TİGEM 5 işletmeyi daha kiraya verecek

TİGEM Genel Müdürü Bilden, "5 işletmeyi daha özel sektöre kiralayacağız bu yatırımlarla 2015'te 208 milyon lira kar eder hale geleceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) 5 işletmesi daha özel sektöre açılacak.

TİGEM Genel Müdürü Halis Bilden, TİGEM'in çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, işletmelerin özel sektör yatırımlarına açılması kapsamında 2003-2008 döneminde 2'si iştirak şeklinde olmak üzere TİGEM'in 14 işletmesinin özel sektöre açıldığını hatırlattı. Kiraya verilen 14 işletmede özel sektörün 250 milyon lira yatırım yaptığını belirten Bilden, 2010 yılında alınan Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı ile 1'i iştirak şeklinde olmak üzere 4 işletmenin daha kiralama sürecinin başlatıldığını anlattı.

Firmaların, sundukları projelerde, bu işletmelerden sözleşmesi imzalanan Alparslan Tarım İşletmesi için 63 milyon lira, Kumkale Tarım İşletmesi için 29 milyon lira yatırım yapacaklarını teklif ettiklerini kaydeden Bilden, YPK kararı beklenen Kazım Karabekir işletmesi için 112 milyon lira yatırım yapılmasının öngörüldüğünü söyledi. Bilden, Sakarya Tarım İşletmesini kiralamak isteyen firmanın süresi içerisinde sözleşme imzalamadığı için kiraya verme işleminin iptal edildiğini, bu işletme için daha sonra tekrar ihaleye çıkılacağını kaydetti.

TİGEM'in 5 işletmesinin daha özel sektöre açılmasının planlandığını bildiren Bilden, bu işletmelerin Yalova, Hatay, Antalya, Tahirova Bandırma ve Samsun-Karaköy işletmeleri olduğunu söyledi. Bilden, söz konusu 5 işletmenin özel sektöre kiralanması için YPK kararı beklediklerini ifade etti.

Bu işletmelerden istedikleri verimi alamadıklarını belirten Bilden, söz konusu işletmelerin hem hacim olarak küçük olduklarını hem ciddi yatırım gerektirdiğini belirtti.

TİGEM 2015'te  208 milyon lira kar eder hale gelecek

2008 yılında başlayan yatırımlar ile planlanan yatırımların 2015 yılında tamamlanmasıyla 8 yılda 1 milyar lira yatırım yapılmış olacağını kaydeden Bilden, "Böylece, 2015 yılı sonunda, TİGEM bugünün parasıyla yılda 208 milyon lira kar eder hale gelecek" dedi.

Kalan 15 işletme özel sektöre açılmayacak

Kurum olarak, TİGEM'in kalan 15 işletmesini özel sektöre açmayı düşünmediklerini vurgulayan Bilden, hangi işletmede ne yapılacağının planlandığını, bu işletmelerde ülkenin ihtiyacı için, maksimum düzeyde tohumculuk ve damızlık üretileceğini söyledi.

Ceylanpınar Farmville olacak

Halis Bilden, 1 milyon 761 bin dekar alanıyla dünyanın en büyük tarım işletmesi olan Ceylanpınar işletmesinde devasa tesisler kuracaklarını, koyunculuk, büyükbaş hayvancılık damızlık üretimi yapılacağını ve besi materyali temin tesisi kurulacağını anlattı. Besi materyali temin tesisi kurulmasının 145 milyon liralık bir yatırım gerektirdiğini, Hazine'den kaynak beklediklerini söyledi.

Bilden, "Ceylanpınar'da 55 bin ivesi koyunu var. Sayısı artırılacak 80 bine yükselecek. Ceylanpınar sertifikalı tohum deposu olacak birinci üründe. İkinci üründe dane mısır, silajlık mısır, soya, ayçiçeği, keten tohumu gibi farklı münavebe bitkilerini yetiştirmiş olacağız. Ceylanpınar adeta farmville olacak" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir