Turizmde eksen kayması
Batı ülkeleri tabir edilen devletlerden gelen turistlerin sayısının hala açık farkla önde olduğu, ancak Doğu ülkelerinden gelenlerin sayısının da hızla arttığı görülüyor.
İSTANBUL - Uluslararası alanda Türkiye'nin siyasal ekseninin kayıp kaymadığı tartışılırken konu turizmde de gündeme geldi. Konuyu gündeme taşıyan gelişme ise, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçilerin ülkelere göre dağılımında görülen değişiklik oldu.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ile Ekin Grubu'nun birlikte çıkardığı RESORT Dergisi'nde konuyla ilgili yayınlanan araştırmada çarpıcı bilgilere yer veriliyor. "Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçilerin ülkeler göre dağılımı istatistiklerine göre, 2000'li yılların başında "Doğu" olarak nitelendirilebilecek ülkelerden gelenlerin Türkiye'ye gelen toplam ziyaretçiler içindeki payı yüzde 10'den yüzde 12'ye çıktı. Aynı dönemde "Batı" olarak nitelendirilebilecek ülkelerden gelenlerin toplam içindeki payı yüzde 66 iken 2010 yılının 8. ayı itibariyle yüzde 58'e düştü.
Batı durgun, Doğu canlı
Araştırmada, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçilerin ülkelere göre dağılımında "Batı" olarak tanımlanan ülke grubunun hala açık farkla önde olduğu, ancak bu bölgedeki ziyaretçi sayısı daha az artıp yer yer gerilemesine karşılık Doğu ülkeleri olarak tabir edilen ülkelerden gelenlerin sayısının daha hızlı arttığına dikkat çekiliyor.
Yelpaze mi genişliyor, eksen mi kayıyor?
Araştırmada eksen kayması tartışmalarının Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin ülkelere göre dağılımında görülen değişikliklerle gündeme geldiği belirtilirken yabancı ziyaretçilerin ülkelere dağılımında görülen değişiklikleri "pazar yelpazesinde genişleme" olarak değerlendirenlerin olduğuna da değiniliyor. Bu arada Antalya, Muğla, İzmir ve Aydın'a gelen yabancı ziyaretçilerin ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, eksen kayması ve pazar yelpazesinin genişlemesinin tersine bu bölgelerde tek pazara bağımlılık sürecinin yaşandığı belirtiliyor.
Araştırmayı yapan Ekin Grubu Araştırma Birimi yöneticisi Fehmi Köfteoğlu şunları söyledi: "Sınır Giriş İstatistikleri incelendiğinde Türkiye'nin yıllardır Batı ülkeleri ağırlıklı olan ziyaretçi girişlerinin son dönemde doğu ülkelerine kaydığı görülüyor. Bu verilere göre Batı ülkeleri hâlâ açık farkla önde. Doğu ülkelerinden gelenlerin sayısı ise hızla artıyor. Bu durum pazar yelpazesinin genişlemesi olarak da değerlendirilebilir. Konunun gündeme gelmesine neden olan gelen ziyaretçilerin ülkelere göre dağılımı incelendiğinde her iki tezi de doğrulayacak veriler var. Dolayısıyla tek başına bu veriler Türkiye'de turizmde eksen kayması yaşandığını kanıtlamaya da pazar yelpazesinin genişlediği göstermeye de yetmez."