Terörle müzakere eden toplumsal uzlaşmayı bilemez

CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Ülkemizde analar ağlamasın deniyorsa bizim bulduğumuz yolla analar ağlamaz. Herkes, her siyasal parti elini taşın altına koyacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 


ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terör sorunun çözümü için Parlamento'da ve parlamento dışında komisyon kurulması gerektiğini belirterek, "Biz terörle müzakere eden, müzakereyi savunan bir parti değiliz. Terörle müzakere eden, toplumsal uzlaşmanın ne olduğunu zaten bilemez" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 67. Genel Kurulu'nda, salonda bulunanlardan kendilerine "Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirirsem başıma bir şey gelir mi?" ve "Ben telefonda konuşurken acaba telefonum dinleniyor mu?" sorularını sormalarını istedi. Kılıçdaroğlu, bu iki kaygının ülkede demokrasinin kalitesini ortaya koyduğunu ileri sürdü.

Terörün, Türkiye'nin son 40 yıldır en temel sorunu olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, TBMM'de okunan hükümet programında terörle ilgili bir tek cümle bulunmadığını savundu. Eğer bugün ülkede terör bitmiyorsa bunun tek sorumlusunun siyaset kurumu olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Kimse kusura bakmasın. Çözüm üretilecekse, terör sorunu bitecekse bu toplumsal uzlaşmayla çözülür" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Toplumsal uzlaşma ne demektir?" diye sorduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Keşke burada olsaydı da toplumsal uzlaşmanın ne olduğunu o da dinleseydi. Toplumsal uzlaşma şu değerli arkadaşlarım; Anayasayı değiştiriyoruz değil mi? Bir toplumsal uzlaşma komisyonu kurduk mu, kurduk. Her partiden eşit milletvekili verdik mi, verdik. Bir toplumsal uzlaşmayla, çağdaş, özgürlükçü bir Anayasa yapmak için biraraya geldik. Sivil toplum örgütlerinden görüş alıyoruz. Dağdaki çobandan da görüş alıyoruz. Mardin'den, Diyarbakır'dan, Tekirdağ'dan, Rize'den de görüş alıyoruz. Herkesin ortak talebini bir noktada bütünleştirmek istiyoruz ve istiyoruz ki bir vatandaşımız eline Anayasa kitapçığını aldığında 'bu benim Anayasamdır' diyebilsin. Toplumsal uzlaşma budur. Peki terör konusunda, niye Meclis'te bir komisyon kurmuyoruz?"

Parlamento dışında ikinci bir komisyon da kurulmalı

Her siyasi partide terörün sonlandırılmasıyla ilgili akil, bilgili insanlar bulunduğunu, Anayasa komisyonuna bu konunun uzmanları nasıl seçiliyorsa, terör konusunda da her siyasi partinin milletvekili görevlendireceğini ve Parlamento'da uzlaşma komisyonu kurulabileceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, bunun da yeterli olmayacağını, parlamento dışında ikinci bir komisyonun da kurulması gerektiğini ifade etti.

Parlamento dışındaki ikinci komisyonun, yine her siyasal partinin akil adamlarından, kanaat önderlerinden ve üniversite hocalarından bir heyetten oluşacağını anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Onlar herkesle her ortamda görüşme yapabilirler. Yurt dışına da gidebilirler. Yurt içinde de görüşebilirler. Biz terörle müzakere eden, müzakereyi savunan bir parti değiliz. Terörle müzakere eden, toplumsal uzlaşmanın ne olduğunu zaten bilemez. Ülkemizde analar ağlamasın deniyorsa bizim bulduğumuz yolla analar ağlamaz. Herkes, her siyasal parti elini taşın altına koyacak. Ben bu sorunu çözerim diyecek. Masadan da kalkmayacak. O sorunu çözmek için masaya oturacak. İşte toplumsal uzlaşma budur. Eğer siz toplumsal uzlaşmanın ne olduğunu bile hala bilmiyorsanız kusura bakmayın ama sizin Başbakanlık koltuğunuz her zaman tartışma konusu olur. Önce şunu çok iyi bileceğiz. Toplumsal uzlaşma ekonomik sosyal konseyin kuruluş nedeni de toplumsal uzlaşmadır. Anayasanın değişmesi için de toplumsal uzlaşmayla bir komisyon kurduk. Terör konusunda da siyaset kurumu görevini yapacak."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir