Türk hibrid mısır tohumu geliştirildi

TÜBİTAK desteğiyle 3 yıl süren araştırma kapsamında geliştirilen ürünler, yabancı kökenli mısır çeşitlerine göre ilk yılda yüzde 20 uygun maliyet avantajı getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Bursa'da yerleşik May-Agro Tohumculuk Şirketi,  ABD'den yüksek lisans bedelleri ödenerek ithal edilen hibrid (melez) mısır tohumlarını ilk kez yerli kaynaklarla ve yüksek verimle üretmeyi başardı.

TÜBİTAK desteğiyle 3 yıl süren araştırma kapsamında geliştirilen ürünler, yabancı kökenli mısır çeşitlerine göre ilk yılda yüzde 20 uygun maliyet avantajı getirdi. Gelecekte dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı hedefleyen yerli mısır çeşitlerinin, AB, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkelerine ihracatı başladı.

Bursa'da yerleşik May-Agro Tohumculuk Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de Islahçı Dr. İlker Özmen, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen "Türkiye ve Avrupa Koşullarına Uygun Mısır Hatları ve Hibrit Çeşitlerinin Islahı" projesini anlattı.

Özmen, şirketlerinin proje öncesinde yurt dışından getirilen tohumlarla lisans ödeyerek üretim yapmak zorunda olduğunu, bunun yerine TÜBİTAK desteğiyle yürüttükleri AR-GE sonunda 4 saf mısır hattı ile bu hatların melezi olan 2 yeni hibrid çeşidin geliştirildiğini bildirdi.

"Hibrid tohumlar AB'ye de ihraç edildi"

Dr. Özmen, geliştirdikleri hibrid tohumlardan elde edilen katma değerin de Türkiye'de bırakılmasının sağlandığını kaydederek, tohumların Avrupa Birliği, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkelerinin ihtiyacını karşılamak üzere bu ülkelere ihraç edildiğini kaydetti.

Bu yıl itibariyle her iki mısır çeşidinden toplam 300 bin kilogramın üzerinde satış gerçekleştirildiğini belirten Özmen, şöyle konuştu:

"Projemizde Türkiye'nin coğrafi, iklimsel, tarımsal altyapı avantajlarını kullandık. Geliştirdiğimiz ürünlerle 2.7 milyon TL satış hasılası ve 1,2 milyon TL net kar elde edildi. Çeşitlerin tamamının lisans hakları şirketimize ait olduğundan 500 bin TL lisans gideri de ödenmediğinden, bu miktar yurt içi AR-GE yatırımlarında kullanıldı.

Türkiye mısır tohum pazarının yaklaşık yüzde 95'i ABD ve diğer yabancı kökenli hibrid mısır çeşitlerinden oluşuyor. Yerli kaynaklarla ürettiğimiz 300 bin kilogramlık satışla ilk yılda Türkiye pazarında yüzde 3'lük bir pazar payı elde ettik.

Ayrıca, Türkiye'deki mısır üreticilerinin en yüksek verim kademesindeki yabancı kökenli çeşitlere göre yaklaşık yüzde 20 daha uygun maliyetli ve yüksek kaliteli tohumluk kullanması sağlandı.

Geliştirilen ürünlerin katma değeri, 1 ton yemlik mısırın 450 TL, bir ton hibrid mısır tohumunun ise 9 bin TL olduğunu düşünürsek ortaya çıkacaktır."

"Türkiye tohumculuk sektöründe bir ilk"

Dr. Özmen, anavatanı Güney Amerika olan ve AR-GE'si zor bir ürün olan mısır üzerine, özel sektörde Türkiye'de ilk defa AR-GE yapıldığını ifade ederek, "Şirketimiz, elde ettiği ürünlerle iç ve dış pazarda satış yaparak Türkiye tohumculuk sektöründe bir ilki gerçekleştirmiş olmaktan kıvanç duyuyor" dedi.

Şirketlerinin hibrid mısır çeşit geliştirme çalışmalarının yanında hibrid ayçiçeği, buğday ve pek çok sebze türünde 39 kişilik araştırmacı ekibiyle yoğun AR-GE faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getiren Özmen, TÜBİTAK-TEYDEB destekli yeni projeleriyle daha iyi çeşitlerin bulunması için çalıştıklarını anlattı.

Özmen, projelerinin geçen yıl tamamlandığını belirterek, projede 1 milyon 805 bin TL kullanıldığını, TÜBİTAK ve DTM kaynaklarından ise 602 bin 691 TL'lik destek aldıklarını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir