The Economist: Reform ya da Ölüm
Dergi, hükümetin Anayasa değişikliği için zorlu bir mücadeleye hazırlandığına dikkat çekerek, "Türkiye'deki tansiyon giderek artıyor" dedi
İSTANBUL - İngiliz The Economist dergisi, 'Reform ya da Ölüm' başlığıyla yayımladığı makalede, hükümetin Anayasa değişikliği için sıkı bir mücadeleye hazırlandığını öne sürdü.
Derginin bu hafta yayımlanan sayısında yer alan makalede, 'Reform hevesinde yeni bir patlama mı yoksa laik düzene son bir saldırı mı?' sorusu ve sorunun yanıtı için de "Yanıt ne olursa olsun AKP hükümeti laik elitler arasındaki karşıtlarıyla gerilimi artırdı" denildi.
The Economist, Anayasa paketinin, 'Bir dönem herşeye gücü yeten generallerin ve yargıdaki müttefiklerinin gücünü daha da azaltacağını' savundu.
Anayasa değişikliği paketinde, ileride darbe yapmaya çalışacak kişilerin sivil mahkemelerde yargılanabilmesinin de bulunduğunu kaydeden dergi, benzer bir değişikliğin CHP'nin girişimi üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatarak şu ifadelere yer verdi:
"Paketin onaylanması halinde, Anayasa Mahkemesi üyelerinin çoğunu Cumhurbaşkanı seçecek. Hükümet, çoğu mahkeme yetkilisini atayan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üzerinde de nüfuz kazanacak"
Dergide "AK Parti, taraftarlarının en büyük sıkıntısı olan türban yasağıyla ilgili çalışmalar yapsaydı, 'İslamcıların Türk hukuk sistemine sızmasının yolu açılıyor' şeklinde düşünen paket karşıtlarının iddiaları daha gerçekçi olurdu" denildi.
Dergi, Başbakan Erdoğan'ın Anayasa değişikliklerinin AB üyeliği için yapılacağı konusunda ısrar ettiğine de vurgu yaptı. Değişiklikler için parlamentoda 3'te 2 çoğunluğun sağlanması gerektiği, Erdoğan'ın da muhalefet partilerini ikna etme ziyaretleri yaptığını belirtti. Dergi, muhalefetin pakete karşı çıktığının da altını çizdi.
Gelinen noktanın Başbakan'ı referanduma yönlendirdiğini kaydeden makalede, referandumun riskli olduğu, seçmenin pakete 'hayır' demesi halinde bunun AKP hükümetine karşı bir 'hayır' olacağı vurgulandı. AKP yanlılarının oranının yüzde 40 olduğu belirtilirken "Muhalefet, anayasal değişikliğe ya da diğer reformlara karşı durmayı sürdürdükçe muhalefette kalacaktır" denildi.