TSKB'den hem ekonomiye hem ekolojiye kaynak
TSKB, bugüne kadar 100’ü aşkın temiz enerji projesine kaynak sağlayarak, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin yaklaşık yüzde 14’üne denk gelen 3 bin 500 MW’lık kurulu gücün hayata geçmesini sağladı
İSTANBUL - Sürdürülebilir bankacılık adına önemli çalışmalara imza atan TSKB, bugüne kadar 100’ü aşkın temiz enerji projesine kaynak sağladı. Banka bu sayede, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin yaklaşık yüzde 14’üne denk gelen 3 bin 500 MW’lık kurulu gücün hayata geçmesini sağladı.
TSKB Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Komitesi faaliyetlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem İçel, TSKB’nin finanse ettiği 60’dan fazla enerji verimliliği projesiyle tasarruf edilen enerjinin 800 bin kişilik bir kentin ısınmasına denk geldiğini ifade ediyor. TSKB tarafından fon sağlanan bu yatırımlar, Türkiye’de yıllık karbondioksit salımını 7.2 milyon ton azaltmış durumda.
Kredi portföyünün %40'ı
İçel’in verdiği bilgiler şöyle: “2013 yılında enerji verimliliği dahil olmak üzere kaynak verimliliği, yenilenebilir enerji, lojistik, sürdürülebilir turizm, gıda ve altyapı gibi sektörlerde çeşitli projelere finansman sağlayan TSKB’nin toplam kredi portföyünün yaklaşık yüzde 40’lık bölümü enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerinin finansmanından oluşuyor. Finansman sağlamanın yanı sıra, şirketlere bu alanda danışmanlık hizmetleri de sunuyoruz. Bu kapsamda, kredilendirme aşamasındaki projelerin çevresel ve sosyal riskleri ölçülüyor.”
Türkiye’nin ilk karbon nötr bankası
TSKB’nin 2008 yılından bu yana karbon ayak izini silerek Türkiye’nin ilk karbon-nötr bankası olma özelliğini taşıdığını da belirten Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem İçel, “Son 5 yılda; yüzde 25 daha az elektrik, yüzde 21 daha az doğalgaz, yüzde 27 daha az kağıt, yüzde 4 daha az su tükettik ve binalarımızda yüzde 100 yeşil enerji kullandık. 2009 yılından bu yana Sürdürülebilirlik Raporu yayınlıyoruz. 2013 yılında finans sektöründeki ilk GRI A+ onaylı sürdürülebilirlik raporu yayınlayan kurum olduk.
Bankanın farklı departmanlarından yöneticilerin katılımıyla oluşturulan TSKB Sürdürülebilirlik Komitesi, sürdürülebilirlik kavramının tüm banka çalışanları tarafından sahiplenilerek iş süreçlerine ve hizmetlere entegre edilmesi hedefiyle çalışıyor” yorumlarını yapıyor.
Sosyal sorumluluk projeleri sürdürülebilirliği destekliyor
“TSKB sosyal sorumluluk projeleri ile iklim değişikliği, enerji ve karbon yönetimi başta olmak üzere dünyanın geleceği açısından risk oluşturan çevresel konularda iş dünyası ve üniversitelerde farkındalığı artırmak için çalışıyor” diyen İçel, sosyal sorumluluk projelerine yönelik şu bilgileri veriyor: “TSKB, 2007 yılından beri “Önceliğimiz Çevre” ilkesiyle kapsamlı bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyor. Çevre portalı, www.cevreciyiz.com; Özcan Yüksek imzalı “Rüzgarın Kanatları” kitap projesi; Enerji verimliliği portalı www.tskbenerjiverimliligi. com; üniversitelere yönelik bir sürdürülebilirlik okuryazarlık programı olan “Sürdürülebilirlik Atölyeleri” bunlardan bazıları.” Sürdürülebilir bankacılık kapsamında özel sektör-üniversite işbirliklerinin önemine inanan TSKB; aynı zamanda sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetleri ile ulusal ve uluslararası platformda bir çok ödül almış. TKYD’nin verdiği En Yüksek Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notuna Sahip Kuruluş; CDP İklim Değişikliği Liderliği; TIREC Yenilenebilir Enerji En İyi Çözüm Ortağı ödüllerinin yanı sıra, TSKB, üç yıl arka arkaya FT ve IFC tarafından Doğu Avrupa’da Yılın Sürdürülebilir Bankası seçilmiş.