Türk müteşebbis dil bilmeden dünyaya açılabilir
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Türk müteşebbislerde Allah vergisi bir yetenek var" derken, Büyükekşi de üretimdeki artışa dikkat çekti.
ANKARA - TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bizim müteşebbisimiz dil bilmeden, yol bilmeden dünyadaki her piyasaya ulaşabilirler, yeni şartlara hızlı adapte olabilirler" dedi.
Hisarcıklıoğlu, I. Ticaret Müşavirleri Konferansı kapsamında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin daha rekabetçi olması, Türk insanının refahının artması ve küresel ekonomiden daha çok pay alması amaçları doğrultusunda kamu ve özel sektör ayrımı yapılmadan, kurumsal taassuba kapılmadan el birliği ile çalışılması gerektiğini söyledi.
"Birlikte yeni küresel başarı öykülerimizi yazabiliriz" diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Özel sektör olarak güçlü ve zayıf yanlarımızın farkındayız. Bizde Allah vergisi bir müteşebbis yetenek var. Türkiye'nin en büyük serveti yer altındaki taşları değil, yer üstündeki başlarıdır. Zaten petrol ve doğal gaz olmadan bu coğrafyanın en büyük ekonomisi haline bu sayede geldik."
Hisarcıklıoğlu, Türk müteşebbisinin dil bilmeden, yol bilmeden dünyadaki her piyasaya ulaşabileceğini, yeni şartlara hızlı adapte olabileceğini söyledi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ticaret müşavirlerine, Türkiye'nin, zor bir coğrafyanın üretim ve istikrar merkezi olarak geliştiği ve değiştiğini belirterek, bu çerçevede dış ticarete verilen önem arttığı ve beklentilerin büyüdüğünü ifade etti.
Üretim motoru olduk
Büyükekşi, ihracatın, Türkiye'nin üretim motoru haline geldiğini, ihracatçının yeni pazarlara açıldığını, bu başarının altında dış ülkelerle gelişen ilişkilerin bulunduğunu söyledi.
10 yılda ihracatın 27 milyar dolardan 114 milyar dolara geldiğini kaydeden Büyükekşi, şunları söyledi:
"2011'de ihracatta Cumhuriyet tarihi rekorunu kırmaya koşuyoruz. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen hedeflediğimiz noktaya ulaşmak için büyük bir yolumuz var. Dünya mal ticaretinden yüzde 1,5 pay almak gibi iddialı bir hedefimiz var. Dünyanın 16. büyük ekonomisi olarak, dünyanın en büyük 20 ihracatçısından biri olmak istiyoruz. Hedefimiz, Türkiye'nin ihracatının 2023 yılında 500 milyar dolar olması."