‘Tıklama oltacılığı’ inovasyonu engelliyor
‘İnovasyon Gazeteciliği’ panelinde konuşan ZETE Yayın Yönetmeni Nurcan Akad, ‘tıklama oltacılığı’nın medyada inovasyonu engellediğini söyledi.
İSTANBUL (DÜNYA)
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ve Bilişim Muhabirleri Derneği’nin (BMD) işbirliğiyle “İnovasyon Gazeteciliği” paneli gerçekleştirildi. Panelde konuşan Eczacıbaşı Holding Yapı Ürünleri Grubu İnovasyon Direktörü Boğaç Şimşir, inovasyonu anlatırken fazla teknik kalınabildiğini, medyanın bunu kitlelere daha net ve faydasını anlatacak şekilde ifade etmesi gerektiğini söyledi. Şimşir, yapılan inovasyonun faydasının net şekilde anlatıldığında karşılık bulabildiğini ifade ederek, kullanıcıya ürünün son faydasının açıklanması gerektiğini söyledi. Airties Ar-Ge Müdür Yardımcısı Müjdat Pakkan da şirket olarak inovasyonu pratiğe döken uygulamalar yaptıklarını dile getirerek, inovasyon gazeteciliğinin başarıları rapor etmekten daha fazla rol oynayabileceğini kaydetti.
En büyük engel ‘tıklama oltacılığı’
Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Fatoş Karahasan da tüketicinin artık zaman kaybetmek istemediğini, zamanı tutabilen medya kuruluşlarının karlı olacağını kaydetti. Karahasan, gençlere iş ortamı sağlanmadığını, gençlere, kadınlara ve farklı insanlara yer açılmadığı sürece bereketlilik olmayacağını anlattı. ZETE Kurucusu ve Yayın Yönetmeni Nurcan Akad da Türk medyasını inovasyon yapmaktan alıkoyan en büyük engelin “tıklama oltacılığı” olduğunu belirterek, “Tıklama üzerine kurulmuş bir dünya… İnternet son 20 yılda büyük değişimlerden geçerken hiç değişmeyen tıklama ve görüntüleme üzerine kurulmuş gelir modeli yüzünden inovasyon yerine ‘gel gel’ yapan başlıklar, hileli içerikler gibi son derece tıklama tuzağına düşüren şeyler yapılıyor” dedi.
Türk medyasının inovasyon ekosistemiyle yan yana durmadığını ifade eden Akad, “Çılgın bir enformasyon akışının olduğu bir dönemde medya açısından fark yaratacak şey veri gazeteciliği dediğimiz, verinin filtrelenerek izleyiciye sunulması ve kişiselleştirilmiş içerik çok önemli” dedi. Panelin kapanış konuşmasında EGD Başkanı Celal Toprak ise medyanın iyi içerik üretilmesine katkı sunabileceğini dile getirerek, “Ama teknolojiyi yönlendirme noktasında değiliz. Tavsiyem, iletişim alanı yeni yatırım alanı olmalı” dedi. BMD Başkanı Musa Savaş da yeni nesil ile eski nesli karşılaştırarak, “Bizim normallerimizi güncelleştirmemiz gerekiyor” dedi.
"Gazeteciliğin editöryal yapısı değişmeyecek"
TTGV’nin düzenlediği panele katılan DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da medyanın kendisini yeni dünyaya uyduracağını, bu süreçte bazı sıkıntılarla karşılaşılabildiğini söyledi. Güldağ, habere editöryal bakışın önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu toplumu ilgilendiren, ileriye taşıyan meseleleri öne çıkarmak önemli. Geçiş döneminde tartışma yaşanacak ama gazeteciliğin editöryal yapısı ihtiyaç olmaya devam edecektir” diye konuştu. İnovasyonun kolektif bir çaba haline geldiğini anlatan Güldağ, ekonomi gazeteciliğinde inovasyon gazeteciliğine yönelik editörlerin yetiştirilmesinin sektörün bir sorumluluğu olduğunu dile getirdi.