TSK'dan dinleme iddialarına yanıt

"Cihaz alımı usulüne uygun" diyen Genelkurmay, iddialarla ilgili adli soruşturmanın başlatıldığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Genelkurmay, yasadışı dinleme iddiaları ile ilgili olarak cihazların alımının usulüne uygun olduğunu belirterek, konuyla ilgili adli soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesindeki açıklamada, bir gazetede, 30 Ağustos 2010 tarihinde yer alan dinleme iddialarıyla ilgili aynı gün başlatılan idari soruşturmada şu ana kadar ulaşılan sonuçlara yer verildi.

''Cihazların alımlarıyla ilgili iddialar araştırılmış, baştan itibaren tüm işlemlerin mevcut yasal mevzuata ve bu konudaki usullere uygun yapıldığı ve bütün evrakların mevcut olduğu tespit edilmiştir'' denilen açıklamada, bu kapsamda; 12 Mart 2002 tarihinde toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesinin (SSİK), GES Komutanlığı imkanlarının iyileştirilmesi amaçlı 209 sayılı kararına istinaden 23 Şubat 2007 tarihinde Genelkurmay İstihbarat Başkanlığınca gönderilen bir yazı ile işlemin başlatıldığı belirtildi.

Talebin 30 Mart 2007 tarihinde toplanan SSİK'in 356 sayılı kararı ile onaylandığına dikkat çekilen açıklamada, SSİK'in 356 sayılı kararı uyarınca tedarik görevinin Savunma Sanayi Müsteşarlığına (SSM) verildiği kaydedildi.

SSM'nin kendi mevzuatına uygun usullerle ihaleye çıktığı ve bir yıla yakın süren ihale sürecini müteakip cihazların tedarik işleminin Mayıs 2008 ayında tamamlandığı belirtilen açıklamada, ''Tedarik edilen söz konusu cihazların gerekli testlerden geçirildikten sonra Kasım-2008 ayı içinde alım maksadına uygun olarak yurt dışında ve yurt dışına yönelik görev yapmak üzere hudut bölgesinde konuşlandırıldıkları anlaşılmıştır'' ifadelerine yer verildi.

Ortaya atılan iddialarda adı geçen generalin bu süreçte karargah görevinden kıta görevine atandığı ve 14 Ağustos 2007'de Genelkurmay Karargahından ayrıldığı ifade edilen açıklamada, iddialarda yer verilen 06 AD 6382 plakalı aracın çok farklı maksatlar için kullanılan bir resmi araç olduğu ve iddia edilen konularla uzaktan yakından bir ilgisinin bulunmadığının anlaşıldığı belirtildi.

Açıklamada, ''Cihazların alım nedenleri dışında kullanıldıkları iddialarını araştırmak maksadıyla bazı kurum ve kuruluşlardan bilgi, belge, doküman talep ve temin edilmesi ve bazı cihazlarda teknik incelemeye duyulan ihtiyaç nedeniyle adli soruşturma başlatılmıştır. Adli soruşturma, Genelkurmay Askeri Savcılığınca yürütülmektedir'' denildi.

Baskın Oran suç duyurusunda bulundu

Öte yandan Prof. Dr. Baskın Oran, Genelkurmay Elektronik Sistemleri (GES) Komutanlığınca yapıldığı iddia edilen dinlemelerle ilgili olarak, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in, "görevi kötüye kullanma ile özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal" suçlarından cezalandırılması istemiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Edinilen bilgiye göre, Oran'ın avukatı Oya Aydın tarafından sunulan suç duyurusu dilekçesinde, bir gazetede 30 Ağustos tarihinde yer alan haberde, "Orgeneral Aslan Güner'in, Korgeneral rütbesiyle 2007 yılında Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevini yürüttüğü sırada, (PKK'lıları dinleyeceğiz) gerekçesiyle İsrail'den GES Komutanlığına alınan sistemle kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin dinlenildiği" iddialarına yer verildiği aktarıldı.

"Bu biçimde yapılan eylemin suç olduğu" belirtilen dilekçede, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) başta olmak üzere ilgili diğer yasa ve yönetmeliklerin, dinlemenin nasıl yapılacağı hususunu açıkça belirlediği kaydedildi.

Dilekçede, "Yasal ve Anayasal güvencelere karşın, temel görevi yurt savunması olan askeri kolluğun en üst düzeydeki görevlilerinden biri tarafından, yasa dışı biçimde ve yetki gasbı yapılarak, ülke içerisinde siyasal muhalif olarak gördükleri kişilerin hukuka aykırı biçimde dinlendikleri iddiası derhal soruşturulması gereken çok ciddi bir suçtur" denildi.

Suç duyurusu dilekçesinde, Aslan Güner ve yürütülecek soruşturma ile açığa çıkarılacak diğer kişilerin, "görevi kötüye kullanma", "özel hayatın gizliliğini ihlal" ve "haberleşmenin gizliliğini ihlal" suçlarından cezalandırılmaları talep edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir