Ticari sır kalkanı kalkıyor
Şirketlerin ve bankaların ticari sırlarının talep edilmesine ilişkin kanun tasarısı Meclis Sanayi Komisyonunu'nda görüşüldü. TOBB sırların öğrenilmesinden doğacak kayıpların tazmin edileceğinin tasarıya konmasını istedi.
ANKARA - 'Bankacılık sırrı, ticari sır' gerekçesiyle Meclis'e verilmeyen bilgilerin önündeki engel kalkıyor.
Ticari işletme ve şirketler, bankalar, sigorta şirketleri ve mali piyasalarda faaliyet gösteren aracı kurumlardan ticari sır, banka sırrı ve müşteri sırlarının talep edilmesi, verilmesi, kullanılması ve korunmasına ilişkin esasları düzenleyen yasa tasarı Meclis Sanayi Komisyonununda görüşüldü ancak tasarı hem iktidar hem de muhalefet milletvekillerinde özellikle ticari işletmeler açısından olumsuz etkileri olabileceği gerekçesiyle endişesi yarattı.
TBMM Sanayi Ticaret Komisyonu dün Hükümetin bu dönem yeniden Meclise gönderdiği Ticari Sır, Banka Sırrı ve Müşteri sırrı Hakkındaki kanun tasarısını tali komisyon olarak görüştü. Meclis'te yolsuzlukları araştırmak üzere 22. dönemde kurulan komisyon o dönem bazı bankaların ve şirketlerin bilgilerine 'ticari sır' gerekçesiyle ulaşamaması üzerine söz konusu yasa tasarısı Adalet Bakanlığğı tarafından hazırlanarak Meclis'e sunulmuş ancak kadük olmuştu. Bu dönem yenilenen tasarıyı gündemine alan Sanayi Komisyonunda özellikle iş dünyasından gelen iktidar ve muhalefet milletvekilleri ticari hayata zarar verecek bir düzenleme yapılmaması gerektiğini dile getirdiler. Komisyon Başkanvekili Hüseyin Üzülmez, iş aleminin içinden gelen biri olarak ciddi sorunlar yaratacak düzenlemelerin tasarıda yer aldığını söylerken, CHP'li Mehmet Ali Susam ise "Ticaret hayatında öyle bilgiler vardır ki elde edilen bilgiler o işletmeyi piyasadan yok etme noktasına getirebilir. Siyasi bir mülahaza ile başlatılan bir inceleme de bir banka ya da ticari işletmenin bilgilerinin başka noktalara gitmeyeceği noktasında yasada hiçbir tedbir yok" dedi.
Adalet Bakanlığı temsilcisi ise sırlarla ilgili tanımların ilk kez bu kanunda tanımlandığını ve bu konudaki boşluğun giderildiğini belirtti.
TOBB'dan itiraz geldi
TOBB'un Komisyona yazılı olarak sunduğu görüşte, özellikle ticari sırların kanun kapsamında öğrenilmesinden doğrudan ticari kayıp ve zarara uğrayan ticari işletmelerin zararlarının tanzim edileceğinin tasarıya mutlata konulması gerektiği kaydedilirken, kanunun kapsamının dernek, vakıf, cemaatleri de kapsayacak şekilde düzenlenmesi istendi.
Tasarının görüşmeleri sırasında söz alan Bankalar Birliği temsilcisinin tasarı ile getirilen tek yeniliğin Meclis araştırma ve soruşturma komisyonların bilgi almasını sağlamak olduğunu belirterek, "Biz bu yasaya karşıyız' şeklindeki açıklaması komisyonda milletvekillerinin tepkisine neden oldu. İktidar ve muhalefet milletvekilleri Bankalar Birliği'nin milletvekillerine bilgi verilmesinden imtina etmesinin güvensizlik anlamına geldiğini belirterek sert tepki gösterdiler. Bunun üzerine Bankalar birliği temsilcisi özür diledi.
Komisyonda söz alan BDDK temsilcisi ise AB direktifleri noktasında endişe taşıdıklarını belirterek, bilgilerin verileceği yerler noktasında sağlanan bir genişlemenin direktiflerden uzaklaşmalarına neden olduğunu söyledi.
Yapılan tartışmaların ardından söz alan Komisyon Başkanı Mücahit Fındıklı, her zaman yolsuzlukların karşısında olduklarını ve şefaflığı savunduklarını ancak tasarıdaki usul ve yöntemlerle ilgili endişeleri bulunduğunu belirtti. Fındıklı, "Meclis'te bir komisyon kurulduğu zaman biz Maliye'yi devreye sokar mali verilerini izleriz, BDDK'yı devreye sokar kredi durumuna bakarız. Biz Meclis'ten bir şey saklansın istemiyoruz ama şirketleri de koruyacak koruma mekanizmaları oluşturmamız lazım" dedi. Davaların 4-5 yılda sonuçlandığını o şirketin haklı çıksa bile o süre sonunda piyasa değerinin sıfırlanacağı ve yok olacağını ifade eden Fındıklı, bu konuda bir formül bulunması için toplantıyı gelecek haftaya erteledi.