Türk ve Güney Koreli müteahhitler işbirliği yapacak
Güney Kore Müteahhitler Birliği ile mutabakat imzalayan Türk müteahhitler, 3. ülkelerdeki ortak projeleri gerçekleştirerek global piyasada iş birliği yapacak.
Yeşim ARDIÇ
ANKARA-Yaklaşık 500 milyar doları bulan dünya inşaat pazarından daha fazla pay alabilmek için, sektörün önde gelen iki ülkesi Türkiye ve Güney Kore müteahhitleri işbirliğine gidiyor. Bu amaçla Türkiye Müteahhitler Birliği ile Güney Kore Müteahhitler Birliği (CAK) arasında mutabakat zaptı imzalandı.
İmzalanan mutabakat zaptı ile ilişkilerde yeni bir döneme adım atıldığını belirten TMB Başkanı Mithat Yenigün, bunun iki ülkenin uluslararası alanda sahip olduğu güçlü konumu kuvvetlendireceğini kaydetti.
2011-2018 yılları arasında Güney Kore ve Türkiye’nin 25 milyar dolarlık ortak proje üstlendiği bilgisini veren Mithat Yenigün, protokol kapsamında işbirliğinin artacağını, üye firmaların birbirlerinin faaliyetlerini daha yakından takip edebileceğini bildirdi. Aynı zamanda finansal ve teknolojik kapasitelerin de birleştirme imkanının değerlendirileceğinin altını çizen Yenigün, “Ortaklığımız Sahra Altı Afrika başta olmak üzere, Orta Doğu ve Avrasya ülkeleri ile Hindistan gibi pek çok pazarda yeni projeler yaratmamıza olanak sağlayacaktır” diye konuştu.
Ağustos sonu itibarıyla Türk müteahhitlerinin yurt dışında üstlendikleri iş tutarının 11 milyar dolara ulaştığını ifade eden Mithat Yenigün, “Artış eğilimindeki enerji fiyatları ve hedef pazarlardaki fırsatların etkisiyle yıllık iş tutarımızın bu yılın sonunda yeniden 20 milyar dolar düzeyine çıkmasını bekliyoruz” dedi.
“Atatürk’ün kurduğu Türkiye büyük ilerleme kaydetti”
Joo Hyun Yoo:
Güney Kore Müteahhitler Birliği (CAK)Başkanı Joo Hyun Yoo, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye’nin bugüne kadar önemli bir büyüme kaydettiğini söyledi. Büyük potansiyel taşıyan Türkiye’nin özellikli inşaat sanayinde küresel güç haline geldiğine vurgu yapan Yoo, işbirliğinin küresel inşaat pazarındaki konumu güçlendireceğini bildirdi.
Güney Kore Büyükelçisi Hong-Ghi Choi ise 60 yıldır devam eden diplomatik ilişkiler çerçevesinde ortaklığın, başta savunma sanayi olmak üzere siyasi, ekonomik ve kültürel boyutta önemli derinlik kazandığını anlattı. Choi, bu ortaklığın mevcut işbirliğini daha üst düzeye taşıyacağını, Türkiye ve Güney Kore’nin refahına katkıda bulunacağını belirtti.