Türk şekerlemecilerin gözü Rusya pazarında
İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Rusya'nın yılda 8 milyar dolarlık şekerleme ve hububat ithalatı yaptığını, ABD ve AB'ye uygulanan kotanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi
TAYLAN BÜYÜKŞAHİN
MOSKOVA - İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, TİM bünyesindeki İstanbul İhracatçılar Birliği öncülüğünde Moskova’da düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarlarından birisi olan World Food Moscow 2014 Fuarı’na katıldı. Türkiye’den 36 firmanın yer aldığı fuarda, Türk ürünlerine ilgi yoğundu.
Türk firmalarının Rusya pazarında girme isteklerinin arttığını anlatan İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, fuara katılım sayısının 26’dan 36’ya yükselmesinin bunun en önemli göstergesi olduğunu söyledi. Ortadoğu’da yaşanan olumsuz gelişmelerin sektör ihracatını negatif yönde etkilediğine değinen Mete, bu pazarlarda kaybettikleri payı Rusya pazarında kapatabileceklerini söyledi.
Rusya pazarı sektör için fırsat
Mete, Rusya’nın, ABD ve AB ülkelerine uyguladığı ambargonun Türk şekerleme sektörü için fırsat olacağını ifade ederek, “Rusya yılda hububatta 4.5 milyar dolar, şekerleme ürünlerinde ise 3.4 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiriyor. ABD ve AB’ye uygulanan kotayı iyi kullanıp bu pazardaki payımızı arttırmalıyız. Irak, Libya, Yemen gibi Ortadoğu ülkelerinde azalan ihracatımızı Rusya ile ikame edebiliriz. Bu fuara katılımımız da bunun için fırsat” dedi. Hububat ve şekerleme için Rusya pazarının çok değerli olduğunu vurgulayan Mete, “Rusya’ya hububat sahasına giren mamul ihracatımız 2013'te 107 milyon dolar, şekerli ürünler ihracatımız ise 40 milyon dolardı. İhracatta bu artış trendimiz sürüyor. 2014 Ocak- Ağustos dönemde ise hububatta 75 milyon dolar, şekerleme sektöründe ise 23 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 5 yıldır bu fuara katılıyoruz. İhracat ürünlerimizle ilgili gümrükte indirim gelirse ihracatı ikiye katlayacağımıza inanıyorum" dedi.
Rusya’dan yıllık 2.5-3 milyon ton buğday ithalatı gerçekleştirdiklerini, şu anda buğdayda en iyi partnerin Rusya olduğunu ifade eden Mete, "Buna mukabil çikolata, şekerleme gibi gıda sektörü alışverişini bizimle yapmasını arzuluyoruz. Rusya'nın AB’ye kota koymadan da gıdada bizimle çalışmasını istiyoruz” diye konuştu.
Mete, Türk şekerleme ve hububat sektörünün tanıtım ve markalaşma çalışmalarını hızlandırdıklarını belirterek, "Özellikle Güney Amerika, Uzak Doğu ve Afrika başlıca odaklandığımız bölgeler. Peru, Arjantin, Şili gibi yeni pazarlara odaklandık. Bu ülkelerde Türk ürünlerine yüksek bir talep var. Şirketlerimizi farklı pazarlara yönlendirmeye çalışıyoruz” dedi.
Türk ürünleri alternatifi olacak
Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu ise yapacakları etkinliklerle Türk tatlarını Rusya’da daha fazla tanıtmaya çalışacaklarını ifade ederek, şunları söyledi: "Lojistik yakınlığımız, maliyet ve Türk sanayicisinin yurtdışı pazarlardaki hareket kabiliyeti sayesinde Rusya’ya kalite ve hizmet anlamında en iyiyi sunacağımıza inanıyorum. Türk ürünlerinin kalitesiyle Rusya’da Avrupa ürünlerinin alternatifi olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde ürünlerimizle Rusya’da söz sahibi olmak istiyoruz.”