TSK komandoları işte böyle seçiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR -  Elleriniz, ayaklarınız, gözleriniz bağlı ve denizin dibindesiniz. Nasıl hayatta kalacaksınız ? Pek çoğumuzun aklımızdan dahi geçirmek istemediği bu durum, üst düzey komandoların yetiştirildiği eğitimin bir parçası. Dünyanın en zorlu askeri eğitimleri arasında gösterilen Isparta Eğirdir Dağ Komando Okulu'ndaki Komando İhtisas Kursu'nun üçüncü aşaması olan "Su Üstü Komando Harekatı" Ege Denizi'nde icra edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komando ihtiyacını karşılayan eğitimin denizdeki üçüncü aşamasında kursiyerler 4 hafta boyunca bir harekatta her türlü su engelini aşma yöntemlerini öğrendi.  

Bu kapsamda teçhizatlı olarak askeri kurbağalama yüzme, kule atlama, su altı yüzme, dalış, su altından tüplü intikal, sal yapma, bot devirme, denizden ikmal gibi zorlu eğitimlere tabi tutulan komando adayları, fiziki ve psikolojik dayanıklılık gerektiren ve önemli bölümü gece devam eden eğitimler sonrası gerçekçi senaryolarla tatbikat yaptı.

Tatbikatta komando adayları özellikle helikopterden atlama ve çıkma ile son sürat giden bir bottan atlama ve geri çıkma gibi zorlu görevleri yerine getirdi.

Eğitimin en zorlu aşamalarından birisi ise elleri, ayakları ve gözleri bağlı personelin hayatta kalma eğitimi oldu. Yapılan tatbikatta tüm kursiyerler, elleri, ayakları ve gözleri bağlı olarak denize atıldıktan sonra hayatta kalarak en yakın unsura ulaşmaya çalıştı. Öğrendikleri özel teknikleri uygulayan kursiyerler bu etaptan başarıyla geçti.

Tatbikat ilk olarak komandoların aldıkları trafo imha görevini yerine getirmek üzere hedefe denizden bot intikaliyle başladı. Düşman hava unsurları tarafından tespit edilmemek için botu devirerek gizlenen komandolar, tehlikenin geçmesiyle botu düzelterek intikale devam etti. Kıyıya ilk olarak tam teçhizatlı balık adamlar su altından ilerleyerek çıktı. Güvenliği sağlayan ekiplerin ardından diğer komandolar botlarla kıyıya çıktı. Trafoyu imha eden komandolar senaryo gereği farklı bir yoldan dönüşe geçti. Kendilerine doğadan topladıkları malzemelerle sal yapan komandolar bu araçla birliklerine geri döndü.

Zorlu 4 aşama

Türkiye'de farklı kuvvetlerden subay ve astsubayların gönüllü olarak katıldığı kurslara 16 ülkeden de subay ve astsubay katılıyor.

Toplam 28 haftalık eğitimin ilk aşaması olan "Derin kar ve şiddetli soğuklarda komando harekatı" Isparta Davraz'da yapılmış ikinci aşama olan "Kara Komando Harekatı" ise Burdur, Antalya, Konya ve Isparta'yı içine alan 20 bin kilometrelik sahada gerçekleşmişti. 

İzmir'deki eğitimin tamamlanmasının ardından kursiyerler Kayseri'de Hava İndirme Harekatı aşamasını da tamamlayarak komando ihtisas brövesi almaya hak kazanabilecek.

Eğitimlerin yüksek zorlukta olması nedeniyle 4 etaptan oluşan eğitimlerde 3 etapta katılımcıların yüzde 50'si elendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir