Turizmde sürüm kazanç getirmedi
Türkiye Otelciler Federasyonunun (TÜROFED), Akbank'ın iş birliğiyle hazırladığı "Turizm Raporu" açıklandı.
İSTANBUL - Global ekonomik kriz nedeniyle 2009 yılında turizmde yaşanan gelir kaybı piyasaların toparlanmaya başladığının söylendiği 2010 yılında da devam etti.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Akbank işbirliğiyle hazırlanan Turizm Raporu'na göre Türkiye'ye gelen turist sayısı ilk beş ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 8 milyonu
buldu. Ancak aynı başarı gelir tarafında yaşanmadı. Türkiye'nin turizm geliri 2010'un ilk çeyreğinde geçen yılın dönemine göre yüzde 1 azalarak 3 milyar 450 milyon dolar oldu. TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, sonuçların kendilerini de şaşırttığını belirterek "Baktığımız zaman otellerde doluluklar iyi talep de yüksek. Böyle bir rakam çıkmasına biz de şaşırdık. Gelirin 3-5 puan artmış olması lazımdı" dedi.
İsrail'le ilişkiler 2 yıldan önce düzelmez
TÜROFED'in Turizm Raporu dün İstanbul'da düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ahmet Barut, turist sayısı artarken gelirin azalmasına ilişkin bir soru üzerine kaybın geceleme sayısındaki azalmadan kaynaklandığını söyledi. Bu yıl 30 milyon civarında turist beklendiğini kaydeden Barut, "Bu kişiler 1 gece bile eksik kalsa 30 milyon geceleme yapar. Ortalama 100 dolardan hesaplarsak 3 milyar dolar daha az gelir anlamına gelir. Bunun yanı harcamalarda da kısıtlamalar oldu.Gelirin düşmesini bu sebeplere bağlıyorum" dedi. İsrail'le yaşanan gerginliklerin turizme etkisi konusunda bir soruya da Barut, "Önceki krizler daha çok politikacılar arasındaydı.
Ancak son Mavi Marmara krizinde gerginlik daha çok vatandaşlar düzeyine yayıldı. Bundan dolayı kısa vadede toparlanma beklemiyorum. İlişkilerin düzelmesi en az 2 yıl alır" diyerek yanıt verdi.
2008'de Türkiye'ye gelen İsrailli turist sayısının 550 bin civarında olduğunu dile getiren Barut 2009'da bu rakamın 300 binlerde kaldığını hatırlattı. Rusya ve BDT'deki tur operatörleri dikkatli olmalı Tur operatörleri arasında son zamanlarda yaşana iflas ve satışlara ilişkin bir soru üzerine de Barut, şunları söyledi:
"Öger Tours son birkaç yıldır ortaklık arayışındaydı. Tur operatörlüğünde internet üzerinden satışların artması ile birlikte sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da sıkıntı vardı. Tur operatörlerinin kârlılıkları çok azaldı. Öger için hayırlı olsun diyoruz." Barut, Bronze Tour ve Karya Tur'un iflası ile birlikte yaşanan sorunlara ilişkin olarak da "Avrupa'da önceki yıllarda yaşanan tur operatörleri arasındaki tekelleşme diğer pazarlarda da yaşanıyor. Bu işi yapan arkadaşların dikkatli olması gerekir. Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerde tur operatörü sayısı fazla. Bunların birleşmesi veya sayılarının azalması kaçınılmaz. Özellikle BDT ve Rusya pazarında tur operatörlüğü yapan arkadaşların daha dikkatli olmasını temenni ediyoruz" değerlendirmesini yaptı. Kül krizi ve Karya iflası gibi yaşanan krizlerde tüm yükün otellere kaldığından yakınan Barut, "Bakanlık ve TÜRSAB'ın bu konularda inisiyatif kullanmasını bekliyoruz" dedi.
Otellerin enflasyonu sokağınkinden yüzde 50 fazla
Raporda yer alan kur ve enflasyona ilişkin sonuçları da değerlendiren Barut, "TÜİK verilerine göre Türkiye'de 6 aylık enflasyon yüzde 9,2 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde otellerdeki yiyecekiçecek
grubunda gözlenen fiyat artışı ise yüzde 14 düzeyinde gerçekleşti. Yani bizim enflasyonumuz sokaktakinin yüzde 50 fazlası" diye konuştu. Barut, Türkiye'nin turizm gelirlerinin yüzde 60'ından
fazlasını Euro üzerinden elde ettiğini kaydetti.
Akbank turizme 722 milyon $ kredi verdi
Toplantıya Akbank adına katılan Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli de "Türkiye'nin turizm sektöründeki hedeflerine ulaşabilmesi için turizm sektörüne desteğimiz artarak devam ediyor. Turizm sektörüne 722 milyon dolarlık proje finansmanı sağladık" dedi. Akbank olarak, global ekonomik kriz nedeniyle meydana gelen yavaşlamanın sadece geçici bir trend olduğuna ve ekonomi düzeldikçe sektörün olumlu gelişmeler yaşayacağına inandıklarını belirten Besli, "Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre dünya turizminin 2010 yılında 2009'a göre yüzde 3-4 büyümesi bekleniyor. Krizin sona ermesinin ardından ise seyahatlerin her yıl yüzde 5 artması ve bu büyümede özellikle Çin ve Hintli turistlerin rol oynaması öngörülüyor. Türkiye'nin ise 2010 yılında hem gelirde hem de turist sayısında dünya ortalamasının üstünde bir performans
sergilemesi bekleniyor. Biz Akbank olarak Türkiye'de turizmin geleceğine çok inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde de sektöre desteğimiz sürecek" diye konuştu.
Türkiye'nin tesisleri rakiplerinden daha genç
TÜROFED'in Turizm Raporu Türkiye'nin tesislerinin rakiplerininkinden daha genç olduğunu ortaya koydu. Buna göre Türkiye'de 10 yaşın altındaki tesis sayısı toplamın yüzde 44.6'sına denk gelirken İspanya'da bu rakam yüzde 41.9, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 21.3, Portekiz'de yüzde 21.2, İtalya'da yüzde 19.1, Yunanistan'da ise 18.3 olarak saptandı.
Rapor ayrıca Türkiye'nin işletme belgeli tesislerdeki yatak kapasitesinin yüzde 44'üne Antalya'nın tek başına sahip olduğunu gösterdi.
MasterCard: Halkın yüzde 53'ü tatil yaptı
MasterCard tarafından haziran ayında gerçekleştirilen MasterIndex Araştırması‘na göre Türkiye halkının yüzde 53'ü bu yaz tatili yaptı veya yapmayı planlıyor. MasterCard tarafından Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde 1.000 kişi üzerinde yapılan araştırmanın haziran ayı verilerine göre, yüzde 47'lik kesimin yaz tatili planı yok. Tatil için ortalama 2,1 hafta ayrılırken, süre gençlerde ve 45 yaş üstünde artıyor, Marmara ve Ege'de diğer bölgelere oranla düşüyor. Tatil yapma oranı, gelir seviyesi düştükçe azalıyor. Yüksek gelir grubunun yüzde 23'ünün tatil planı bulunmuyor.