Türk firmasından otomobili 'hafifleten' icat

Türk firması tarafından üretilen ve en ince bakır telin üçte biri hafiflikte olan bakır alışım sayesinde otomobiller artık daha hafif olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DENİZLİ - Denizli'de faaliyet gösteren Er-Bakır'ın otomotiv sektöründe ağırlıkta tasarruf sağlayan en ince bakır telin üçte biri hafiflikte ve daha iletken bir bakır alaşımı ürettiği bildirildi.

Er-Bakır Genel Müdürü Macit Taşkın, üretimini yaptıkları bakırın endüstride tartışılmaz bir konuma sahip olduğunu, otomotiv yan sanayi devlerinden Delphi Packard Electric ile ortaklaşa başlattıkları çalışma çerçevesinde, dünyadaki birçok tesiste üretilemeyen bakır alaşımı üretmeyi başardıklarını söyledi,

Taşkın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Otomotiv sanayi kullanılan malzemeyi hafifletmek için mücadele veriyor. Biz de bu sektörün ana kollarından biri olduğumuz için ürünlerimizi hafifletme yoluna gitmek durumundayız. Bu kapsamda yoğun bir çalışma içerisine girdik. Delphi Packard bir alaşım yapılmasını istedi bizden. Bunu bugüne kadar hiç bir şirket yapamamış.

Çok ince ve çok iletken bir madde. Anlaşma gereği maddenin karışımı ve yapımı konusunda bilgi veremiyorum. Bu ürün otomotivin belli bölgelerinde kullanılan kablolarda veya iletim araçlarında ağırlık anlamında üçte bire varan tasarruf sağladı."

Bakır alaşımı olan tellerin iletkenliğinin normal bakır tellere oranla daha fazla olduğunu kaydeden Taşkın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu maddeyi bugüne kadar bir çok firmanın uğraşmasına rağmen sadece bir Türk firmasının yapabilmesi bizi onurlandırdı. Türk sanayicisinin prestijini pekiştirdik. Bunu üretebilen tek firma olduğumuz için otomotiv sanayi devlerinden biri olan Delphi Packard yöneticilerinden ödül aldık. Türk sanayicisine prestij kazandırdığımız için mutluyuz."

Er-Bakır'ın 2010 yılı itibariyle 1 milyar dolar ciroya sahip olduğunu ifade eden Taşkın, "2010 yılında 300 milyon dolar ihracat yaptık. İhracatımızı da önemli oranda Avrupa ve ABD'ye gerçekleştirdik. Bizim için klasik pazarlar İtalya, Almanya, Fransa. Balkanlar ve Kuzey Afrika geliştirdiğimiz pazarlar" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir