Trakya Elektrik'in devri için imzalar atıldı
Trakya Elektrik Dağıtım AŞ'ye 575 milyon dolarla en yüksek ikinci teklifi veren IC İçtaş AŞ, ödemenin yüzde 20'sini peşin, geri kalan bölümünü 4 taksit halinde gerçekleştirecek.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Trakya Elektrik Dağıtım AŞ'nin, hisse satış sözleşmesi imzalandı.
İmza törenine, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Yatırım Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergün Özen, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ve Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan katıldı.
Nihai pazarlık görüşmesinde 575 milyon dolar bedelle en yüksek ikinci teklifi veren IC İçtaş AŞ, ödemenin yüzde 20'sini peşin, geri kalan bölümünü 4 taksit halinde gerçekleştirecek.
Bu arada, Trakya Elektrik Dağıtım AŞ, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini içine alan bölgede faaliyet göstermekte olup, 822 bin 23 aboneye hizmet veriyor. Bölgenin 2010 yılı net tüketimi yaklaşık 5 milyar kwh, kayıp kaçak oranı ise yüzde 6,8 oldu. Şirketin dağıtım sektöründeki payı ise yüzde 4 civarında bulunuyor.
"Özelleştirmeler liberalleşme politikasının önemli parçalarından biri"
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, özelleştirmelerin enerji sektöründe liberalleşme politikasının önemli parçalarından biri olduğunu, o nedenle bu konuda pozitif tutumlarını devam ettireceklerini vurguladı. Son 9 yıldır enerji sektöründe kamu yatırımlarından önemli ölçüde vazgeçtiklerini ve özel sektörün bu alana önemli miktarda sabit sermaye yatırımı yaptığını anlatan Yıldız, büyük, küçük hiçbir proje için Hazine garantisi istenilmeyen işlerin özel sektör tarafından yapılmasıyla, devletin ana sorumluluk alanı olan adalet, eğitim, sağlık alanlarına daha fazla yatırım yapabildiğini dile getirdi.
Enerji yatırımcılarına tavsiye
Kamunun elinde olan üretim ve dağıtım şirketlerinin özel sektöre devredildiğini ve bu alanda özel sektörün payının giderek arttığına işaret eden Yıldız, dağıtım özelleştirmeleriyle ilgili şunları söyledi:
"Teminatlarını yakan arkadaşlarımız da var. Onların tercihine saygı duyuyoruz. Buradan özel sektöre bir sözümüz olacak; bu fiyatları verirken, dövizle verdikleri fiyatların aslında TL karşılığında bir işletme kısmının olduğunu mutlaka biliyorlar. Hiçbir zaman, 'yüksek veya düşük verdiniz' yorumlarını yapmak bize düşmez. Hukuk sınırları içerisinde verilen teklifler değerlendirilir ve sonuçlar kamuoyu ile paylaşılır. Şeffaf bir şekilde yapılan ihale süreci sonuçlanıncaya kadar, bir kısmı iki gün öncesinde sonlandı, tekrar ihaleye çıkılacak. Bir kısmının ihale süreci devam ediyor. O açıdan özel sektörün mutlaka hesabını yaparken müdebbir bir tüccar gibi yapacağına inanıyorum. Teminat mektubundan tutun bütün işlenme masraflarına varıncaya kadar her birinin irili ufaklı bir bedeli olacağını mutlaka biliyorlardır."
"10 milyon dolarlık teminat mektubuna kıyamadım"
Törende konuşan IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen de TREDAŞ'la ilgili olarak, "43 yıldır bu işleri yapıyorum hiç teminat mektubu yakmadım. 10 milyon dolarlık teminat mektubuna kıyamadığım için bunu alıyorum" dedi.
Kriz döneminde para bulmanın kolay olmadığını anlatan, TREDAŞ'ı almak için finans sağlayan Garanti Bankası, İş Bankası ve Vakıfbank yöneticilerine çok teşekkür etti. Çeçen, "Bu kadar büyük borçlanma tamamen ülkemizin, hükümetimiz sağladığı istikrar ve güven ortamında mümkün olmuştur. Bugün komşu ülkeler bu parayı bulmak için çok şey yapabilirler. Bu, tamamen ülkemizin sağladığı güven ortamından kaynaklanmaktadır" diye konuştu.
Finansman sağlayan bankalar projeden mutlu
TREDAŞ için finans sağlayan 3 bankadan biri olan katılan Garanti Bankası'nın Genel Müdürü Ergun Özen ise TREDAŞ'a toplam 700 milyon dolar finansman desteği vermenin mutluluğunu yaşadıklarını, 13 yıl vadeli finansman kredisinin firmanın bütün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılandırıldığını bildirdi.
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de İş Bankasının enerji sektörüne taahhüdünü sürdürmeye devam edeceğini belirterek, "Dağıtım projelerinin hemen hemen tamamının finansmanında bankamız vardır. Bu projede de olmaktan mutluyuz" dedi.
Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan enerjiye yapılan yatırımın, Türkiye'nin geleceğine olan yatırım olarak düşündüklerini, sadece 2011 yılının 9 ayında enerji sektörüne 2,3 milyar liralık bir finansman sağladıklarını söyledi.
Törende konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş da hızlı ve başarılı elektrik özelleştirme sürecinin ardından Türkiye'nin elektrik dağıtım tesislerinin hemen hemen yarısının özel sektör yönetimine devredildiğini kaydetti.
Bu konularda ilginizi çekebilir