Türk denizciler çıtayı yükseltti
Altın Çıpa Ödülleri sahiplerini buldu.
Sayime BAŞÇI – Aysel GENÇER
İSTANBUL - Türk denizcilik sektörünün Oscarları kabul edilen Altın Çıpa ödüllerinin 57inci töreni, aynı zamanda Türk denizcilik sektörünün büyük başarılara imza attığı bir döneme rastladı.
27 yıldır kara listede olan Türk bayrağının 1 Temmuz 2009'dan itibaren Paris Memorandumu'nda beyaz listeye geçmesinden ve 2010'da Türk bayraklı gemilerin, 7 denizde de seyir yapmaya başladığı bir dönemde, sektör altın çıpa ödülleriyle moral buldu.
'Altın Çıpa Denizcilik Ödülleri 2010' sahiplerini buldu. Dünya Gazetesi Perşembe Rotası ve Deniz Haber Ajansı tarafından bu yıl 5'inci kez düzenlenen törene ulusal ve uluslararası denizcilik örgütlerinden yüksek katılım dikkat çekti. Altı ayrı dalda Toplam 17 ödül'ün dağıtıldı törende sektöre katkı sağlayan kişi ve kumlara da 4 plaket verildi.
Ataköy Sheraton'da gerçekleşen ve sunuculuğunu Savaş Karakaş'ın yaptığı ödül törenine telekonferans ile katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, organizasyonu sektör açısından önemine dikkat çekerek, "Altın Çıpa ödüllerini kurumlaştıran ve gittikçe merakla beklenen tatlı bir yarışa dönüştüren Dünya Gazetesi ve Deniz Haber'e bu vesile ile teşekkür ediyorum. Uzakyol gemi işletmecileri, yakın kıyı sefer yapan işletmeler, turistik yolcu taşımacıları, marina liman işletmecileri, gemi kurtarma şirketleri, brokerler, yan sanayi, gemi inşa sanayileri, yat tekne inşaatları ve konteyner acentelerinden aday gösterilenleri de ödül alanları da tebrik ediyorum" diye konuştu.
"Önemli düzenlemeler yapıyoruz"
Konuşmasında sektörde planlanan düzenlemelere ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Bakan Yıldırım, krizden ilk etkilenen sektör olan denizciliğin, bu dönemde yakalanan büyüme oranları ile krizden ilk çıkacak sektör olacağını kaydetti. Bakanlık olarak 2010 içerisinde pek çok yeni düzenlemenin sinyalini veren Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Liman işletmelerinden tersanelere, gemi yan sanayinden marina işletmesine, gemi acentelerinden brokerlere varıncaya kadar denizciliğin her alanında kalite ve standartları yükseltmeyi hedefliyoruz. Bakanlık olarak 2010 yılında çok önemli düzenlemeleri gerçekleştireceğiz. Broker yönetmeliğini tekrar güncelleştireceğiz. 2009'da devreye giren coğrafi bilgi sistemini devreye koyduk. Ulusal acil müdahale merkezimizi de devreye koyacağız. Her iki sistemin de uyumlu çalışması ile deniz varlığımızdaki tüm hareketleri gerçek zamanlı olarak izleyebileceğiz. Kabotaj ile ilgili yeni düzenlemeleri gündeme koyacağız, broker ile ilgili yeni düzenlemeler yapacağız."
"İlave önlemde kararlıyız"
Meksika Körfezi'ndeki çevre felaketi sonrasında yeniden gündeme gelen Boğazlar'ın güvenliği ile ilgili çalışmalara devam ettiklerini kaydeden Bakan Yıldırım, petrol şirketleri ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son günlerde deniz kirliliğine, çevre felaketine neden olan Meksika'daki petrol kazası ile gündeme gelen boğaz geçişlerindeki petrol trafiğinin yeniden gözden geçirilmesi ile ilgili çalışmalarımız var. Hepinizin bildiği gibi Boğazlar dünyanın en zor suyollarından biridir. 8 noktasında 85 dereceye varan kıvrımları ile tanker ve geçişler için zor bir suyolu.
Bu suyolunun fiziki ebatlarını büyütemeyeceğimize göre buradan geçecek petrol ve türevi ürünlerin gün geçtikçe artması da sürdürülebilir bir taşıma modeli olmayacaktır. Bir İstanbul daha olmayacağına göre 13 milyon insanın yaşadığı bu şehrimizi korumak, çevre felaketine meydan vermemek meselemizdir. Geçişler ile ilgili bundan sonra emniyet tedbirleri başta olmak üzere ilave önlemler almaya kararlıyız. Karadeniz kıyısını paylaştığımız paydaş ülke ve büyük şirketlerle bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünya ticareti devam edecek, artan petrol ve enerji ihtiyacı devam edecek ama devam etmesi gereken başka bir şey de deniz ve çevremin güvenli olması, bizden sonraki nesillere bu mirasın en iyi şekilde bırakılmasıdır."
Canpolat: Yedi denizde seyir
Deniz Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Recep Canpolat da törende yaptığı konuşmada, "27 yıldır kara listede olan Türk bayrağı, 1 Temmuz 2009'dan itibaren Paris Memorandumu'nda beyaz listeye geçmiştir. Bu Türkiye'nin son yıllarda denizcilik alanında yaptığı başarıların bir göstergesidir. 2010 yılında da Türk bayraklı gemiler, yedi denizde de seyir yapmaya devam etmektedir. Bu başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere, Denizcilik Müsteşarlığı, İMEAK Deniz Ticaret Odası ve sektörümüzün birlikte kazandığı bir başarıdır" diye konuştu.
Yoğun yabancı katılım
Toplantıya hem uluslararası denizcilik örgütlerinin hem de Yunanistan, İran ve Suriye gibi komşu ülkelerin denizcilik örgütlerinden yetkililer katıldı. Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) birçok temsilcisi toplantıda bulundu. Bu temsilciler ödül plaketlerini takdim edenler arasında da yer aldı.
Fırtınalara rağmen 5'inci yıl
Toplantıda konuşan Dünya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanvekili Erdem Top, Altın Çıpa organizasyonunun yaşanan zorlu süreçlere rağmen 5'inci yıla ulaştığına dikkat çekti. "Sektörün Oscarları" olarak kabul edilen organizasyona verilen desteği denizcilerin vefakârlığı olarak nitelendiren Top, şöyle konuştu:
"Altın Çıpa olarak 5 yıl önce seyre çıkarken, denizciliğin tabiatı gereği zaman zaman fırtınalara yakalanabileceğimizi biliyorduk. Nitekim bu fırtınalara 2008'in son çeyreğinde yakalandık. Ama bugün çok zor bir süreçten geçmemize rağmen sizlerle birlikte 5'inci kez bir arada olmamız bizim de artık denizci olduğumuzun bir göstergesi. 30 yıldır denizcilikle iç içe olan Dünya Gazetesi 2004 yılında yayınlamaya başladığı Perşembe Rotası ile denizcilik sektörünün nabzını tutmuştur. Desteklediğimiz zamanlar da oldu, eleştirdiğimiz zamanlar da. Ama bizim kavgamız, denilerimizi ve denizciliğimizi korumaktır."
Boğazlar'da yaşanan tehlikelere dikkat çeken Top, sözlerini şöyle sürdürdü: "İstanbul Boğazı'nda 2009'da 51 bin 422, Çanakkale Boğazı'nda 49 bin 453 gemi geçişi gerçekleşmiş ve bu gemilerin yaklaşık yüzde 55'i tehlikeli kargo ve petrol ürünleri taşıyan gemilerdir. İnsanlığın ortak mirası olarak kabul edilen bu şehirde son 10 yılda 10 büyük deniz kazası yaşanmış.
Türkiye boğazlarını korumak için deniz trafik hizmetleri gibi ciddi yatırımları yapmak zorunda olmakla beraber tehlikenin devam ettiği de yadsınamaz. Gemi geçişlerindeki kazalar ve Meksika Körfezi'ndeki çevre felaketi Boğazlarımızda tedbiri artırmak için birer örnek olarak karşımızda durmaktadırlar. Son dönemlerde hükümet ve petrol şirketleri arasında gerçekleştirilen görüşmeler ve Boğazlar'ı güvence altına almak için yapılan girişimler oldukça sevindirici. Biz de medya kuruluşu olarak denizlerimizi korumak adına kampanyalarımıza devam edeceğiz."
Dünya Gazetesi, Türkiye'nin Financial Times'ıdır
Denizcilik sektörüne büyük emek veren ve geçen yıl vefat eden Prof. Dr. Yücel Odabaşı'nı anarak konuşmasına başlayan TOBB Sektör Meclis Başkanı Erol Yücel, Dünya Gazetesi'nin Türk denizciliğinde çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. Yücel, şöyle dedi:
"DÜNYA Gazetesi, Türkiye'nin Financial Times'ıdır. Bu organizasyonun diğer düzenleyicisi Deniz Haber Ajansı da internet gazeteciliğinin öncülerindendir. Bu iki güzide kuruluşumuz bir araya gelerek bugün 5'ncisini yapmış olduğumuz Altın Çıpa yarışmasını düzenliyor. Denizcilik endüstrisinin her dalında faaliyet gösteren tüm kişi ve kuruluşlar, dünya denizciliğinin rotasını çizmekte olan Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün çok değerli temsilcileri ve ülkemizin denizcilik idaresinin en üst düzey bürokratları da burada."
Altın Çıpa'nın yeni bir misyonu yerine getirdiğine dikkat çeken Erol Yücel, yarışmanın Türk denizciliğini uluslararası organizasyonla bir araya getirdiğini ifade ederek, "Düzenleyenlere en içten teşekkürlerimi sunuyor, ödül alan herkesi tebrik ediyorum" dedi.
Prof. Dr Yücel Odabaşı anısına başarı ödülleri verildi
Törende, öncelikle başarı ödülleri ve plaketler verildi. Prof Dr Yücel Odabaşı Anısına verilen uluslararası Yaşamboyu Başarı Ödülleri (Lifetime Achievement Award) iki yabancı denizciye gitti. Ödüllerden birini alan Denizde Uyuduyla Haberleşme Örgütü Başkanı Kaptan Esteban Pacha -Vicente, ödülünü Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka'dan aldı. Vicente, "Altın Çıpa uluslararası bir organizasyona dönüştü. Bu ödül çok onurlandıran, şereflendiren bir ödül. Geçtiğimiz yıldan itibaren bu ödül törenine davet ediliyorum ve kendimi evimde gibi hissediyorum" dedi.
Sektöre katkıda bulunan dört kuruluşa plaket
Avrupalı gemi yan sanayicilerinin kuruluşu European Marine Energy Centre’in (EMEC) Yönetim Kurulu’na giren Gemi Sanayicileri Derneği’ne (GESAD) “En Başarılı Sektörel Dernek” plaketi verildi. Plaketi Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökalp, İran IMO Temsilcisi Ali Marzaban’dan aldı. Gemi yan sanayicileri son dönemde önemli başarılara imza attılar. Birçok Türk derneği ve kuruluşu gibi Gemi Sanayicileri Derneği de Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği gerçekleşmeden, kendi sektöründeki birlik kuruluşuna üye olmayı başardı.
1995 yılından bu yana öğrenci ve aile bireylerine sağlamış olduğu maddi ve manevi desteklerden dolayı Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na (DEVAF) “En Başarılı Sektörel Vakıf” plaketi verildi. DEVAF Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Temur, plaketini Piri Reis Üniversitesi Rektörü Osman Kamil Sav’dan aldı. DEVAF, 15 yıldır faaliyet gösteriyor. Şimdiye kadar birçok aile ve öğrenciye destek verdi. Jürinin seçiminde de başarılı çalışmaları etkili oldu.
Altın Çıpa Ödülleri’nde başarılı bürokratlar da unutulmadı. Göreve geldiği günden bu yana GESTAŞ Deniz Ulaşım Turizm Ticaret Anonim Şirketi’ni bölgenin en büyük yolcu ve araç taşıma şirketi haline getiren Genel Müdürü Hasan Yörükçü’ye “Başarılı Bürokrat” plaketi verildi. Hasan Yörükçü plaketini törenin önemli yabancı konuklarından biri olan Akdeniz Memorandumu Genel Sekreteri Emad İslam’ın elinden aldı. GESTAŞ Genel Müdürü Hasan Yörükçü, konuşmada, jüriye ve düzenleyici kuruluşlara teşekkür ettiğini bildirdi.
Tuncay Çehreli, törende plaket alan ikinci bürokrat oldu. Uluslararası Seyir Yardımcıları ve Deniz Fenerleri Otoriteleri Birliği’nin (IALA), VTS Komitesi’ne başkan seçilerek Türk denizcilerinin uluslararası denizcilik otoritesinde de söz sahibi olmalarına katkı sağlayan IALA VTS Komitesi Başkanı Tuncay Çehreli’ye “Başarılı bürokrat” plaketi verildi. Çehreli, plaketini The Baltic and International Maritime Council (BİMCO) Avrupa Masası Şefi Micheal Lund Piil’in elinden aldı. BİMCO, dünyanın en büyük denizcilik örgütlerinden biri.
Gemi Brokerlik Ödülü
-Gemi Kiralama kategorisinde Marvel Denizcilik ödüle layık görülürken, Marvel Grup yöneticisi Gözde Karaçelik ödülünü IMO Endonezya Daimi Temsilcisi Hadi Supriyono'nun elinden aldı. Karaçelik, "Denizcilik sektörüne katkısı bulunan herkese teşekkür ederim" dedi.
- Gemi Alım Satım kategorisinde ödüle layık görülen Spot Denizcilik adına ödülü Spot Denizcilik Genel Müdürü Burak Akdemir aldı. Ödülünü ICS ISF Genel Sekreteri Simon Bennet'ten alan Akdemir "Törende bulunduğum ve ödülü aldığım için çok mutluyum. Dünya Gazetesi ve Deniz Haber Ajansı'nı birlikte yürüttükleri proje için kutluyorum" dedi.
Gemi Acenteliği Ödülü
-Konteyner Gemi Acenteliği kategorisinde ödül Arkas Denizcilik'e layık görüldü. Ödülü Holding adına Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas, TOBB Başkan Vekili Halim Mete'nin elinden aldı. Arkas, ödülü çalışanları adına aldığını belirterek, "Jüri üyelerine Dünya Gazetesi'ne, Deniz Haber Ajansı'na ve bizi buraya kadar getiren çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
- Açık Deniz Yük Acenteliği kategorisinde ödül Polimar Denizcilik'e verildi. Ödülü IMO Türkiye Temsilcisi Ahmet Gücel'den alan Genel Müdür Aydın Alaftan, "Bu ödülü şirketimize layık gören Jüri üyelerine ve şirketimiz çalışanlarına teşekkür ediyorum" dedi.
Gemi İnşa Sanayi Ödülü
- Gemi Teknolojileri kategorisinde İdeal Teknoloji Bilişim Çözümleri AŞ ödüle layık görüldü. İdeal Teknoloji Bilişim Çözümleri Yönetim Kurulu Başkanı Ejder Varol'a ödülünü İran Uluslararası Denizcilik Örgütü Daimi Temsilcisi Ali Mazban verdi. Varol, törende "Artık küresel ölçekte bir kuruluş olma hedefi ile çalışıyoruz. Tüm dünyada benzer projeler ile geleceğiz" dedi.
- Gemi yan sanayi alanında ödüle layık görülen Onursan Co. Ltd adına ödülü Onursan Co. Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Onur aldı. Ödülünü Suriye IMO Temsilcisi Mustafa Kanafani'nin elinden alan Onur, "Bu ödülü bizlere layık gören Perşembe Rotası'na, Deniz Haber'e ve jüri üyelerine teşekkür ediyorum. Ödülü 27 yıllık firma çalışanlarım adına alıyorum ve bizi bugünlere getiren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
- Yat Tekne İnşa kategorisinde ödülü Dünya Yatçılık aldı. Ödülünü Türk LOYDU Başkanı Prof. Dr. Mustafa İnsel'in elinden alan Dünya Denizcilik Direktörü Turgay Çehreli, "Organizasyonu tertip edenlere tüm Dünya Denizcilik çalışanları adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.
- Tersane kategorisinde ödülü Beşiktaş Gemi İnşa ve Onarım Tersanesi aldı. Ödülünü İntertanko Direktörü Peter Swift'ten alan Beşiktaş Grup CEO'su Yavuz Kalkavan, "Biz Türkiye'de denizciliğe inanıyoruz. Atın Çıpa ödülü için tersanemiz adına teşekkür ediyorum. Ödülümüzü gemi inşa sanayinin cefakâr işçileri adına alıyorum" dedi.
Liman ve Marina İşletmeciliği Ödülü
- Marina işletmeciliği ödülü D-Marin Turgut Reis Marina'ya layık görüldü. Doğuş Grubu Marinalar Koordinatörü Ali Erkan Bezirgan ödülünü İspanya IMO Daimi Temsilcisi Manuel Nogueria Romero'dan aldı. Bezirgan, "Turgutreis Marina bölgeye çok büyük katkılar sağlamıştır. Çıtamızı ve hizmetlerimizi en üst seviyeye çıkaracağız" dedi.
- Liman işletmeciliği kategorisinde ödüle Yılport Konteyner Terminali ve Liman İşletmeleri layık görüldü. Ödülünü Uluslararası Denizcilik Örgütü Komite Direktörü Monica Mbanefo'nun elinden alan Yılport CEO'su Yüksel Yıldırım, "Bizi ödüle layık gören jüri üyelerine teşekkür ediyoruz. Ödülü çalışanlarım adına alıyorum. İnsanlar hayallerin gerçekleşmeyeceğini düşünse de zaman çalışanı ödüllendiriyor" dedi.
Turistik Yolcu Taşımacılığı Ödülü
Turistik Yolcu Taşımacılığı kategorisinde ödülü Taşkent Denizcilik aldı. Ödülünü Yunanistan IMO Temsilcisi Sypridon Nikitakis'in elinden alan Taşkent Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Taşkent, "30 yıldır bu işi yapıyorum. Çok kaliteli insanlarla muhatap oldum. İşimi iyi yaptım ki bu ödülü alma mutluluğunu yaşadım" dedi.
Armatörlük Ödülü
- Yakın ve Kıyısal Sefer Yapan Hat ve Gemi İşletmeciliği kategorisinde ödülü Gülnak Denizcilik aldı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Sevdişan, ödülünü Akdeniz Memorandumu Başkanı Carmellino Vassalo'dan aldı. Sevdişan, "Dünya Gazetesi'ne ve Deniz Haber'in değerli yöneticilerine gece için teşekkürler" dedi.
- Uzak Yol Gemi İşletmecileri kategorisinde ödülü İnce Denizcilik aldı. İnce Denizcilik Teknik Müdürü Ahmet Yaşar Canca ödülünü Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Vural Aytaş verdi. Canca, "Ödülü düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Dünya denizlerini göl haline getirmiş deniz emekçilerine teşekkür ediyorum. Gemi adamlarına teşekkürler" dedi.
Altın Çıpa Uluslararası Denizcilik Ödülleri
- Yılın Uluslararası Denizcilik Ödülüne Francesco Oliveri Türkiye Ticari Operasyonlar Müdürü Grimaldi Lines layık görüldü. Ödülünü Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan'ın elinden alan Lines, "Bizi seçtikleri için jüriye teşekkür ediyorum. Bütün denizcilik kurumları arasında yer almak çok güzel. Şu an 100'den fazla gemi ile dünyadaki en büyük car carrier operatörlerinden biriyiz" dedi.
- International Container Line Operator Of Year ödülü Mediterranen Shipping Company S.A'ye gitti. Ödülünü TOBB Sektör Meclis Başkanı Erol Yücel'den alan MSC Genel Müdürü Hasan Piroğlu, "Altın Çıpa ödülünün ilk senesi 2006'da biz yine bu sahnedeydik. Üzerinden 5 yıl geçti 5'inci Altın Çıpa'da farklı bir kategoride seçildik. Bu ödülü uyun gören tüm jüri üyelerine teşekkür ediyoruz" dedi.
Sheraton'daki ödül töreni öncesinde kokteyl vardı. Sektör örgütlerinin başkanları, şirketlerin patron ve yöneticileri kokteylde denizciliği konuştu. (yukarıda). Arkas'ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas (sağdan ikinci) ile İcra Kurulu Üyesi Diana Arkas (sağ başta); DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanvekili Erdem Top (soldan ikinci) ve Yönetim Kurulu Üyesi Feyzan Top'la (sol başta) sohbet etti.