Türk Telekom'dan 1,1 milyar lira net kar

Türk Telekom, ilk altı ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 artışla 1 milyar 115 milyon lira net dönem karı elde etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (A.A) - 19.07.2011 - Türk Telekom Grubu, 2011 yılının ilk yarısında altyapı ve teknolojiye geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artışla 880 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi.

Türk Telekom'dan, yarı yıl sonuçlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Grubun altyapıya ve teknolojiye yaptığı yatırımlara hız kesmeden devam ettiği, bu yılın ilk 6 aylık döneminde yatırım miktarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artarak 880 milyon liraya ulaştığı, ADSL ve mobil alanlarındaki güçlü büyüme ile Grup cirosunun yüzde 12 artış göstererek 5 milyar 855 milyon lirayı bulduğu bildirildi.

Türk Telekom Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hakam Kanafani, 2011 yılı birinci yarı yıl sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti:

"2011'in birinci yarısında Grup gelirleri ve FAVÖK (yıldan yıla) yüzde 12 artarak sırasıyla 5,9 milyar lira ve 2,5 milyar liraya yükseldi, FAVÖK marjı yüzde 43 olarak gerçekleşti. Karlılık seviyemiz ise 2010 yılının birinci yarısında elde ettiğimiz karlılık seviyesi ile aynı oldu. Birinci yarıda elde ettiğimiz 1,1 milyar lira net gelir, 2010 yılının birinci yarısında elde ettiğimiz rakama çok yakın gerçekleşti. Bu durum, 8 milyon lira net kambiyo ve türev kazancı kaydettiğimiz geçen senenin aynı dönemine kıyasla bu yıl Türk Lirası'nın ABD Doları ve avroya karşı değer kaybetmesi nedeniyle 368 milyon lira net kambiyo ve türev zararı kaydetmiş olduğumuz dikkate alındığında büyük bir başarıdır.

Birinci yarıda yatırım harcamalarımız, büyümeyi desteklemek için altyapı ve teknoloji yatırımlarına devam etmemiz nedeniyle önceki yıla kıyasla yüzde 70 arttı. Bu büyüme ve yatırımlar milyonlarca müşterimize avantajlı iletişim hizmetleri sunarken, en iyi kaliteyi garantilememize imkan verecek. Bilgi ve iletişim teknolojilerine yaptığımız yatırımlar, dünyada Türkiye'nin rekabetçiliğini desteklemeye devam edecek."

Saha dolabı ve binaya kadar fiber (FTTN) dahil sabit hat şebekesine yaptıkları yatırımlara devam ettiklerini ve yaklaşık 3,3 milyon haneye ulaştıklarını belirten Kanafani, 6,7 milyon ADSL müşterisinin ayda ortalama 18 GB data kullandığını ve bu rakamın geçen senenin Haziran ayına kıyasla yüzde 50 daha yüksek olduğunu bildirdi.

Kanafani, PANTEL'in satın alınması ve şebeke yatırımlarıyla uluslararası ağ geçidi veri kapasitelerinin 2005 yılındaki 30 GB'a kıyasla 40 kat artarak 1,2 TB'e yükseldiğini, web TV hizmetleri olan Tivibu'nun 1,1 milyondan fazla müşteriye ulaştığını, çevrim içi veri saklama hizmetlerinin 40 bin müşteri tarafından kullanıldığını kaydetti.

Mobil şirketleri olan Avea'nın mobil pazarda devam eden agresif rekabete rağmen müşteri tabanını birinci yarıda 615 bin artırarak toplam müşteri sayısını 12,2 milyona çıkardığını belirten Kanafani, şu değerlendirmede bulundu:

"Faturalı müşteri sayısını ise yıldan yıla yüzde 21 artırarak 5,4 milyona yükseltti. Yenilikçi tarifeler, kanallarda süregelen iyileştirmeler ve altyapı yatırımları sayesinde birinci yarıda Avea, gelirlerini yüzde 13, FAVÖK'ü ise yüzde 29 artırmayı başardı.

Haziran 2011'de Türkiye'de 'Motorola XOOM' tablet bilgisayarı münhasıran lanse ettik ve bu ürüne Türk Telekom müşterileri büyük ilgi gösterdi. Bu lansman halihazırda başarıyla yürüttüğümüz PC kampanyalarına çok güçlü bir ilave oldu ve önümüzdeki dönemde de ileri gelen tablet bilgisayar üreticileri ile pazara benzer teklifler sunmayı planlıyoruz. Geniş yenilikçi ürün ve hizmet portföyümüz ve katma değerli tekliflerimiz ile Türkiye telekom pazarında lider konumumuzu sürdüreceğiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir