TÜBİTAK 'savunma' için işletim sistemi geliştirdi
TÜBİTAK'ta Türk mühendisler tarafından geliştirilen dünyanın 12. 'Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi'nin Türkiye savunma sanayiinin dışa bağımlılıktan kurtarılmasına katkı yapacağı ifade ediliyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Hüseyin GÖKÇE
ANKARA - Son dönemlerde savunma sanayiine verdiği teknik destekleri artıran TÜ- BİTAK, yazılım ve işletim sisteminde tamamen yerli proje geliştirdi. TÜBİTAK'ın savunma sektöründeki tüm sistemlerde kullanılan Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi'nin (GİS) dünyada 11 adet bulunduğu belirtildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün insansız hava araçları, helikopter ve uçak gibi savunma sistemlerindeki kritik teknolojilerin tamamen özgün olarak gerçekleştirilebileceğini, bu sayede dışarıdan müdahale imk‚nının tamamen ortadan kalkacağını söyledi.
Türk mühendisleri tarafından geliştirildi
TÜBİTAK'ın yeni yazılımı hakkında bilgi veren Bakan Nihat Ergün, bu teknolojiye dünyada ABD, İsrail, Güney Kore ve Kanada gibi ülkelerin sahip olduğuna dikkat çekerek, GİS'in TÜBİTAK'a bağlı Bilişim Teknolojileri Enstitüsü'nün çalışmaları doğrultusunda Türk mühendisleri tarafından geliştirildiğini söyledi.
Savunma sanayiindeki işletim sisteminin çok önemli olduğunu ifade eden Nihat Ergün, "Bunlar gömülü sistemler dediğimiz yazılımlar. Bu sistemler milli olmadıkça sızmalara ve müdahalelere karşı kendinizi tam olarak güvende hissetmeniz mümkün değil. Yani füze, insansız hava aracı, helikopter, uçak yapabilirsiniz, ancak GİS gibi sistemleri milli yapamazsanız kafanızda her zaman kuşkular olacak" diye konuştu.
Bakan Ergün, "TÜBİTAK Dünyada sadece 11 adet bulunan 'DO-178B' sertifikalandırılabilir gerçek zamanlı işletim sistemini geliştirmeyi başardı. Bu sistemle dünyada 12'nci ürüne sahip olduk" dedi. Gizli projelerde milli işletim sistemi kullanılmaması durumunda işletim sisteminin satın alındığı kuruma ve ülkeye proje ile ilgili bazı verilerin verilmek zorunda kalındığına işaret eden Ergün, "Savunma projelerinde milli bir işletim sistemi kullanarak hem kritik verilerin dışarıya açılmasının önüne geçilmesi, hem de gömülü platformlarda tam millileşmeye imkan sağlanacak" diye konuştu.
'Sistemin beyni üretilmiş oldu'
Gerçek zamanlı işletim sistemlerinin bütün platformları yöneten, görev bilgisayarlarını çalıştıran, donanım sistemlerini kontrol eden özelliği sayesinde çok kritik olduğu bilgisini veren Nihat Ergün, şunları söyledi: "Yani üzerindeki yazılım ne olursa olsun sistemin beyni bu işletim sistemi. Tıpkı kişisel bilgisayarlarda kullandığımız Windows, Pardus gibi ama savunma sanayinde kullanılan çok daha hassas sistemler bunlar. Bu işletim sistemleri size ne kadar platform bilgisi açarsa siz o kadar donanımsal yeteneklere sahip olabilirsiniz. İşletim sistemini yazan firmalar bazı bilgiler için size kısıtlama koyabilir. Türkiye'de bu alanda tamamen yurt dışından alınan işletim sistemleri kullanılıyor. Mesela insansız hava aracının yazılımını ve diğer parçalarını biz geliştirsek bile, eğer bu platformun üzerinde koşan gerçek zamanlı işletim sistemi üzerinde bizim bilemediğimiz arka kapılar varsa işletim sistemi yetenekleri bizim bilgimiz dışında kontrol edilebilir."