TRT'nin payı kaldırılmaz

Yıldız, elektrik fiyatlarını tüketicilerin daima pahalı, üreticilerin ise daima ucuz bulduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerine ikame etmeden TRT payının kaldırılmasının doğru olmayacağını söyledi.

Yıldız, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısına katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Yıldız, dünya nüfusundaki artışa işaret ederek, her bir nüfus artışının hem ihracatı hem enerji üretim santrallerini hem de kaynakları yakından ilgilendirdiğini anlattı.

Elektrik fiyatlarını tüketicilerin daima pahalı, üreticilerin ise daima ucuz bulduğunu hatırlatan Yıldız, özellikle son 8 yıldır yapılanlarla birlikte bu konuda iyi bir noktaya gelindiğini söyledi.

Yıldız, 2002 yılında Türkiye'de fiyatların düşmesini sağlayan özel sektör yatırımlarının oranı yüzde 34'ler civarındayken bugün bu rakamın yüzde 50'lere çıktığını belirterek, serbestleşen piyasada serbest tüketicilerin elektrik kullanımında sağladığı avantajlara da değindi.

8 yıl önce petrolün varil fiyatının 22 dolarlar civarında olduğunu hatırlatan Yıldız, şu anda fiyatların 100 dolarlara kadar gittiğini, ancak elektrik fiyatlarında şu anda artış olmadığına dikkati çekti.

Konuşmasında TRT payına da değinen Yıldız, konuya ilişkin şunları söyledi:

"TRT hepimizin. Bugün Edirne'den Kars'a varıncaya kadar en ücra köşelerde...Türkiye yerleşim birimi olarak 81 il, 876 ilçe ve 34 bin köyden oluşuyor. O açıdan her birimizin yararlanacağı bir portföy olarak yerine ikame etmeden TRT payının kaldırılması doğru olmaz. Burada oran yüzde 3,5 idi kademeli olarak biz bunu 1,5 artı 2 olarak kaldıracağız. Yaklaşık 460 milyon liraya karşılık geliyor. Bunun yerine koymadan kaldırmamız tabii ki haksızlık olur. Üretici üzerinden değil, tüketici açısından baktığımızda aslında elektrik tüketenlerin 32 milyon abone olarak TRT ile bir şekilde ilgisi var. O açıdan bunu kademeli olarak yerine ikame ettikten sonra kaldırmamızın doğru olduğunu söyleyebiliriz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir