Toplam araç satışları beklentileri bile aştı
OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, "Artışta en büyük payı 510 bin adede ulaşan otomobil satışları aldı" dedi.
İSTANBUL – Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 2010 yılında toplam araç satışların en iyi beklentilerin bile çok üstünde geçtiğini vurgulayarak, "Toplam satışlarda bir önceki yıla göre yüzde 38 artış sağlanarak 793 bin adet satış yapıldı. Bu artışta en büyük payı 510 bin adede ulaşan otomobil satışları aldı" dedi.
Otomotiv Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen yaptığı yazılı açıklamada, otomotiv sanayiindeki 2010 yılındaki gelişmelerini değerlendirerek, toplam satışların en iyi beklentilerin bile çok üstünde ve yüzde 38 artış ile 793 bin adet olarak gerçekleştiğini açıkladı. Bu artışta en büyük payın 510 bin adede ulaşan otomobil satışlarının olduğunu altını çizen Önen, daha önceki pazar rekorunun 758 bin adet ile 2005 yılında yaşandığını hatırlattı.
Geçtiğimiz yıl bu olumlu gelişmelerin ticari araçlarda da görüldüğü belirten Önen, otobüs ve midibüs segmentlerinde sınırlı olan talep artışına karşılık hafif ticari araçlar ve kamyonlarda artan satışlarla 2010 yılında gerçekleşen toplam ticari araç satışlarının ise 283 bin olduğunu kaydetti.
Önen, "İhraç pazarımız, Avrupa’da otomotiv satışlarında henüz aşılamayan durgunluğa rağmen iç pazarın desteği ile otomotiv sanayimiz 2010 yılı toplam üretimini de 2009 yılına göre yüzde 26 artış ile 1 milyon 94 bin adete kadar çıkardı ancak 2008 yılı toplamı olan 1 milyon 147 bin adet rekorunu kıramadı" dedi.
Önen, benzeri bir başarıyı ihracatta da gösteren otomotiv sektörünün 754 bin adet ihracat ile 2009 yılına göre yüzde 20 artış sağladığını ancak 2008 yılındaki 910 bin adetlik ihracat rekoruna ulaşamadığına dikkat çekti. Krizden çıkışta Avrupa ülkelerine göre çok daha başarılı bir gösterge ile otomotiv sanayinin 17.4 milyar dolarlık ihracatı ile bir kez daha Türkiye ekonomisine olan dinamik katkısını ispatladığının altını çizen Kudret Önen, 2011 yılının da toplam üretim, iç pazar ve ihracat adetleri olarak en az 2010 yılı düzeyinde olmasının beklendiğini belirtti.
Önen, yeni üretim projelerinin Türkiye’ye gelmeye devam etmekte olup sanayide 2 milyar dolar dolayında kapasite artışı, teknoloji yenileme ve yeni model yatırımı yapılması planlandığını ve bununla birlikte yeni model çalışmalarının da hız kazandığını kaydetti.
Kriz döneminde korunan iş gücünde artan üretimle birlikte önemli oranda ek istihdam yaratıldığına dikkat çeken Önen, krize rağmen 2009 ve 2010 yıllarında tedarik zincirinde yer alan firmalarda Ar-Ge girişimlerinin önemli bir ivme kazandığını vurguladı. Önen, "Bunun sonucu Türkiye’de kurulan 80 Ar-Ge merkezinin 16’sı aksam ve parça üretimi yapan, 11’i ise motorlu araç üretimi yapan firmalardan oluşuyor" dedi.