Terör konusunda ortak yol izleyeceğiz

Ankara'da Bakan Davutoğlu ile görüşen Irak Dışişleri Bakanı Zebari, terör konusunda Türkiye ile bir ihtilaf olmadığını, çözüm için ortak yol izleneceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, terörle mücadele konusunda Türkiye ve Irak arasında bir ihtilaf olmadığını belirterek, iki ülkenin bu sorunun çözümü için ortak method ve mekanizmalar izleyebileceğini söyledi.

 

Davutoğlu ve Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Dışişleri Bakanlığında yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlediler.

Zebari, toplantıda şunları söyledi:

"PKK unsurlarının Irak'ın belli dağlık bölgelerinde bulunmaları Irak anayasasına göre meşru değildir, kabul edilemez. Hiçbir hükümet bunu kabul edemez. Maliki hükümetin bu konuda sorumluluğu olduğunu söyledi. Her hükümetin başlıca rolü budur. Sadece PKK varlığı değil, bazı başka unsurlar da var, PJAK, Halkın Mücahitleri gibi, tüm bunlardan Irak hükümeti sorumludur, varlıkları kabul edilemez ve sona erdirilmesi hükümetin görevidir. Bu konuda çelişki içinde değiliz. Bu meseleye ilişkin anlaşmış durumdayız, iki ülkenin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi hususunda ve işbirliği içinde bu meşru olmayan varlığın sona erdirilmesine ilişkin herhangi bir ihtilaf söz konusu değil. Belki method ve mekanizmalar izleyeceğiz bu konuya ilişkin olarak."

"Türkiye'ye dönük terör faaliyetlerine tahümmülümüz kalmadı"

Davutoğlu ise "Türkiye bu terör faaliyetinin sona erdirilmesinde kararlıdır" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer Irak topraklarında tam askeri kontrolü sağlarsa Türkiye'ye dönük terör faaliyetlerinin engellemesinde bu önemlidir. Böyle birşey olursa sınır ötesi operasyona ihtiyaç hissedilmeyecektir. PKK her şeyden önce Irak'a dönük tehdittir. PKK'ya karşı alınan tedbir ne Irak'a ne de etnik bir gruba karşı bir tedbirdir. Ama her zaman söylediğimiz husus, artık Irak topraklarından Türkiye'ye dönük tehdit olan terör faaliyetine tahammülümüz yok, bunun bilinmesi gerekir. Ama hala bu terör tehdidi devam ediyor, biz bu konuda en etkin tedbirleri almaya kararlıyız."

Zebari, bu konunun iki ülkenin ilişkilerini zehirlemesine fırsat vermemek gerektiğini belirtirken, Davutoğlu, "Ümit ederiz Irak kendi topraklarını kontrol etme gücünü gösterir ve böyle bir sorun kalkar. Bu tek taraflı mümkün olmazsa birlikte her yolu mekanizmayı işleterek bu beladan kurtulmak için tedbir alacağız. Türkiye tek taraflı olarak her türlü güvenlik önlemini alma kararlığının sürdürecek" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir