduğu bazı maddeler onaylanmadı.

Genel kurul çıkışında gazetecilere açıklama yapan Telia Sonera'nın Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Grup İletişim Direktörü Cecilia Edstrom, yönetim kurulu üyeliğine ilişkin çok önemli bu meselenin bir kez daha çözüme kavuşturulamadığını belirtti.

Bağımsız üye sayısını artırmaya yönelik SPK tebliğini son derece olumlu karşıladıklarını söyleyen Edstrom, "Çünkü bu bizim uzun zamandır yapmaya çalıştığımız bir şeydi, ancak Çukurova Grubu ile Colin Williams tarafından engelleniyordu. Yönetim kurulu başkanı (Colin Williams) bir kez daha sorumluluklarının ötesine geçti, kanunu kendi eline aldı ve gündemde yer alan bir maddeyi oya koymayı reddetti" diye konuştu.

Yönetim kurulu başkanını değiştirerek daha fazla bağımsız üyenin yönetim kuruluna dahil edilmesi için yolu açmayı amaçladıklarını ifade eden Edstrom, "Şimdi yönetim kurulu başkanının engellemesine karşın bunu nasıl gerçekleştireceğimize ilişkin olarak SPK ile değerlendirmede bulunacağız" dedi.

"Williams, bir gündem maddesinin oylanmasına engel oldu"

Altimo Başkan Yardımcısı Evgeny Dumalkin de Çukurova Grubu'nun olağanüstü genel kurula ilişkin davasının reddedildiğini anımsatarak, mahkemenin, bu genel kurulun gündeminin hukuki olduğuna karar verdiğini, buna karşın Williams'ın bir gündem maddesinin oylanmasına engel olduğunu öne sürdü.

Bunu, Williams'ın kendi çıkarlarına hizmet ettiği ve kendi pozisyonunu korumak için çalıştığı şeklinde yorumladıklarını söyleyen Dumalkin, bundan sonraki sürece ilişkin olarak, "Tüm taraflarla diyaloğa açığız. SPK'nın bağımsız üye sayısının artırılması yönündeki tavsiyelerini destekliyoruz. Bu tavsiyelere uymak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bundan sonra sorunsuz ve tüm gündem maddelerinin ele alındığı bir yeni genel kurul düzenleneceğini umuyoruz" diye konuştu.

"SPK tebliğine uygun bir genel kurul, istenirse bir ay içinde yapılır"

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan ise 5. maddenin uzun süre tartışıldığını belirterek, hükümet komiserinin, SPK tebliğinin dikkate alınması ve yeni üyelerin atanmasının bu tebliğe göre yapılması gerektiği yönünde görüş bildirdiğini anlattı.

Divan Başkanı Colin Williams'ın da hukuki istişarelerin ardından SPK tebliğine aykırı bir işlem yapmak istemediğini belirterek, maddeyi oylatmama kararı aldığını aktaran Bahçuvan, tartışmaların ardından yabancı ortakların bu tavrı desteklemediklerini ve tüm maddelerde çekimser kalacaklarını ifade ettiklerini söyledi.

Bahçuvan, Turkcell'in Borsa'ya açıldığından bu yana temettü dağıtan bir şirket olduğunu anımsatarak, yabancı yatırımcılar ile kurumsal yatırımcıların bunu yakından takip ettiğini söyledi. Bahçuvan, bu durumda temettünün dağıtılmamasının şirketin hisse senetleri üzerindeki olumsuz etkisinin devam edeceğini kaydetti.

Yeni SPK tebliğine uygun bir genel kurulun istenirse bir ay içerisinde gerçekleştirilebileceğini ifade eden Bahçuvan, henüz yılın sona ermediğini ve iki tarafın da iyi niyetli olmasıyla hala temettü dağıtma şansının bulunduğunu dile getirdi.

SPK Tebliği

Kanun hükmünde kararname ile Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK), Borsa'ya açık şirketlerin kurumsal yönetim ilkelerini uygulamasını zorunlu tutma yetkisi verildi.

Bunun ardından yayınlanan SPK'nın, "Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ"de İMKB 30 şirketlerinin yönetim kurulu için yönetim kurulunun, sayısı ikiden az olmamak üzere en az üçte birinin bağımsız üyelerden oluşması kuralı getirildi. Buna göre Turkcell'de bağımsız üye sayısının 3'e çıkması gerekiyor.

Önceki genel kurullar

Turkcell'in bir önceki olağanüstü genel kurulu 11 Ağustos 2011'de gerçekleştirilmişti. Bu genel kurulda da 21 Nisan 2011'deki olağan genel kurulda olduğu gibi 2010 faaliyet yılı bilanço ve kar-zarar hesabı onaylanmamış, yönetim kurulu üyeleri ve kanuni denetçiler ibra edilmemiş, yönetim kurulunun yüzde 75 oranında kar dağıtım teklifi onaylanmamıştı.

Çukurova Holding, bugün gerçekleştirilen ve "bir veya birkaç yönetim kurulu üyesinin azli ve yerlerine yenilerinin seçimi" maddesini de gündeminde bulunduran genel kurulun iptali için dava açmış, ancak davası reddedilmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir