TEPCO nükleer santral sürecinden çekildi

Enerji Bakan Yıldız nükleer santral görüşmelerinde, Japon firması TEPCO'nun süreçten çekildiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta kurulması planlanan nükleer enerji santraline ilişkin, teklif verenlerden TEPCO'nun bu süreçten çekildiğini bildirdi.

Bakan Yıldız, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini makamında kabul etti ve kabul sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Japon heyetin Türkiye'ye geldiğini hatırlatarak, görüşmelerin ne aşamada olduğunu sorması üzerine Yıldız, geçen haftanın sonunda Japon heyetinin Türkiye'ye geldiğini ve depremde zarar gören Fukişima Nükleer Santralındaki son gelişmeleri kendilerine aktardığını söyledi.

Müzakerelerde Türkiye'ye teklif veren ve Fukişima'nın işleticisi olan TEPCO'nun bu süreçten çekildiğini belirttiğini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

"Japonya'nın teklifi Türkiye'de özellikle yapımı, inşaat teknolojisiyle beraber, finansmanı ve işleticisi olarak 3 temel ayaktan oluşuyordu. TEPCO'nun çekilmesi, bu süreç için önemli bir gelişmedir. Ancak Japonya Hükümeti, özellikle yetkili kişisiyle beraber müzakerelere devam etmek istediklerini belirttiler. Bunun için de yeni bir model teklif edeceklerini bize söylediler. İşletmenin, şu an bir çok nükleer santralin işletmecisi olan TEPCO'nun olmaması önemli bir gelişmedir. Bundan sonraki süreçte neler olacak derseniz, biz esnek işbirliği alternatiflerini değerlendireceğimizi kendilerine belirttik."

Fukuşima sonrası çıkarılacak dersleri, Fukişima kazasını Türkiye'nin mutlaka değerlendirdiğine dikkati çeken Yıldız, bu nedenle AB stres testlerine de dahil olduklarını beyan ettiklerini ve daha güvenli, riskleri minimize eden ve en aza indiren yapıyı ortaya koyduklarını söyledi.

Akkuya'da basınçlı su reaktörü teknolojisini tercih ettiklerini hatırlatan Yıldız, "Japonya'da kaynar su sistemi vardı, şimdi tekrar bu sistemi de gözden geçirdiğimizi kendilerine beyan ettik" dedi.

Japonların teklifini hızla değerlendireceğiz

Zaman kaybetmek istemediklerini vurgulayan Yıldız, bu hususta Japonların teklifini hızla değerlendirerek, bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Görüşmelerin, kendilerinden kaynaklanmayan sebeplerden dolayı geciktiğini, Mart ayının sonuna çok az bir süre kala Fukuşima kazasının gerçekleştiğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Daha fazla zaman kaybetmek istemiyoruz. Japonya'nın başındaki bu sıkıntıyı son derece makul karşılamaya şu ana kadar gayret ettik. Uluslararası ilişkilerdeki nezaketimizi sürekli koruduk ama bir yandan zaman akıyor, bir yandan normal hayat devam ediyor. Türkiye büyüyor, gelişiyor ve değişiyor. Bizler de tabii ki ihtiyacımızı zamanında karşılamak üzere tedbirlerimizi alacağız. Kısa süre içinde değerlendireceğimizi söyleyebilirim."

Rum kesiminin çalışmalarını meşru görmüyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Kesiminin özellikle Akdeniz'de, henüz uluslararası hukuk açısından mutabakata varılmamış bir bölgede herhangi bir petrol ya da doğalgazla alakalı çalışmalarını meşru görmediklerini belirterek, "bunu normal görmüyoruz" dedi.

Bakan Yıldız, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini makamında kabul etti.

Yıldız, kabul sonrasında yaptığı açıklamada, özellikle enerji sektörünün dış ilişkilerle, dış dünyaya, gerek finans, gerekse sektörel olarak çok farklı birliktelikleri olduğunu ifade ederek, şu ana kadar tam bir işbirliği içinde yürütülen çalışmaları, bundan sonraki dönemde de geliştirmeyi düşündüklerini kaydetti.

İş konseyleri ile beraber tamamen iç içe bir çalışma yürüttüklerini anlatan Yıldız, DEİK'in enerji sektörüyle beraber bir iş konseyi kurulması tekliflerine de son derece olumlu baktıklarını ve bunu hızla değerlendireceklerini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir