Topkapı ve Harem ziyaretçi akınına uğradı
Topkapı Sarayı'nı 2013'te 3 milyon 400 bin kişi ziyaret etti, Ayrı biletle gezilen Harem bölümünün ziyaretçi sayısı ise ilk kez 1 milyonu geçti
ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in göreve gelmesinin ardından özellikle üzerinde durduğu mekanlardan biri olan Topkapı Sarayı Müzesi'nde yapılan çalışmalar meyvesini verdi.
Edinilen bilgiye göre Müze, 2013 yılında 3 milyon 400 bin kişi tarafından ziyaret edildi.
Müze içinde bulunan ama ayrı bilet alınarak gezilen Harem bölümünü ise 1 milyon 30 bin 491 kişi gezdi. 2012 yılında Müze'nin genel ziyaretçi sayısı 3 milyon 335 bin, Harem bölümü ziyaretçileri ise 800 bin kişi olarak gerçekleşmişti.
Geçmişi özleyen Topkapı'ya geldi
Çalışmalar kapsamında; Topkapı Sarayı Müzesi içindeki Harem ve bahçede yer alan 10 havuz kullanılır hale getirilmiş, depo olarak kullanılan Karaağalar ve Kadınlar mescitleri aslına dönüştürülmüştü.
Ayrıca Müze'de yer alan kutsal emanetlerin tamamı Sultan Reşat döneminden 100 yıl sonra yeniden temizlenerek restore edilmiş, Osmanlı geleneğinde yer alan Ramazan ayının 15. günlerindeki Hırka-i Şerif ziyaretleri 2012 Eylül ayı itibariyle Saray'da yeniden uygulanmaya başlanmıştı.
Ayrıca Topkapı Müzesi'nde yer alan tarihi Gülhane yeniden kurularak 40 bin gül dikilmiş, yarım milyon sümbül ve lalelerin salındığı özel sümbül ve lale bahçeleri açılmıştı.
Topkapı Sarayı Müzesi'nde hayata geçirilen bir diğer yenilik ise yedi yıl aradan sonra Merkez Yazma Eserler Kütüphanesinin yeniden hizmet vermeye başlaması ve Saray Arşivi'nin ilk kez online hizmet vermesi olmuştu.
Padişahlar ihya edildi
Sarayın ziyaretçi sayısının artışında araştırmacılar için vazgeçilmez kaynak olan El Yazma Kütüphanesi ile Müze arşivindeki bu yenilikler ve Saray'da gerçekleştirilen programların etkisi de ziyaretçi rakamlarına büyük katkı sağladı.
Bu programların önemli bir bölümünü şenlikler, konferanslar, konserler ve sergiler oluşturdu. 2013'te Topkapı Sarayı'nda "Sultan II. Bayezid ve Sultan III. Selim'i anma konserleri, Atlı Okçuluk ve Mehteran gösterileri gibi sıra dışı etkinliklerin yanı sıra Piri Reis'ten Önce ve Sonra Topkapı Sarayı'nda Haritalar ve Piri Reis sergileri, İstanbul'un Fethinin 560. yıl dönümü dolayısıyla İstanbul'un Fatihi: Sultan II. Mehmet Han Sergisi, Çin Kültür Yılı olması nedeniyle Çin Hazineleri, Kore Cumhuriyeti ve Türk Cumhuriyeti arasındaki münasebetlerin 55. yıl dönümü nedeniyle de İhtişam ve Zarafet: Kore Sanatı sergileri" yerli ve yabancı ziyaretçilerle buluştu.
Diziler hem yerli hem yabancı turisti çekti
Saray geleneklerinin yaşatılması için Baklava Alayı, Mersiye ve Aşure, Miraciye ve Muharremiye gelenekleri de çeşitli etkinliklerle ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Bu kültürel etkinlikler, Topkapı'nın, müze kimliğinin yanında saray özelliğini de anımsatırken, tarihi mekana karşı ilgiyi de arttırdı. Harem bölümünün ziyaretçi sayısının artışında ise tarihi dizilerin ve filmlerin de etkisi oldu.
Topkapı Sarayı'nı, Müzekart uygulaması ile gezenlerin sayısı da bu yıl 500 binden fazla oldu. Genel toplamda 635 bin kişi Müzekart kullanarak ziyaret yaptı.