Turkcell 1,8 milyar kâr açıkladı

Genel Müdür Ciliv, "Azami fiyat seviyelerinin önemli derecede düşmesi, gelirlerimizi olumsuz etkiledi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 2011 yılı birinci çeyreği finansal sonuçlarının regülasyonel ve rekabetçi dinamiklerin olumsuz etkisini yansıtmasını beklediklerini belirterek, "Ancak, 2011 yılının ikinci çeyreğinden itibaren finansallarımızda kademeli bir iyileşme göreceğimize inanıyoruz. "dedi.

Ciliv, 2010 yılı mali tabloları ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

"2010 yılında Turkcell 9,0 milyar TL gelir, 2,9 milyar TL AVFÖK ve 1,8 milyar TL tutarında net kar elde etti.

2010 yılında Türkiye mobil pazarı son yılların en radikal regülasyonel değişikliklerini yaşadı. Türkiye’de arabağlantı ücretleri ve azami fiyat seviyeleri önemli derecede düşerken, gelirlerimizi olumsuz etkiledi. Ancak 2010 yılı boyunca müşterilerimize daha da uygun fiyatlar sunarken hem kullanımı hem de müşteri memnuniyetini arttırmayı başardık.

Yıl boyunca 3G ve fiber şebekemize önemli yatırımlar yaptık. Sonuç olarak, dünyanın lider 3G şebekelerinden birini kurduk. Bu yatırımların bizi rekabete karşı oldukça güçlü bir pozisyonda konumlandırdığına ve Türkiye’de sürdürülebilir büyümeyi sağlayacağına inanıyoruz.

2010 yılında Türkiye’deki Superonline ve Ukrayna’daki Astelit’in karlılıklarını önemli ölçüde artırmalarından memnunuz. Önümüzdeki dönemde, Grup şirketlerinin katkısının artmaya devam etmesini bekliyoruz.

Arabağlantı ücretlerti düştü, karlılık baskı altına girdi

2011’de mobil hat sayısının nüfus artışına paralel büyümesini ve mobil hat penetrasyonunun 2010 yıl sonu seviyelerinde kalmasını bekliyoruz. Ayrıca, Türkiye mobil pazarı 2010 yılında bir takım radikal değişiklikler yaşadı. Arabağlantı ücretleri ve azami fiyatlardaki önemli düşüş pazarı etkileyerek, dakika başı gelirler ve karlılık üzerinde daha fazla baskı yarattı. Buna ilaveten, 60 saniyeye kadar olan aramalar için üst limit konulması, kontörden TL’ye geçiş ve aktif abone tanımındaki değişiklik gibi bazı regülasyonel değişiklikler gördük.

Agresif rekabet devam etti

Pazardaki rekabetçi teklifler agresif olmaya devam etti. Tüm operatörler, yüksek dakika teşvikleri içeren numara taşıma teklifleri, düşük fiyatlı ses paketleri ve her yöne sabit fiyatlı dakika paketleri sunmaya devam ederek faturalı abone bazlarını artırmaya odaklandı.Müşteri gruplarına yönelik teklif odağı yıl boyunca devam ederken 3G ve paketli cihaz teklifleri de yıl sonuna doğru hız kazandı.

Şebekemizdeki akıllı cihaz sayısı 2 milyon olurken akıllı cihaz kullananların toplam abonelerimiz içindeki payı %6 (%3) oldu. Şebekemizdeki akıllı cihaz kullanan abonelerimizin, uygulama ve data kullanımı trendlerinin cesaret verici olmaya devam ettiğini görmekteyiz.

Sonuç olarak, 2010 yılında, mobil internet gelirleri %74 oranında arttı ve geçen sene %20,4 olan Türkiye’deki toplam mobil internet ve servis gelirleri içindeki payı %28,0’a yükseldi. Mobil internet ve servis gelirlerinin Turkcell Türkiye gelirleri içindeki payı da 4,3 puan’lık artışla %20,3’e (%16,0) yükseldi. Konsolide mobil internet ve servis gelirlerinin payı ise 3,9puan’lık artışla %19,4’e (%15,5) yükseldi.

2011 hedefleri

2011 yılında, gelirlerimizin yüksek tek haneli bir oranda büyümesini ve AVFÖK marjımızın da 2010’a göre benzer bir seviyede gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu büyüme temel olarak daha fazla ses ve mobil internet gelirlerinin yanısıra iştiraklerimizin artan katkısından kaynaklanacaktır.

Ancak, mobil çağrı sonlandırma ücretlerinde regülasyon düzenlemeleri kapsamında %52 ve azami fiyat seviyesinde %38 oranında yapılan düşüşler 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren pazardaki fiyat ortamını negatif olarak etkilemiştir. Bunun neticesinde, 2010’un ikinci çeyreğinden itibaren geçerli olan daha düşük mobil çağrı sonlandırma ücreti ve azami fiyat yapısının 2011’in ilk çeyreğinde gelirlerimizi ve AVFÖK’ümüzü bir yıl önceki aynı döneme kıyasla olumsuz etkilemesi beklenmektedir.

Bu konularda ilginizi çekebilir